0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 18.

Karácsony az „IR-bolygón”: ezekből a lisztekből válogass

A karácsony egy puttonyravaló kísértést hoz az inzulinrezisztenciával élőknek. És nem csak az édességek miatt...

A véget nem érő (gyógyszerrel kontrollált) evészetek ugyanolyan veszélyesek hosszútávon, mint az édességek  rövidtávon – bármit is használjunk édesítésre. búzaliszt

karácsonyi sütemény, mézeskalács
Fotó: Freepik

Terítéken az egyéni felelősségvállalás

Itt és most nincs lehetőség részletekbe menően megtárgyalni a táplálkozási elveket, így szorítkozzunk csak a karácsonyi ünnepkör kísértéseire. A 2-es típusú cukorbetegek esetében különösen fontos mértékletességgel és tudatossággal megelőznünk a súlygyarapodást.

Kiszűrhetünk néhány ártalmat, ha szánunk időt arra, hogy ételeinket mi magunk készítsük el egészséges alapanyagokból és mellőzzük az ultrafeldolgozott élelmiszereket.

A házisütés és az édesítés kérdése

sütemény az asztalnál
Fotó: Freepik

Igazság szerint az inzulinrezisztenciánk nem megy szabadságra, nem tart szünetet, és nem igazán érdeklik az ünnepek sem. Szóval karácsonykor sem tanácsos elengedni a gyeplőt. Kegyetlenség lenne megtiltani a sütemények, és édességek fogyasztását, viszont legyünk maximálisan visszafogottak, tartsuk szemmel a vércukorszintünket. A házi sütésnek is megvannak az előnyei és a hátrányai is. Előnyös, hogy olyan és annyi édesítőszert, illetve lisztet tehetünk beléjük, amilyet és amennyit akarunk. Hátrány, hogy az átlagos receptek elég nagy adag süteményt/édességet eredményeznek, amelyeket nehezebb beosztani, ha kéznél vannak. Amennyiben lehetséges, fagyasszunk le belőlük vagy csökkentsük a recept mennyiségeit.

válasszunk olyan édesítőt, amelyik ízlik és a pénztárcánk is kedvelni tud.

Lisztválogató

Fotó: Pixabay

A búzaliszt lecserélése, vagy legalább arányának csökkentése nagyon előnyös a vércukorszint kiugrásainak mérséklésére. Lássuk, mik jöhetnek számításba helyette, illetve mellette.

A mandulaliszt rendkívül alacsony szénhidráttartalommal, illetve glikémiás indexszel rendelkezik, azonban nem mehetünk el szó nélkül kiemelkedően magas zsírtartalma mellett sem, ami mégiscsak arra int minket, hogy módjával használjuk. És szerencsére az ára is segít jobb belátásra térni, ami a búzalisztének akár hússzorosa is lehet.

A szárított kókuszhúsból készített kókuszliszt rengeteg rostot tartalmaz. Használatakor emiatt figyelni kell arra, hogy elegendő folyékony vagy nedves összetevőt adagoljunk, hogy ne legyen túl porózus a végeredmény. A kókuszlisztet a jobb textúra végett gyakran kombinálják nagy mennyiségű tojással, de ez számunkra nem megfelelő.

A hajdinaliszt gazdag ásványi anyagokban, fehérjében, rostokban. Jellegzetes, és mondhatni elég markáns íze eléggé meghatározó, lehet kedvelni és viszolyogni tőle, mindenesetre kellemes textúrát ad a pékáruknak és a süteményeknek.
liszt
Fotó: Freepik

A hüvelyesek lisztjei kiváló fehérje-, ásványi anyag és rostforrások. Magas telítőértékkel rendelkeznek és tartós jóllakottságot garantálnak. Lassú felszívódásuk miatt segítenek a vércukorszint szabályozásában. Segítenek elkerülni a falásrohamokat, vagyis a felesleges étkezéseket. Sütésnél és főzésnél is használhatók.

Ezek a lisztek mind egyedi ízzel és tulajdonságokkal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy nem egy az egyben helyettesíthetők a búzaliszttel, ki kell őket ismerni. Talán lesz egy-két alkalom, amikor nem lesz tökéletes, amit készítünk, viszont az lebegjen a szemünk előtt, hogy ha megtanulunk bánni velük, egész további életünkben nagy hasznunkra lehetnek!

Végül a legjobb javaslatok a süteményekkel, és édességekkel kapcsolatban: válasszunk olyanokat, amelyek a lehető legkevesebb édesítést tartalmazzák; használjunk búzaliszt-alternatívákat; egyszerre keveset, és a lehető legritkább esetben fogyasszunk belőlük.
Ajánljuk még:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: