A karácsonyi menü elengedhetetlen része a halászlé. Most ne nyissunk vitát, hogy tésztával vagy anélkül, passzírozva vagy anélkül. Szinte ahány ház, annyi karácsonyi halászlé, és ez rendben is van így.
Bajai halászlé gyufatésztával
Hozzávalók a házi gyufatésztához
- 200 g finomliszt
- 2 db tojás • kevés víz
A felvert tojásokat elmorzsoljuk a liszttel, és néhány csepp vízzel összegyúrjuk. Lefedjük, 20 percig hagyjuk pihenni a hűtőben vagy más hűvös helyen. Utána 2-3 mm vastag lapokat nyújtunk belőle, nagyjából 3-4 cm szélesre nyújtjuk, majd 2-3 mm vastag, gyufaszál alakú darabokra vágjuk. Bő, enyhén sós vízben 2 perc alatt kifőzzük, majd leszűrjük.
Hozzávalók a halászléhez
- 1,5 kg hal (ponty és/vagy harcsa megtisztítva, feldarabolva) • 2 nagy fej vöröshagyma • 3 ek füstölt pirospaprika • 1 db közepes paradicsom • 1 db közepes tölteni való paprika • 3 db közepes cseresznyepaprika • 1,5 l víz • 1 ek só
A pontyot megtisztítjuk a pikkelyétől, fejét, farkát levágjuk, a törzsét 5-6 milliméterenként beirdaljuk. Ha nem egészben főzzük, a törzsét pontypatkókra szeleteljük. A halhúst főzés előtt minimum egy nappal besózzuk. A vöröshagymákat apró kockára vágjuk.
Felöntjük a hal kilogrammonkénti súlyának megfelelően 1,3-1,5 liter vízzel, majd nagy lángon forralni kezdjük. Ha minden jól megy, 10-15 perc múlva fel is forr, ekkor beleszórunk 3 evőkanál minőségi fűszerpaprikát, beledobunk 2-3 fej cseresznyepaprikát, a paradicsomot és a tv-paprikát, majd közepes lángon 25-30 percig főzzük.
Főzés közben érdemes többször is megkóstolni: az első kóstolást az első rotyogás után kezdhetjük, és ha ekkor hígnak vagy sótlannak érezzük, nyugodtan korrigálhatjuk, fűszerezhetjük.
Figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl, mert akkor a szeletek széteshetnek. A főzés befejeztével óvatosan kiemeljük a halakat egy tálalótálcára. Frissen főzött házi gyufatésztára merjük a levet, cseresznyepaprikával tálaljuk.
Papírban sült pisztráng
Hozzávalók
- Fejenként 1 db kisebb méretű belezett pisztráng • Gyufaszálra vágott zöldségek ízlés szerint: répa, karalábé, fehér hagyma • olaj, só, bors • 1 db biocitrom szeletelve
A sütőt légkeverésre állítjuk, előmelegítjük 160 °C-ra.
A papírt átlósan összehajtjuk úgy, hogy szelvényenként harmonikaszerűen le tudjuk zárni a rombuszunkat. Így a keletkező gőzben kényelmesen megpárolódik a hal. Tepsire helyezve betesszük a sütőbe, 15-20 percig sütjük.