0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 7.

Az Olaszrizling szerintünk. És szerintetek?

Csopakon, a Jásdi Borteraszon és a Szent Donát birtokon már 16. alkalommal rendezték meg az „Olaszrizling szerintünk” sétáló borkóstolót.

„A rizlingben ritkán csalódik a magyar. Szerte a hazában sok komisz lőrét mérnek, de az olasznak nevezett magyar rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél”- írja Márai Sándor. S, valóban, a fajta sokszínűsége nem csak a szakmabelieket, hanem az általános fogyasztóközönséget is alkalomról-alkalomra meglepi. Bár volt olyan időszak, amikor igyekeztek lejáratni, mára új reneszánszát éli.

Csopakon, a Jásdi Borteraszon és a Szent Donát birtokon már 16. alkalommal rendezték meg az „Olaszrizling szerintünk” sétáló borkóstolót. A szervezők büszkék rá, hogy sok éve teltházas rendezvényt tudnak megvalósítani abban az időszakban, ami egyébként a legcsendesebb a Balatonon.

A két évtizeddel ezelőtti első találkozóra még csak az Olaszrizlinggel foglalkozó borászokat hívta Jásdi István, aki sokat tett a fajta hírnevének visszaállításáért. Hamar kiderült, hogy a koncepciót érdemes kibővíteni, és sétáló kóstoló keretében a közönségnek is megmutatni az elhozott Olaszrizlingeket.

A szakmai esten a borászok közös gondolkodásához a klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatásait és a borágazat alkalmazkodási lehetőségeit összegző elődadás adott inspirációt. A tavalyi, sok szempontból extrém évjárat jól bizonyítja, hogy a klímaváltozás következményei már itt vannak velünk, az előrejelzések szerint pedig a jövőben még szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyok között kell majd dolgozni a szőlővel.

„Nem szabad homokba dugni a fejünket” – ez volt az egyik fő tanulság, azzal a kiegészítéssel, hogy a borászok szerint nagy szükség van az ilyen alkalmakra, amikor a szakemberek megoszthatják egymással tapasztalataikat, és közösen gondolkodhatnak a megoldásokon.

Bár nehéz volt a 2024-es évjárat, megfelelő szőlészeti és borászati technikákkal el lehet készíteni azokat a borokat, amelyekre a pincék büszkék lehetnek, a fogyasztók pedig a megszokott minőséget és élményt kapják tőlük.

A másnapi sétáló kóstolóra a vendégek jelentős része visszajár, sokan már hónapokkal előtte szeretnék bebiztosítani a helyüket. Minden évben vannak új arcok is, részben ezért is vezették be tavaly a kedvezményes junior jegyet, ami idén is népszerű volt: többen fiatalabb családtagokat, barátokat invitáltak ennek segítségével a rendezvényre, hogy ott megismerhessék a borkészítés és a kulturált borfogyasztás szépségeit. Hiszen a bor nem pusztán alkohol, hanem a magyar és európai kultúra szerves része, közösségteremtő erő több ezer éve, emellett sokak megélhetését is biztosítja.

A két csopaki helyszínen az Olaszrizling különböző arcait mutatta meg a 22 hazai borász, akikkel a résztvevők személyesen beszélgethettek arról, miért is szeretik annyira ezt a fajtát.

Az Olaszrizling a Magyarországon az egyik legnagyobb területen termesztett fehér fajta, és a belőle készült borok jól megmutatják a termőhely sajátosságait, és a borász saját stílusát.

A sokféle Olaszrizling kóstolása után sokak számára újra bebizonyosodott: egy mennyiségi és minőségi szempontból is megbízható fajtáról van szó, ami mégis rendkívül sokoldalú, és mindenki megtalálhatja benne azt, amiért szereti a minőségi borokat.

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: