cukkini Szerző: Kellerné Szász Anikó
Berhidai Kertbarát Kör vezetője
Ez a pompás kabakos zöldségféle tulajdonképpen az uborka és egy vad tökféle keresztezésével jött létre. Nagyon könnyű termeszteni, szereti a napot, a vizet és meghálálja a tápanyagdús talajt.
Számos fajta közül választhatunk, de a Black Beauty nevű sötétzöld fajta a legelterjedtebb, viszont létezik még csíkos, sárga és világoszöld színekben is. A csíkos fajta, ha sokáig hagyjuk a tövén, nagyon nagyra képes megnőni, így gazdaságos lesz főzeléknek feldolgozni.
Kicsit édeskésebb íze van, ezért érdemesebb nyersen, vékonyan szelve salátába, vagy köretként, vajon párolva fogyasztani, mert így a legízletesebb. Nagyon bőtermő, korán kezdi, és akár késő őszig hozza a terméseket. Nekem újabban a gömbölyű változata lett a kedvencem, a Mereva F1. Főként az tetszik benne, hogy a levelei kisebbek és felfelé ívelők, így érintés nélkül is gyönyörködhetünk a dekoratív sárga golyócskákban, amikor elkezd termést hozni. Ugyanilyen erényekkel bír a zöld színű, csíkozott változata is, a Boldenice F1 is. Korán termő és gyorsan növekszik.
Nagy kedvencem még a világoszöld fajtákból az Ismala F1, a Trieszti Fehér, a Clarita F1, vagy a legkorábbi Temprano De Argelia. Ezek rövid termésűek, és már a virágzat mögött is nagy, duci cukkiniket találhatunk, ezért az elvirágzás után hamar szüretelhetjük.
Anyukám panírozás előtt fél órával felszeletelte, és 2-3 gerezd zúzott fokhagymával besózta, így még a húsimádók is szívesebben fogyasztották. Készíthetünk belőle tökfőzeléket és tócsit is.
Tökfőzeléktócsni
Szokásos módon elkészítjük az alapot, de csak a fele legyen a burgonya, a másik a zsülienre vágott, vagy reszelt cukkini. Ízesítjük sóval, borssal, teáskanálnyi pirospaprikával, apróra vágott vöröshagymával, egy csomag friss kaporral, majd összekeverjük, és végül hozzáadunk 20 dkg túrót. Bő zsírban kisütjük a tócsnit, és tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.
Cukkinisaláta
A már túlérett, nagyra nőtt cukkinikból is készíthetünk például salátát grill ételek mellé, vagy önálló fogásként pirítóssal fogyasztható.
Ezután leszűrjük és kihűtjük. Tálba tesszük, és még picit sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, kevés citromlével, és megszórjuk teáskanálnyi oregánóval (vagy kakukkfűvel, esetleg borsikafűvel). Felkockázunk hozzá feta jellegű krémfehér sajtot (tehéntejből készült hamis feta, ami nem annyira sós), óvatosan összedolgozzuk, és tálalásig hűtőbe tesszük.
Cukkinilekvár
Gyümölcs híján lekvárt is főzhetünk a cukkiniból a semleges íze miatt, de mivel nincs savtartalma, mindenképpen ellensúlyozni kell a cukrot citrommal vagy citromlével, esetleg citromsavval. Reszeljünk bele citrom- vagy narancshéjat, friss gyömbért, és fűszerezzük pici fahéjjal. Ezt jól összefőzzük, turmixoljuk, és pektinnel besűrítjük.
Jó pihenést és bőséges termést kívánok!
Ajánljuk még:
5 ok, amiért megéri feltankolni a nyár legolcsóbb szuperzöldségéből