0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 25.

Ő az élő példa rá, hogy a tyúktartás egy jó alternatíva

„Friss tojások közvetlenül tőlünk! Vásárolj tőlünk, és élvezd a természetes ízeket!” – olvasható a még csak a húszas évei végén járó Filek-Vartek Vivien szórólapján. Vajon miért kezd egy fiatal lány tyúktartásba?

Zádorfalván alig több mint négyszázan élnek, köztük van egy fiatal lány, aki egész életében imádta az állatokat, lovakat, szárnyasokat, teheneket. Vivien szeret lovagolni, és pávákat is tart. Jobb helyen ehhez nem is élhetne, hiszen a kis település az Aggteleki-karsztok közelében (mindössze pár kilométerre a festői cseppkőbarlangtól), dombos-völgyes vidéken található.

Filek-Vartek Vivien követte a családi hagyományokat. Náluk mindenki vendéglátással foglalkozott, így Egerben elvégezte a vendéglátó középiskolát. Miután elvégezte, elhelyezkedett a szakmájában, de a Covid-járvány alatt az étterem kénytelen volt bezárni.

Vivien is munka nélkül maradt, és elgondolkodott a kis falu utolsó házában, hogy mihez fogjon, mivel tudná átvészelni ezt az időszakot. Mivel közel álltak hozzá az állatok, sokat foglalkozott velük, ezért a tyúktartás, azon belül is a tojástermelés mellett döntött, és VartEgg néven vállalkozást alapított.

2020 szeptemberében beszerzett 100 darab letojt tyúkot, ezzel kezdte tojástermelő vállalkozását. A hely adott volt, a ház mellett lévő nagy udvar és a szomszédságában lévő zöldellő dombok alkalmasak a tyúkok szabadon tartására. Jelenleg 300 tyúk lepi el a területet, amelyhez a napokban érkezik még 100 tojó.

A tyúkokat éjszakára ólba tereli, védeni kell őket a vadállatoktól, elsősorban a közeli dombokról érkező rókáktól. Vivien a barna héjú tojást termelő Bábolna Tetra SL fajtát és a kifejezetten szabadtartásra kitenyésztett, szintén barna tojást termelő, fekete tollazatú harco fajtát tartja.

Az éjszakát az ólban töltik a tyúkok

A tojók 18 hetesen kerülnek hozzá, és ha minden jól megy, egy hónapon belül már néhány kisebb tojást produkálnak.

A tyúkok a szabadban talált táplálék mellett kapnak tápkeveréket, ami kalászos és egyéb takarmánynövényekből áll, és tartalmaz némi szóját is, ez utóbbit Vivien szeretné majd elhagyni a keverékből. Tojótápot, antibiotikumot nem kapnak az állatok; szerencsére betegség még nem ütötte fel a fejét a gazdaságban.

Másfél évente cserélődik az állomány. Vivien tapasztalata szerint még utána is tojnak, de akkor már nem gazdaságos a tartásuk. Ezeket az egyedeket értékesítik környékbelieknek, szabadtartásban még legalább három évig elegendő tojást adnak egy-egy család számára.

– Gyerekkoromban a nagyszüleim tartottak tyúkokat. Sokat tanultam náluk a tartásukról, most viszont nagyon sok szakkönyvet, cikket olvasok a témában. Hiszen továbbra is fejlődni kell, hogy minél hatékonyabban tudjam működtetni a gazdaságot

– mondja Vivien, aki szerint a tojásokra nagy az igény, mégis, vidéken, kertes házaknál sem tartanak nagyon baromfit, a faluban is csak néhány idős ember udvarán kapirgálnak tyúkok. Csodálkoznak is, hogy egy ilyen fiatal lány tyúkokkal foglalkozik.

A járvány után három évig még a vendéglátásban dolgozott, és munka mellett nevelte a tyúkokat, adta el a tojásokat. Egy éve viszont már csak a gazdasággal foglalkozik.

A friss tojások a környékbeli éttermekbe, óvodába kerülnek, és sok háziasszony, család is a vásárlói között van. Rendeléseket is felvesz, és hetente egyszer, 30 kilométeres körzetbe kiszállítja a tojásokat. A húsokra is lenne kereslet, de ő azért döntött tojástermelés mellett, mert számára ez humánusabb, mint a vágás. Az egyelőre nem az ő világa.

Filek Kornélt, Vivien férjét soha nem vonzották az állatok, teljesen távol állt tőle az állattartás, de miután összekerültek, egyre jobban megbarátkozott velük. Most már ő szorgalmazza, hogy a tojástermelés mellett feldolgozással is foglalkozzanak.

Úgyhogy hamarosan néhány húshibrid is kerül az állományba, és lassan próbát tesz a vágással, így a tervek szerint hamarosan vállalkozásukat kiegészítik hústermeléssel. Abban mindketten egyetértenek, erre is van igény a környéken.
Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: