0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 9.

Nő a hústermelés, de az ellátási problémák továbbra is fennállnak

Ázsia, Dél-Amerika és Afrika az elmúlt évtizedben figyelemre méltó dinamikát mutatott egyrészt a népességfejlődés, másrészt a hús- és tojástermelés tekintetében. Ez a cikk Afrika szerepét vizsgálja a globális hús- és tojástermelésben.

2012 és 2022 között (1. táblázat) az összes kontinens közül Afrikában volt a legnagyobb a relatív népességnövekedés (28,6%), és a több mint 313 milliós abszolút növekedéssel a második helyen áll Ázsia mögött, de messze megelőzi a többi kontinenst.

1. táblázat
Adatok: FAO
Forrás: pigprogress.net

További dinamikus fejlődés várható Afrikában

Ez a dinamikus fejlődés a következő évtizedekben is folytatódik.

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re Afrika lakossága 2489 millió fő lesz, ami a 2022-es szinthez képest 76,5%-os relatív növekedés.

Ázsia viszont az előrejelzések szerint csak 12,4%-kal, 5290 millióra növekszik. Afrika 4 legnépesebb országa (Nigéria, Etiópia, Tanzánia és Egyiptom) 879 millió fővel a teljes népesség 35,3%-kal fog rendelkezni, Nigéria pedig 440 millió lakossal, azaz 17,7%-os részesedéssel kivételes helyet foglal el.

A várható dinamika szinte megoldhatatlan problémát jelent az élelmiszer-, különösen a fehérjeellátás tekintetében, és Ázsiával valamint Dél-Amerikával ellentétben számos alacsony egy főre jutó jövedelemmel rendelkező országban valószínűleg éhínséghez vezet majd. A legmagasabb és a legalacsonyabb hozzáadott értékkel rendelkező országok közötti különbség, és így az ehhez kapcsolódó vásárlóerő is rendkívül nagy (2. táblázat).

2. táblázat
Adatok: FAO
Forrás: pigprogress.net

Figyelemre méltó fejlődési különbségek

2012 és 2022 között a globális hústermelés 17,3%-kal, 307,5 millió tonnáról 360,6 millió tonnára nőtt. Ázsiában volt a legnagyobb abszolút növekedés 24,2 millió tonnával, amelyet Közép- és Dél-Amerika követett 11,1 millió tonnával.

Afrikában a hústermelés 17,5 millió tonnáról 22,7 millió tonnára, azaz 5,2 millió tonnával nőtt.

Bár a növekedés lényegesen alacsonyabb volt, mint Közép- és Dél-Amerikában, a 29,9%-os relatív növekedési rátával mégis ez volt a legnagyobb az összes kontinens közül. Európában és Észak-Amerikában csak 10,7%-os, illetve 12,4%-os növekedést értek el. Az eltérő dinamika figyelemre méltó változásokat eredményezett az egyes kontinensek globális termelésből való részesedésében (1. ábra). Míg Közép- és Dél-Amerika, Afrika és Ázsia növelni tudta részesedését a vizsgált időszakban, addig Európa és Észak-Amerika részesedése csökkent; Európában volt a legnagyobb mértékű, 1,1%-os csökkenés.

1. ábra A kontinensek részesedése a globális hústermelésből 2012-ben és 2022-ben a FAO adatai alapján
Forrás: pigprogress.net
A sertés- és marhahús globális termelése 2012 és 2022 között 9,2%-kal, illetve 11,8%-kal nőtt; ez jóval alacsonyabb arány, mint a csirkehúsé, amelynek termelési volumene 29,9%-kal nőtt.

Ha a 3 legfontosabb hústípust a kontinensszintű fejlődésük szempontjából vizsgáljuk, feltűnő különbségeket tapasztalunk.

A sertéshústermelés részletesebben

Közép- és Dél-Amerikában a sertéshústermelés 3,2 millió tonnával, azaz 46,7%-kal nőtt a vizsgált időszakban. Ezzel jóval megelőzte Európát (2,3 millió tonna), Ázsiát (2,1 millió tonna) és Észak-Amerikát (1,9 millió tonna). A muszlimok nagy aránya – akik Afrika teljes lakosságának mintegy 41%-át teszik ki – magyarázza, hogy 2022-ben csak 2,1 millió tonnát termeltek. Bár a termelés volumene a vizsgált évtizedben 666 000 tonnával, azaz 45,4%-kal nőtt, a globális termelésből való részesedése mindössze 1,7% volt, ami jóval elmarad a többi kontinens termelésétől – Óceánia kivételével (2. ábra).

2. ábra A kontinensek részesedése a globális sertéshústermelésből 2012-ben és 2022-ben a FAO adatai alapján
Forrás: pigprogress.net
Forrás: magyarmezogazdasasag.hu/Pigprogress, Prof Hans-Wilhelm Windhorst

Magazin ajánló: