Az ökológiai gazdálkodás környezetkímélő, a természetes ökoszisztémák működési folyamatait figyelembe vevő, azokhoz alkalmazkodó gazdálkodási mód. Mielőtt azonban az ökológiai gazdálkodás mint fogalom megjelent, ahhoz a globális társadalomnak rá kellett eszmélnie arra, hogy a természet és környezetünk ember által okozott sanyargatása olyan változásokat eredményezett az élőhelyeken, amelyek kihatottak az élelmiszerek minőségére.
![beporzó szamóca méh](https://magyarmezogazdasag.hu/app/uploads/2025/01/szamoca_beporzo_meh_pixa.jpg)
Fotó: 용한 배, Pixabay
A természet és környezet védeleméért való tenni akarás az 1970-es években indult meg világszerte, abban az időszakban számos szervezet és egyesület alakult annak érdekében, hogy hanyatlásnak induló világunkra felhívják a figyelmet és megelőző, valamint problémamegoldó intézkedéseket hozzanak. Egyike ezeknek a Római Klub, amely a globális környezeti problémák meghatározását és azok megoldási lehetőségeinek feltárását tűzte ki célul. Megbízásából 1972-ben megjelent a Meadows-féle jelentés (világmodell), amelyben a Meadows házaspár öt paramétert vizsgált: a világ népességét, a nyersanyagkészleteket, az egy főre jutó élelmiszerkészleteket, az egy főre jutó ipari termelést, valamint a környezet szennyezettségi fokát.
1970. április 22-én amerikai egyetemisták kezdeményezésére kihirdették a Föld napját, és az országok (Magyarország 1968-ban) sorra betiltották a DDT-t (diklór-difenil-triklóretán rövidítése, nagy hatású rovarméreg). Ennek utóhatásai sokáig megmaradtak a természetben, ugyanis a kemikália hosszú távon kifejtette a környezetre gyakorolt hatását, ellenben a betiltással még inkább reflektorfénybe került a környezettudatosság.
A vetésforgó mindennek az alapja
![](https://magyarmezogazdasag.hu/app/uploads/2024/11/buza_pxabay.jpg)
A fenntarthatóság kifejezés kulcsfogalommá vált mindennapjainkra. De mit is jelent ez pontosan? Olyan fejlődést, amely kielégíti a jelen generáció szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generáció esélyeit arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket. Célja pedig az volna, hogy növelje az életminőséget azáltal, hogy javulnak az emberi jólét főbb komponensei, mint az életszínvonal, egészség, oktatás, természet védelmét szolgáló politikai akaraterő, környezet stb.
A nyersanyag- és élelmiszer-előállításnak oly módjával, ami életképessé és jövedelmezővé teszi a gazdaságot úgy, hogy a társadalmi igények kielégüljenek, a természeti és környezeti erőforrások pedig maradéktalanul fennmaradjanak. (Az más kérdés, hogy amit ma fenntarthatónak gondolunk, az hosszú távon valóban fenntartható-e, ugyanis e területen tudásunk még meglehetősen szegényes.) Ez irányelv mentén jött létre az ökológiai gazdálkodás, melynek térhódítása új trendet hozott létre a gazdálkodási szemléletben.
![](https://magyarmezogazdasag.hu/app/uploads/2025/01/roe-deer-5459701_1920.jpg)