Először apósa tartott fürjeket, ott szerette meg a madarakat és még jobban a tojásokat.
– Hogy ne kelljen mindig utazgatni értük, mi is elkezdtünk tartani néhány fürjet, aztán kicsit többet… Később felszámoltuk az állományt, de másfél évvel ezelőtt újra belekezdtünk, ám ezúttal már komolyabban vettük a fürjtartást – mesélni fürjészkedésük kezdetét Tomek Dávid, aki feleségével Fürjfészek néven vezetik vállalkozásukat, és egyre bővülnek a fürjes termékek.

A kakasok a levesbe mennek
Japán fürjeket tartatnak, jelenleg 250 aktív tojóval és ötven növendékkel rendelkeznek, amelyeket zárt ketreces tartásban nevelnek.
– Néhány kakas is gyarapítja az állományt, de csak azért, mert még nem ettük meg őket. A kakasokat kiszelektáljuk, a tenyésztojásokat vesszük, ezzel is kíméljük a tyúkokat, így nyugodtabbak, hosszabb az élettartalmuk. Van olyan ketrec, amiben kétéves az állomány, és ugyanazt produkálja, mint egy évvel ezelőtt – magyarázza a döntésüket Dávid.
A vásárolt tenyésztojást saját maguk keltetik, a 200-300 csibével rendszeresen cserélődik a törzsállomány – a teljes váltás elég hosszú ciklus. A madarakat speciális, fürjek számára kifejlesztett keverékkel etetik, a takarmány többek között búza, kukorica, szója, lucerna, vitaminok és kalcium keverékéből áll.
A tojások fejlődéstörténete
Jelenleg havonta átlagosan 4500 tojást termel a fürjállomány.
Kezdetben a friss tojásokat értékesítették, de a kiegyenlítetlen fogyasztás miatt további megoldást is kellett keresniük a készletek értékesítésére. A tojások sem egyformák, nem mindegyik standard méretű, azokat pedig nem lehet a tartókba tenni, ezért a tartósításon kezdtek el gondolkodni.
A tojás alternatív felhasználása mellett döntöttek, és ebben az is közrejátszott, hogy a fürjtojás biztonságos, szalmonellával nem kell számolniuk.
Azokat úgy állították össze, hogy lehetőleg a környékbeli termelők termékeit használják fel, például Börzsönyből származó gombát, medvehagymát, de a chili is a közelben terem. Helyben bükkfán, hideg füstöléssel kapja meg az ízét. A füstölt tojások és a fűszerek üvegbe kerülnek, amelyet olívaolajjal öntenek fel.
– A receptek sok kísérletezés után lettek véglegesek. A füstölésnél és a fűszerezésnél is próbáltuk a középutat megtalálni, hogy mindenki ízlésének megfeleljen. És az eltarthatóságra is fontos odafigyelni –veszi át a szót Tomekné Reznyik Katalin.
Mivel a szó szoros értelmében kistermelők, és közvetlenül találkoznak a vevőkkel, külön kéréseket is szívesen teljesítenek.
– Ha valaki szereti az erőset, és több chilit kér, akkor neki megemeljük az adagot; azt az üveget félretesszük, és tudjuk, hogy az majd a Géza bácsié lesz – mondja Dávid.
Itt nemcsak az a lényeges, hogy a tojásokat felhasználják, hanem az is, hogy ezt a tésztát azok is fogyaszthatják, akik tojásallergiával küszködnek, ugyanis a fürjtojás egészen más beltartalmi értékekkel rendelkezik, mint a tyúktojás.
Az ötletük bevált, sokan viszik orvosi tanácsra is, és visszajárnak a tésztákért. A termékfejlesztésen nem nagyon kell törni a fejüket, a vásárlók mondják az igényeiket, például hogy miért nincsen gluténmentes változat. Jó, hát legyen! – egyeztek bele Dávidék.