Legtöbben egyetértenek abban, hogy a tészta boldoggá tesz – köztük a tudomány is, hiszen egy kutatás során a tudósok már be is bizonyították, hogy a tésztafélék fogyasztása kedvezően hat a hangulatra. Most pedig úgy vélik, egy különleges tészta még fizikai állapotunkon is javíthat: a nanotészta ugyanis segíthet a sebgyógyulásban.

Bár egyelőre még biztosan nem kap helyet a műtőasztalon, alkotói szerint a nanotészta a jövőben sebek kötözésére is alkalmas lesz – írja a Food & Wine.
„ A keményítő az egyik legelterjedtebb természetes polimer, a bioüzemanyagoktól a kozmetikumokon át a papírgyártásig mindenhol vizsgálják alkalmazását” – írják a kutatók a Nanoscale Advances című folyóiratban megjelent új tanulmányukban. Állításuk szerint még rengeteg kiaknázatlan lehetőség rejlik a keményítőben, ilyen lehet például az apró tésztácska is.
Hangyasav és liszt keverékéből készül, elektrospinning technika alkalmazásával, mely során a lisztet egy elektromos töltéssel ellátott tű tetején keresztülfűzik.
„Spagettikészítéskor víz és liszt keverékét nyomják át fémlyukakon. Mi ugyanezt tettük, azzal a különbséggel, hogy a lisztkeveréket elektromos töltéssel húztuk át. Tehát ez tényleg spagetti, csak sokkal kisebb” – mondta Adam Clancy kutató a SciNewsnak.

A szakember hangsúlyozta, a keményítő nagyon ígéretes alapanyag, a cellulóz után a második legnagyobb biomasszaforrás a Földön, ráadásul biológiailag lebomló anyagról van szó. Így szinte evidens volt számukra, hogy lisztet fognak használni.
Beatrice Britton kutató szerint
Britton azonban megjegyezte, hogy mivel a szálak a növényi sejtekből kivont és tisztított keményítőből készülnek, előállításuk energiaigényes. Környezetbarátabb módszer lenne, ha a nanoszálakat közvetlenül egy keményítőben gazdag alapanyagból, például lisztből állítanák elő, ami a tészták alapja – tette hozzá Britton.
Nanotészta csak műtő- vagy akár étkezőasztalon is?
A nanotészta tulajdonképpen ehető de nem valószínű, hogy van értelme megkóstolni.
„Tudom, hogy nem ajánlatos magamon kísérletezni, de végtére is megalkottam a világ legkisebb tésztáját: még jó, hogy nem bírtam ellenállni, és megkóstoltam” – mondta Adam Clancy.
