0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 7.

A fűszerek királya, a tápanyagok kincsesbányája

A világ egyik legnépszerűbb fűszere a bors, amely illóolajokat és piperint tartalmaz. Kevesen tudják azonban, hogy a bors nemcsak a különféle ételek kiegészítőjeként hasznos. Ha felismerjük értékes egészségügyi tulajdonságait, gyakrabban használjuk.

Az egzotikus növény az indiai félszigetről származó borsfélék családjából származik. A bors népszerűsége a földrajzi felfedezésekkel és a Távol-Keletre irányuló gyakori utazásokkal nőtt és  több mint 2 000 évvel ezelőtt érkezett Európába, azóta pedig a legnépszerűbb fűszerek dobogóján áll és ma már a meleg és nedves éghajlatú országokban is termesztik. A fekete bors termésének érettségétől függően különböző borsfajtát kapunk.

bors fűszer színesbors
Foto: Freepik
Mindegyik más ízben és aromában, amelyek tökéletesen illeszkednek a különböző ételekhez. A fekete bors a növény erjesztett és éretlen terméséből származik, míg a zöldbors a napon szárított, éretlen zöld magokból. A legenyhébb ízű a fehér bors, amely az érett termésből származik.

A borsban található piperin felgyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést. Ennek eredményeképpen segíthet a fogyásban. Emellett a fekete bors vízhajtó hatású, támogatja a veseműködést és a méregtelenítési folyamatot.

A fogyni vágyás azonban nem jelenti azt, hogy túlzott mennyiségben kellene borsot fogyasztanunk. Itt nem szabad túlzásba esni, hiszen ezzel csak azt a hatást érjük el, hogy irritáljuk az emésztőrendszert. A bors megfelelő mennyiségben elősegíti az emésztést – serkenti az emésztőnedvek kiválasztását és a bélmozgást.

A fekete bors a tápanyagok kincsesbányája, hiszen A-, C- és K-vitamint, valamint vasat, kalciumot és magnéziumot tartalmaz.
bors
Foto: Freepik

A piperin nem csak az ízért felelős, hanem az teszi a borsot pozitív hatással a szervezetünkre. Röviden: a fűszer erősíti az immunrendszert, csökkenti a vércukorszintet, javítja az emésztést és támogatja a veseműködést. Májbetegség esetén a bors segít csökkenteni az aminotranszferázok (olyan enzimek, amelyek magas szintje a szerv károsodására utal) szintjét. Ezenkívül a bors jót tesz a szív- és érrendszeri betegségeknek – csökkentheti a szívroham kockázatát, lassíthatja az artériás elváltozásokat, mivel támogatja a szívizmot. Ezenkívül a koleszterinszintet is szabályozza. Továbbá javítja az A-, C-, B6-vitamin és a Q10 koenzim felszívódását. A kurkumában található kurkumin felszívódásának hatékonyságát is növeli.

bors fűszer feketebors
Foto: Pixabay
A fűszerek királya melegítő hatású, ezért ősszel és télen jó érzés hozzá nyúlni. Energiát ad, csökkenti a stresszt és a fáradtságérzetet, és javítja a koncentrációt. Nem elhanyagolható, hogy  antibakteriális és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően segít a fertőzések leküzdésében.

Bár a feketeborsnak számos egészségügyi előnye van, egyeseknek kerülniük kell a fogyasztását, mert a bors az emésztőnedvek nagyobb mértékű kiválasztását okozza. Ez egyrészt javítja az egész emésztési folyamatot, másrészt viszont árthat azoknak, akik gyakran küzdenek gyomorégéssel. Ezért a túlsavasodásban szenvedőknek mindenképpen kerülniük kell, vagy kis mennyiségben kell fogyasztaniuk és gyomorfekély, reflux esetén szintén ellenjavallt.

Azonban jó tudni, ha a fogyás a cél, tabletta formájában is elérhető. Mivel a piperin felgyorsítja a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, az adagolással kapcsolatban jobb, ha konzultálunk szakemberrel.  Használhatjuk a borsolajat is, amely jótékony hatással lesz a bőrünkre, enyhíti az izomfájdalmat és a gyulladást.

Forrás: interia.pl

Magazin ajánló: