0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Halak karácsonyra hangolva: 5 ínycsiklandó ötlet, amit idén mindenképp próbálj ki

Ha eltérnénk a hagyományoktól, Tischler Petra séf a halászlé mellett mutat néhány olyan receptet, amelyekben a halak játsszák a főszerepet, és amelyek remek fogások, vendégváró falatok lehetnek az ünnepek alatt.

Nyáron eltett zakuszka melegen füstölt hallal

Hozzávalók a zakuszkához

  • 0,7 kg vöröshagyma • 0,5 kg lecsópaprika • 1 kg kápiapaprika • 1,5 kg pritaminpaprika • 1,5 kg padlizsán • 1 üveg paradicsomlé • 0,5 liter növényi olaj
  • só, bors, babérlevél (A mennyiség 10 db 370 ml-es üveg eltevéséhez elegendő.)

A melegen füstölt halhoz

  • pisztráng-, lazac- vagy tokhalfilé

A kovászchipshez

  • Maradék kovász • liszt • só • olaj • fűszerek

A padlizsánt megsütjük – ha van rá lehetőség, akkor szabad tűzön, faszénen –, meghámozzuk és lecsepegtetjük. Amikor kihűlt, ledaráljuk. A hagymát meghámozzuk és ledaráljuk húsdarálóval vagy turmixszal (aprítva nem lesz zakuszka állagú, a húsdaráló a titka).

A kápiát és a lecsópaprikát is megsütjük, majd hámozzuk, kicsumázzuk és magtalanítjuk. Ezeket és a nyers pritaminpaprikát is ledaráljuk.
A zakuszka helyettesíthető sűrű lecsóval is, de jövő nyáron érdemes kipróbálni, mert igazán finom és sokoldalúan használható.
Tipp: A babérlevelet meg lehet égetni, hogy finomabb legyen.

Az olaj felében megdinszteljük a darált hagymát, ha kész, mehet rá egy adag só, bors. Melléadjuk a darált lecsó-, pritamin- és kápiapaprikát. Kb. 3-4 óra alatt krémesre főzzük, szükség szerint további olaj hozzáadásával. Ekkor kell beletenni a darált padlizsánt és a paradicsomlét, valamint ízlés szerint sót, borsot és babérlevelet, illetve ha szükséges, akkor még további olajat. Fél óra alatt összerottyantjuk, végül forrón steril üvegekbe töltjük, mint a lekvárt. A tetejére tehetünk egy teáskanálnyi olajat zárórétegnek.

Elkészítjük a füstágyat: alufóliával kibélelünk egy kis lábost, amibe bele fog férni egy szűrő és le is tudjuk fedni hozzá illő fedővel. Az alufólia ágyra tesszük a következő füstmixet: 3 ek cukor, 3 ek B rizs, pár szem egész bors roppantva, csillagánizs, fahéjrúd összetörve, valamilyen teafű. Lassú tűzön hevíteni kezdjük, de ne égjen a cukor.
Érdemes ezt az egyszerű házi füstölést kipróbálni, mert az így elkészített hal salátákhoz, kencékhez is felhasználható.

A szűrőbe helyezzük a formára vágott, besózott halakat és lefedjük. Mérettől függően 5-10 perc alatt kész is.

Ha van maradék kovászunk a hűtőben, a kovászchipshez kikeverjük egy kis liszttel, sóval, olajjal és olyan fűszerekkel, amit szeretünk. A ragasztó állagú tésztát vékonyan sütőpapírra kenjük – lehet szögletes, vagy formázhatunk belőle kerek lapokat is –, majd 160 °C-os sütőben ropogósra sütjük.

A zakuszkát a kovászchipsre halmozzuk, a kisebb darabokra tépett halat elrendezzük a tetején. Remek előétel vagy vendégváró ünnepi fogás.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: