Hideg lencsesaláta
Hozzávalók
- Tetszés szerinti mennyiségű lencse • savanyított zöldségek • újhagyma • só, bors • olívaolaj • gyümölcsecet
A lencsét sózás nélkül lassú tűzön készre főzzük az alaplében a megperzselt babérlevéllel. A savanyított zöldségeinket apróra vágjuk, az újhagymát nagyon vékony karikákra szeleteljük.
Tálaláskor használjunk egy kisebb tálat a tányér közepére helyezve fejjel lefelé, eköré tudjuk szépen tálalni a lencsesalátát. A tetejét díszítsük újhagymával és bármilyen csírával, amit termesztünk vagy vásárolunk. Télen minden plusz vitaminforrás fontos!
Tipp:a lencsesalátát melegen is tálalhatjuk, egy kis konfitált halat tegyünk mellé vagy rá, így máris főétel lett az előételünkből. Így készítsük el: tegyük hőálló tálba a tőkehalfilét, picit sózzuk, öntsük föl annyi bio-napraforgóolajjal, amennyi ellepi. Tehetünk az olajba egész ág friss vagy szárított fűszernövényeket. 60 °C-os sütőben kb. 20-30 perc alatt készre konfitáljuk.
Karácsony Petránál
Kíváncsiak voltunk arra, hogy egy profi séf hogyan ünnepel. Elege van abból, hogy az egész évet a konyhában tölti és az ünnepek alatt másra bízza az ételkészítést? Vagy karácsonykor is hozza a profi színvonalat, a különleges ételeket, esetleg inkább a családi receptek kerülnek ilyenkor elő?
– Nekem a karácsony a legfontosabb ünnep az évben. Nem a szokványos „szeretet ünnepe” klisé miatt, hanem mert egyszerűen imádjuk az ünnep hangulatát. Minden gyerek- és felnőttkori karácsonyom varázslatos emlék. Nagyon szeretem, hogy mindenki itthon van, ilyenkor időben hazajönnek a testvéreim is, már 1-2 nappal karácsony előtt együtt vagyunk otthon a családi házban.
A mi családunk alapvetően nyugodt, különösen ebben az időszakban, nincs rohanás, kötelezettségek, feszültség. Senki nem fásult vagy fáradt bele a karácsonyi készülődésbe. Imádom, hogy édesanyám már december elején karácsonyi pompába öltözteti az egész házat, hetekkel előtte készülünk és megéljük ezt a szép időszakot.
A reggeli 24-én mindig zsírjában sült libamáj, amit amióta tudok, vagy inkább szeretek főzni, én készítek el nagyon lassan, nagyon alacsony hőfokon, szójás-tamarindos marinádban. Ehhez kovászos kenyeret sütök és előkerülnek a kertem zöldségeiből, gyümölcseiből készült kencék is. Igazi ízorgia.
Mivel a családom tengerihal- és herkentyűfanatikus, ebédre készítek sókéregben sült egész tengeri süllőt, kagylós tésztát, garnéla pil-pilt, citrusos tintahalsalátát. Estére pedig anya készíti az isteni bajai halászlevet.
Én vagyok évek óta felelős a fa díszítéséért, amit szintén imádok. Közös filmezés mindig belefér még a délutánba, mert a lányoké a főzés, a fiúk pakolnak és mosogatnak, így mindenkinek jut idő a pihenésre.
Fotók: Kiss Gergely
Ajánljuk még: