0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 9.

Sütőtöklekvár? Befőzni télen is lehet!

A sütőtök sokkal izgalmasabb, mint első ránézésre tűnik, készülhet belőle leves, tésztaszósz, pitetöltelék és latte. Belekerülhet salátákba, palacsintatésztába és konkrétan a palacsintára.

SütőtöklekvárSütőtöklekvár és keksz? A sütőtök mindig mosolyt csal az arcunkra, legyen szó krémlevesről, süteményről, vagy csak egyszerűen a sült sütőtökről. Ha szívesen továbbadná ezt a mosolyt szeretteinek, vagy egy kedves ismerősének, készítsen nekik sütőtöklekvárt! A sütőtöklekvár nem egy szokványos dolog, és aki szereti a sütőtököt, bizonyára ebben a formában is imádni fogja.

Sütőtöklekvár

Vágjunk apró kockákra, aztán tegyünk egy lábasba 500 g sütőtökhúst. Adjunk hozzá 200 g világos nádcukrot, 1 rúd  valódi fahéjat, 1/4 teáskanál vanília eszenciát és 3 evőkanál vizet. Lassú tűzön főzzük puhára a tökdarabokat időnként megkeverve. Mikor megfőttek, vegyük le a tűzről, távolítsuk el a fahéjrudat és botmixerrel dolgozzuk simára. Rottyantsunk rajta egyet és tegyük sterilizált üvegekbe és zárjuk le. Felbontás után tartsuk hűtőszekrényben és lehetőség szerint fogyasszuk el két héten belül.

sütőtökPikáns sütőtöklekvár

Vágjunk falatnyi darabokra 350 g sütőtököt. Szeleteljünk vékonyra héjastól 175-175 g bio narancsot és citromot. Hámozzunk meg egy 20 g-os gyömbérdarabot és reszeljük finomra. Egy kisebb, nem túl durva csilit magozzunk ki és vágjunk apróra (gumikesztyű használata melegen ajánlott). Mindezeket tegyük egy lábasba, öntsünk rájuk 600 ml vizet, forraljuk fel, majd gyenge tűzön pároljuk további 40 percig. Szórjunk a keverékbe 350 g cukrot és kevergessük míg felolvad. Forraljuk fel ismét, bugyogtassuk meg jó alaposan, és miután megfelelőnek találjuk az állagát, (hideg kistányérra cseppentve megdermed), adagoljuk 4 db 200 ml-es, sterilizált üvegbe. Hűvös, sötét helyen kb. 6 hónapig tartható el, felbontás után tartsuk hűtőszekrényben.

A sütőtöklekvár egyébként úgy használható, mint bármely más lekvár, sütemények, édességek gazdagítására, díszítésére, ízesítésére, pirítósra kenve, stb. Mint ahogyan a következő süti esetében.
sütőtök, Sütőtöklekvár
Fotó/Designed by: Freepik

Sütőtöklekvár és keksz

Keverjünk habosra 1/2 csésze puha vegán vajat 1/2 csésze porcukorral. Adjunk hozzá 1 evőkanál növényi tejet és 1 teáskanál vanília eszenciát. Keverjünk bele 1 csésze lisztet és 1/4 csésze kukoricakeményítőt. Tegyük 15 percre hűtőszekrénybe a tésztát, majd formázzunk 12 golyót. Helyezzük őket egy szilikonlappal bélelt tepsire, hüvelykujjunkkal nyomjunk egy-egy üreget a sütikbe, amiket töltsünk meg sütőtöklekvárral. Csúsztassuk a tepsit 180°C-ra előmelegített sütőbe és süssük kb. 14-16 percig. Öt perc tepsin pihentetés után, tegyük át hűlni a kekszeket egy rácsra.

Habár a sütőtök külsőre meglehetősen átlagos zöldségnek hat, a sütőtöklekvár egy különleges meglepetés. bárkinek.

További érdekességek:

Halak karácsonyra hangolva: 5 ínycsiklandó ötlet, amit idén mindenképp próbálj ki – Magyar Mezőgazdaság

A fűszerek királya, a tápanyagok kincsesbányája – Magyar Mezőgazdaság

Forrás: magyarmezogazdasag.hu