0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Halak karácsonyra hangolva: 5 ínycsiklandó ötlet, amit idén mindenképp próbálj ki

Ha eltérnénk a hagyományoktól, Tischler Petra séf a halászlé mellett mutat néhány olyan receptet, amelyekben a halak játsszák a főszerepet, és amelyek remek fogások, vendégváró falatok lehetnek az ünnepek alatt.

Hideg lencsesaláta

lencsesaláta

Hozzávalók

  • Tetszés szerinti mennyiségű lencse • savanyított zöldségek • újhagyma • só, bors • olívaolaj • gyümölcsecet

A lencsét sózás nélkül lassú tűzön készre főzzük az alaplében a megperzselt babérlevéllel. A savanyított zöldségeinket apróra vágjuk, az újhagymát nagyon vékony karikákra szeleteljük.

A leszűrt és kihűtött lencsét ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, nagyon jó minőségű olívaolajjal, gyümölcsecettel. Belekeverjük az apróra vágott savanyúságot.

Tálaláskor használjunk egy kisebb tálat a tányér közepére helyezve fejjel lefelé, eköré tudjuk szépen tálalni a lencsesalátát. A tetejét díszítsük újhagymával és bármilyen csírával, amit termesztünk vagy vásárolunk. Télen minden plusz vitaminforrás fontos!

lencsesaláta

Tipp:a lencsesalátát melegen is tálalhatjuk, egy kis konfitált halat tegyünk mellé vagy rá, így máris főétel lett az előételünkből. Így készítsük el: tegyük hőálló tálba a tőkehalfilét, picit sózzuk, öntsük föl annyi bio-napraforgóolajjal, amennyi ellepi. Tehetünk az olajba egész ág friss vagy szárított fűszernövényeket. 60 °C-os sütőben kb. 20-30 perc alatt készre konfitáljuk.

Karácsony Petránál

Kíváncsiak voltunk arra, hogy egy profi séf hogyan ünnepel. Elege van abból, hogy az egész évet a konyhában tölti és az ünnepek alatt másra bízza az ételkészítést? Vagy karácsonykor is hozza a profi színvonalat, a különleges ételeket, esetleg inkább a családi receptek kerülnek ilyenkor elő?

Megkérdeztük Tischler Petrát, náluk hogyan telnek az ünnepek.

– Nekem a karácsony a legfontosabb ünnep az évben. Nem a szokványos „szeretet ünnepe” klisé miatt, hanem mert egyszerűen imádjuk az ünnep hangulatát. Minden gyerek- és felnőttkori karácsonyom varázslatos emlék. Nagyon szeretem, hogy mindenki itthon van, ilyenkor időben hazajönnek a testvéreim is, már 1-2 nappal karácsony előtt együtt vagyunk otthon a családi házban.

A mi családunk alapvetően nyugodt, különösen ebben az időszakban, nincs rohanás, kötelezettségek, feszültség. Senki nem fásult vagy fáradt bele a karácsonyi készü­lődésbe. Imádom, hogy édesanyám már december elején karácsonyi pompába öltözteti az egész házat, hetekkel előtte készülünk és megéljük ezt a szép időszakot.

A reggeli 24-én mindig zsírjában sült libamáj, amit amióta tudok, vagy inkább szeretek főzni, én készítek el nagyon lassan, nagyon alacsony hőfokon, szójás-tamarindos marinádban. Ehhez kovászos kenyeret sütök és előkerülnek a kertem zöldségeiből, gyümölcseiből készült kencék is. Igazi ízorgia.

Mivel a családom tengerihal- és herkentyűfanatikus, ebédre készítek sókéregben sült egész tengeri süllőt, kagylós tésztát, garnéla pil-pilt, citrusos tintahalsalátát. Estére pedig anya készíti az isteni bajai halászlevet.

A süteményeket viszont két-három nappal előtte megsütjük.

Én vagyok évek óta felelős a fa díszítéséért, amit szintén imádok. Közös filmezés mindig belefér még a délutánba, mert a lányoké a főzés, a fiúk pakolnak és mosogatnak, így mindenkinek jut idő a pihenésre.

Fotók: Kiss Gergely

Ajánljuk még:

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: