0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 17.

Halak karácsonyra hangolva: 5 ínycsiklandó ötlet, amit idén mindenképp próbálj ki

Ha eltérnénk a hagyományoktól, Tischler Petra séf a halászlé mellett mutat néhány olyan receptet, amelyekben a halak játsszák a főszerepet, és amelyek remek fogások, vendégváró falatok lehetnek az ünnepek alatt.

A karácsonyi menü elengedhetetlen része a halászlé. Most ne nyissunk vitát, hogy tésztával vagy anélkül, passzírozva vagy anélkül. Szinte ahány ház, annyi karácsonyi halászlé, és ez rendben is van így.

Bajai halászlé gyufatésztával

Bajai halászlé gyufatésztával

Hozzávalók a házi gyufatésztához

  • 200 g finomliszt
  • 2 db tojás • kevés víz

A felvert tojásokat elmorzsoljuk a liszttel, és néhány csepp vízzel összegyúrjuk. Lefedjük, 20 percig hagyjuk pihenni a hűtőben vagy más hűvös helyen. Utána 2-3 mm vastag lapokat nyújtunk belőle, nagyjából 3-4 cm szélesre nyújtjuk, majd 2-3 mm vastag, gyufaszál alakú darabokra vágjuk. Bő, enyhén sós vízben 2 perc alatt kifőzzük, majd leszűrjük.

Hozzávalók a halászléhez

  • 1,5 kg hal (ponty és/vagy harcsa megtisztítva, feldarabolva) • 2 nagy fej vöröshagyma • 3 ek füstölt pirospaprika • 1 db közepes paradicsom • 1 db közepes tölteni való paprika • 3 db közepes cseresznyepaprika • 1,5 l víz • 1 ek só

A pontyot megtisztítjuk a pikkelyétől, fejét, farkát levágjuk, a törzsét 5-6 milliméterenként beirdaljuk. Ha nem egészben főzzük, a törzsét pontypatkókra szeleteljük. A halhúst főzés előtt minimum egy nappal besózzuk. A vöröshagymákat apró kockára vágjuk.

Ezután a tiszta bogrács vagy főzőedény aljára tesszük a hagymát, rá pedig a halszeleteket úgy, hogy a fejrészek kerülnek legalulra, a többi szeletet pedig szépen elrendezve, szétterítve helyezzük rá.

Felöntjük a hal kilogrammonkénti súlyának megfelelően 1,3-1,5 liter vízzel, majd nagy lángon forralni kezdjük. Ha minden jól megy, 10-15 perc múlva fel is forr, ekkor beleszórunk 3 evőkanál minőségi fűszerpaprikát, beledobunk 2-3 fej cseresznyepaprikát, a paradicsomot és a tv-paprikát, majd közepes lángon 25-30 percig főzzük.

Főzés közben érdemes többször is megkóstolni: az első kóstolást az első rotyogás után kezdhetjük, és ha ekkor hígnak vagy sótlannak érezzük, nyugodtan korrigálhatjuk, fűszerezhetjük.

Figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl, mert akkor a szeletek széteshetnek. A főzés befejeztével óvatosan kiemeljük a halakat egy tálalótálcára. Frissen főzött házi gyufatésztára merjük a levet, cseresznyepaprikával tálaljuk.

Papírban sült pisztráng

Papírban sült pisztráng

Hozzávalók

  • Fejenként 1 db kisebb méretű belezett pisztráng • Gyufaszálra vágott zöldségek ízlés szerint: répa, karalábé, fehér hagyma • olaj, só, bors • 1 db biocitrom szeletelve

Papírban sült pisztráng

A sütőt légkeverésre állítjuk, előmelegítjük 160 °C-ra.

A zsírpapírba elhelyezzük a zöldségeket, majd ráfektetjük a beolajozott, sóval és borssal bedörzsölt pisztrángokat. Hasukat betöltjük még zöldséggel és a citromkarikákkal.

A papírt átlósan összehajtjuk úgy, hogy szelvényenként harmonikaszerűen le tudjuk zárni a rombuszunkat. Így a keletkező gőzben kényelmesen megpárolódik a hal. Tepsire helyezve betesszük a sütőbe, 15-20 percig sütjük.

Papírban sült pisztráng

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: