Miért készítsünk gyömbértinktúrát?
Ha az imént említett jóságok nem voltak eléggé meggyőzőek, akkor semmi. A tinktúra azt tudja, amit a gyömbér, de az alkohol segít abban, hogy még gyorsabban célt érjen. Arról már nem is beszélve, hogy hosszú ideig eltartható, és kéznél van, amikor szükségünk lesz rá. Például belsőleg hányinger és emésztési zavarok kezelésére, immunerősítésre, megfázás és influenza kezelésére, illetve étvágyserkentőként, vagy külsőleg ízületi gyulladás, osteoarthritis, izomgörcsök csillapítására, valamint a keringés javítására használhatjuk.
Hogyan készül a gyömbértinktúra?
Egy befőttes üveget töltsünk meg félig megtisztított, – ízlés szerint meghámozott -, felszeletelt rizómával. Öntsük fel 70%-os alkohollal (vagy 100%-os növényi glicerinnel), hagyjunk kétujjnyi helyet az üveg tetejénél, szorosan zárjuk le, majd tegyük hűvös, fénytől védett helyre. Ügyeljünk arra, hogy a darabok folyadék alatt legyenek. Négy-hat héten keresztül naponta rázogassuk meg, aztán szűrjük át finom szűrőn – jól kinyomkodva -, barna cseppentős üvegcsékbe. Érdemes kétszer is átszűrni, ha nagyon tiszta, üledékmentes tinktúrát szeretnénk. Címkézzük fel és írjuk rá a dátumot. Hűvös, száraz, napfénytől védett helyen akár több évig is tárolhatjuk.
Bio gyömbér házilag
És végére is maradt még egy jó hír: a gyömbért nem is olyan ördöngösség megtermeszteni. Tarthatjuk konténerben, de ki is ültethetjük a kerti talajba. Válasszunk szépen rügyező rizómadarabot. Keressünk neki meleg, napos, párás helyet. Jól szellőző, laza, humuszban gazdag talajt igényel, amely jó vízelvezetéssel rendelkezik. Szereti az egyenletesen nyirkos közeget, de a túlöntözése kerülendő, a pangó víztől gyökérrothadást kap. Általában 8-10 hónapra van szüksége a teljes éréshez, viszont fiatalabb korában is gyűjthetünk belőle, ha szükség mutatkozik rá. Betakarítása előtt csökkenteni kell az öntözést, akkor szedjük fel a rizómákat, amikor a levelek sárgulni kezdenek. Mivel nem télálló, akárhogyan is termesztjük, ősszel mindenképpen be kell menekíteni fagymentes helyre.