Nyáron eltett zakuszka melegen füstölt hallal
Hozzávalók a zakuszkához
- 0,7 kg vöröshagyma • 0,5 kg lecsópaprika • 1 kg kápiapaprika • 1,5 kg pritaminpaprika • 1,5 kg padlizsán • 1 üveg paradicsomlé • 0,5 liter növényi olaj
- só, bors, babérlevél (A mennyiség 10 db 370 ml-es üveg eltevéséhez elegendő.)
A melegen füstölt halhoz
- pisztráng-, lazac- vagy tokhalfilé
A kovászchipshez
- Maradék kovász • liszt • só • olaj • fűszerek
A padlizsánt megsütjük – ha van rá lehetőség, akkor szabad tűzön, faszénen –, meghámozzuk és lecsepegtetjük. Amikor kihűlt, ledaráljuk. A hagymát meghámozzuk és ledaráljuk húsdarálóval vagy turmixszal (aprítva nem lesz zakuszka állagú, a húsdaráló a titka).

Tipp: A babérlevelet meg lehet égetni, hogy finomabb legyen.
Az olaj felében megdinszteljük a darált hagymát, ha kész, mehet rá egy adag só, bors. Melléadjuk a darált lecsó-, pritamin- és kápiapaprikát. Kb. 3-4 óra alatt krémesre főzzük, szükség szerint további olaj hozzáadásával. Ekkor kell beletenni a darált padlizsánt és a paradicsomlét, valamint ízlés szerint sót, borsot és babérlevelet, illetve ha szükséges, akkor még további olajat. Fél óra alatt összerottyantjuk, végül forrón steril üvegekbe töltjük, mint a lekvárt. A tetejére tehetünk egy teáskanálnyi olajat zárórétegnek.

A szűrőbe helyezzük a formára vágott, besózott halakat és lefedjük. Mérettől függően 5-10 perc alatt kész is.
Ha van maradék kovászunk a hűtőben, a kovászchipshez kikeverjük egy kis liszttel, sóval, olajjal és olyan fűszerekkel, amit szeretünk. A ragasztó állagú tésztát vékonyan sütőpapírra kenjük – lehet szögletes, vagy formázhatunk belőle kerek lapokat is –, majd 160 °C-os sütőben ropogósra sütjük.
A zakuszkát a kovászchipsre halmozzuk, a kisebb darabokra tépett halat elrendezzük a tetején. Remek előétel vagy vendégváró ünnepi fogás.