0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 25.

Kertünk hálás növénye, a sokoldalú cukkini: tippek és receptek

Kevesen tudják, hogy a cukkini az a zöldségféle, amit roppant sokoldalúan fel lehet használni a konyhában. Nevezhetjük akár „emléknövénynek” is, mert a magjait fél évszázaddal ezelőtt Bálint György hozta be legelőször Magyarországra. 

cukkini Szerző: Kellerné Szász Anikó 

Berhidai Kertbarát Kör vezetője

Ez a pompás kabakos zöldségféle tulajdonképpen az uborka és egy vad tökféle keresztezésével jött létre. Nagyon könnyű termeszteni, szereti a napot, a vizet és meghálálja a tápanyagdús talajt.

cukkini

Számos fajta közül választhatunk, de a Black Beauty nevű sötétzöld fajta a legelterjedtebb, viszont létezik még csíkos, sárga és világoszöld színekben is. A csíkos fajta, ha sokáig hagyjuk a tövén, nagyon nagyra képes megnőni, így gazdaságos lesz főzeléknek feldolgozni.

A sárga cukkinit viszont érdemesebb zsengén, csak 20-25 cm-es méretben felhasználni, mert később sok lesz a bél- és magtartalma, és hamar „elöregszik”.

Kicsit édeskésebb íze van, ezért érdemesebb nyersen, vékonyan szelve salátába, vagy köretként, vajon párolva fogyasztani, mert így a legízletesebb. Nagyon bőtermő, korán kezdi, és akár késő őszig hozza a terméseket. Nekem újabban a gömbölyű változata lett a kedvencem, a Mereva F1. Főként az tetszik benne, hogy a levelei kisebbek és felfelé ívelők, így érintés nélkül is gyönyörködhetünk a dekoratív sárga golyócskákban, amikor elkezd termést hozni. Ugyanilyen erényekkel bír a zöld színű, csíkozott változata is, a Boldenice F1 is. Korán termő és gyorsan növekszik. 

Nagy kedvencem még a világoszöld fajtákból az Ismala F1, a Trieszti Fehér, a Clarita F1, vagy a legkorábbi Temprano De Argelia. Ezek rövid termésűek, és már a virágzat mögött is nagy, duci cukkiniket találhatunk, ezért az elvirágzás után hamar szüretelhetjük.

Szinte nincs is olyan fogás, amibe ne használhatnánk fel, de mégis sokak számára csak a rántott változata az ismert és ez az elterjedt.

Anyukám panírozás előtt fél órával felszeletelte, és 2-3 gerezd zúzott fokhagymával besózta, így még a húsimádók is szívesebben fogyasztották. Készíthetünk belőle tökfőzeléket és tócsit is.  

cukkini a konyhában
Fotó: Freepik
Íme pár recept a cukkini felhasználására: 

Tökfőzeléktócsni 

Szokásos módon elkészítjük az alapot, de csak a fele legyen a burgonya, a másik a zsülienre vágott, vagy reszelt cukkini. Ízesítjük sóval, borssal, teáskanálnyi pirospaprikával, apróra vágott vöröshagymával, egy csomag friss kaporral, majd összekeverjük, és végül hozzáadunk 20 dkg túrót. Bő zsírban kisütjük a tócsnit, és tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá. 

Cukkinisaláta 

A már túlérett, nagyra nőtt cukkinikból is készíthetünk például salátát grill ételek mellé, vagy önálló fogásként pirítóssal fogyasztható.

Héjától megtisztítjuk, kiszedjük a belsejét, majd 2 cm-es kockákra daraboljuk, és sós, zúzott fokhagymás vízben puhára főzzük, hogy még egyben maradjon.

Ezután leszűrjük és kihűtjük. Tálba tesszük, és még picit sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, kevés citromlével, és megszórjuk teáskanálnyi oregánóval (vagy kakukkfűvel, esetleg borsikafűvel). Felkockázunk hozzá feta jellegű krémfehér sajtot (tehéntejből készült hamis feta, ami nem annyira sós), óvatosan összedolgozzuk, és tálalásig hűtőbe tesszük. 

Cukkinilekvár 

 Gyümölcs híján lekvárt is főzhetünk a cukkiniból a semleges íze miatt, de mivel nincs savtartalma, mindenképpen ellensúlyozni kell a cukrot citrommal vagy citromlével, esetleg citromsavval. Reszeljünk bele citrom- vagy narancshéjat, friss gyömbért, és fűszerezzük pici fahéjjal. Ezt jól összefőzzük, turmixoljuk, és pektinnel besűrítjük. 

Ha kertünkben, udvarunkban van cukkini, mindig lesz alapanyagunk bármelyik fogás elkészítéséhez. 

 Jó pihenést és bőséges termést kívánok! 

cukkini

Ajánljuk még:

5 ok, amiért megéri feltankolni a nyár legolcsóbb szuperzöldségéből

Gomba ebédre, vacsorára egész évben

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: