0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 17.

Itt a nanotészta, vagyis a világ legkisebb tésztája: de vajon ehető is?

A szabad szemmel láthatatlan nanotészta kétszázszor vékonyabb, mint egy emberi hajszál. De akkor mégis mi célt szolgálhat?

Legtöbben egyetértenek abban, hogy a tészta boldoggá tesz – köztük a tudomány is, hiszen egy kutatás során a tudósok már be is bizonyították, hogy a tésztafélék fogyasztása kedvezően hat a hangulatra. Most pedig úgy vélik, egy különleges tészta még fizikai állapotunkon is javíthat: a nanotészta ugyanis segíthet a sebgyógyulásban.

tészta, spagetti, olasz konyha, élelmiszer, szénhidrát
Illusztráció: Freepik

Bár egyelőre még biztosan nem kap helyet a műtőasztalon, alkotói szerint a nanotészta a jövőben sebek kötözésére is alkalmas lesz – írja a Food & Wine.

„ A keményítő az egyik legelterjedtebb természetes polimer, a bioüzemanyagoktól a kozmetikumokon át a papírgyártásig mindenhol vizsgálják alkalmazását” – írják a kutatók a Nanoscale Advances című folyóiratban megjelent új tanulmányukban. Állításuk szerint még rengeteg kiaknázatlan lehetőség rejlik a keményítőben, ilyen lehet például az apró tésztácska is.

A nanotészta annyira vékony, hogy észrevétele még egy hagyományos mikroszkóp számára is kihívást jelent, ezért elektronmikroszkópra van szükség az egyes szálak megkülönböztetéséhez. 

Hangyasav és liszt keverékéből készül, elektrospinning technika alkalmazásával, mely során a lisztet egy elektromos töltéssel ellátott tű tetején keresztülfűzik.

„Spagettikészítéskor víz és liszt keverékét nyomják át fémlyukakon. Mi ugyanezt tettük, azzal a különbséggel, hogy a lisztkeveréket elektromos töltéssel húztuk át. Tehát ez tényleg spagetti, csak sokkal kisebb” –  mondta Adam Clancy kutató a SciNewsnak. 

tészta
Illusztráció: Freepik

A szakember hangsúlyozta, a keményítő nagyon ígéretes alapanyag, a cellulóz után a második legnagyobb biomasszaforrás a Földön, ráadásul biológiailag lebomló anyagról van szó. Így szinte evidens volt számukra, hogy lisztet fognak használni.

Beatrice Britton kutató szerint

a keményítőből készült nanoszálak ígéretesek az orvostudomány számára, mivel felhasználhatók lennének sebgyógyulást segítő kötszerekben, csontregenerációs állványzatként és gyógyszeradagolásra.

Britton azonban megjegyezte, hogy mivel a szálak a növényi sejtekből kivont és tisztított keményítőből készülnek, előállításuk energiaigényes. Környezetbarátabb módszer lenne, ha a nanoszálakat közvetlenül egy keményítőben gazdag alapanyagból, például lisztből állítanák elő, ami a tészták alapja – tette hozzá Britton.

Nanotészta csak műtő- vagy akár étkezőasztalon is?

A nanotészta tulajdonképpen ehető de nem valószínű, hogy van értelme megkóstolni.

„Tudom, hogy nem ajánlatos magamon kísérletezni, de végtére is megalkottam a világ legkisebb tésztáját: még jó, hogy nem bírtam ellenállni, és megkóstoltam” – mondta Adam Clancy.

tészta, spagetti, olasz konyha, élelmiszer, szénhidrát
Illusztráció: Freepik
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/foodandwine.com

Magazin ajánló: