0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 22.

Nő a hústermelés, de az ellátási problémák továbbra is fennállnak

Ázsia, Dél-Amerika és Afrika az elmúlt évtizedben figyelemre méltó dinamikát mutatott egyrészt a népességfejlődés, másrészt a hús- és tojástermelés tekintetében. Ez a cikk Afrika szerepét vizsgálja a globális hús- és tojástermelésben.

Egyéb állati fehérjefajták

Más állati fehérjetípusokat vizsgálva néhány következtetést le lehet vonni:
  • Ami a marhahústermelést illeti, Afrika a globális termelés növekedéséhez 870 000 tonnával, azaz 11,9%-kal járult hozzá a 62,0 millió tonnáról 69,3 millió tonnára történő emelkedéshez.
  • A juh- és kecskehús fontos szerepet játszik a pásztorkodó emberek étrendjében, és a juh- és kecsketej is szerepet játszik a fehérjeellátásban. A juhhús termelése 2012 és 2022 között 20,0%-kal, a kecskehúsé pedig 24,5%-kal nőtt. Afrika 19,1%-kal járult hozzá a juhhús, 27,8%-kal pedig a kecskehús globális növekedéséhez.
  • A baromfihús termelési volumene 107,2 millió tonnáról 139,2 millió tonnára, azaz 29,9%-kal nőtt. Ezen belül a csirkehús 29,3 millió tonnát tett ki, azaz a termelési volumen 32,1 millió tonnás növekedésének 91,5%-át adta.
  • 2012 és 2022 között a tyúktojás globális termelési volumene 29,8%-kal, 67,0 millió tonnáról 87,0 millió tonnára nőtt. A 20,0 millió tonnás globális növekedésből Afrika 862 000 tonnával, azaz 4,3%-kal jóval kisebb arányban részesedett, mint a csirkehúsból.
3. táblázat
Adatok: FAO
Forrás: pigprogress.net

Összefoglaló

A 3. táblázat összefoglalja az Afrika globális hús- és tojástermelésben elfoglalt helyére vonatkozó legfontosabb adatokat.

Érdemes megjegyezni, hogy a hústermelés 5,2 millió tonnás növekedése 2012 és 2022 között elsősorban a csirkehústermelés figyelemre méltó lendületének köszönhető, amely önmagában 58,8%-ot tett ki.

A sertéshús és a tyúktojás majdnem ugyanolyan nagy abszolút növekedést mutatott, bár a sertéshús relatív növekedési üteme lényegesen magasabb volt. A sertéshús kiindulási értéke 2 millió tonnával alacsonyabb volt, mint a tyúktojásé. A legnagyobb relatív növekedést, 65,2%-ot, a csirkehús esetében érték el. Ez az adat összhangban van a hústermelésben világszerte tapasztalható vörös-fehér eltolódással. Afrika nagy részesedése a globális juh- és kecskehústermelésben azt jelzi, hogy ez a két hústípus nagy jelentőséggel bír a lakosság táplálkozásában, különösen a száraz régiókban.

Ha összehasonlítjuk a hús- és tyúktojástermelés fejlődését Afrikában a népesség dinamikájával, nyilvánvalóvá válik, hogy csak a baromfi- és a sertéshús ért el nagyobb relatív növekedést, mint a népességnövekedés, míg a tyúktojás és a kecskehús hasonló értékeket mutatott.

A hús és a tojás elérhetőségében a lakosság étrendjén belül a legnagyobb különbségek az országok szintjén válnak nyilvánvalóvá.
Forrás: magyarmezogazdasasag.hu/Pigprogress, Prof Hans-Wilhelm Windhorst

Magazin ajánló: