0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 28.

5 ok, amiért megéri feltankolni a nyár legolcsóbb szuperzöldségéből

Szezonja van, olcsó, vitamindús és ezerféleképp felhasználható: ez nem más, mint a cukkini! Itt az idő, hogy minél többször kerüljön a tányérunkra –további 5 érvünk is van arra, hogy miért.

A cukkini alacsony kalória- és magas rosttartalmának köszönheti, hogy a fogyni vágyók annyiszor nyúlnak utána. Ám hiba azt gondolni, hogy csak testsúlycsökkentés miatt érdemes enni! Már javában tart a szuperzöldség szezonja, csempésszünk belőle minél gyakrabban étkezéseinkbe – szervezetünk meghálálja.

cukkini

A Cleveland Clinic dietetikusa elárulta, pontosan hogyan támogatja egészségünket a cukkini.

Segíti az emésztést cukkini

Napjainkban globális szinten okoz problémát az alacsony rostbevitel. Pedig megfelelő mennyiségű rost hiányában emésztési gondoknak tesszük ki magunkat: székrekedést, puffadást is tapasztalhatunk.

A cukkini jó rostforrás, ráadásul könnyen javíthatunk vele az egyébként alacsony rosttartalmú ételek összetételén.

Például ha cukkinivel dúsítjuk a fehérlisztes tésztaételt, már kedveztünk is emésztésünknek. Sőt, fogyasztható ropogtatnivalók mellé is, ha meg szeretnénk dobni napi rostbevitelünket.

tészta cukkinivel

Támogatja az immunrendszert cukkini

A rostok nem csak az emésztés szempontjából elengedhetetlenek: igényelik a gyomor jótékony baktériumai is, melyek fontos szerepet játszanak az immunrendszer hatékony működésében.

A cukkini emellett C-vitamin forrása is, mely antioxidáns hatású vitamin nélkül szervezetünk nem tudná legyőzni a vírusokat.

Vashiány elkerülése

A zöldség tartalmaz B6- és C-vitamint, valamint vasat is. Ezek pedig elengedhetetlenek a vas bevitele és felszívódása szempontjából.

A vashiány legjellemzőbb tünete az indokolatlan, állandósult fáradtságérzet.

Ha úgy gondolod, érintett vagy, mindenképp kérd orvos segítségét! A vashiány ugyanis megfelelő kezelést igényel, sajnos önmagában táplálkozással, nem biztos, hogy leküzdhető.

cukkini

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/clevelandclinic.org

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Oda van mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Oda van mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.