De mi most elmondjuk, hogy a tészta abszolút belefér egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendbe – feltéve, hogy a megfelelő fajtát választjuk, ami egészséges összetevőket tartalmaz, és a megfelelő módon főzzük meg.

Amikor a tésztafélék egészségügyi előnyeiről van szó, azok valójában a termék alapanyagaira vezethetők vissza. A tészta sokféle formában kapható. A legtöbben a búzalisztből készült fajtákat fogyasztják, ez a finomított fehér tészta valójában nem nyújt sok táplálékot a keményítőn, vagyis a gyorsan metabolizálódó szénhidrátokon kívül. Az egyetlen kivétel itt az, ha zöldséggel dúsított fehér tésztát választunk, például spenótosat vagy napon szárított paradicsomosat. Ezek a zöldségek mikrotápanyagokkal dúsítják a tésztát, amelyek gyulladáscsökkentő vagy antioxidáns hatásúak lehetnek, és egy kis lökést adhatnak az immunrendszernek.

A teljes kiőrlésű fajták jó rostforrások, amelyek segítenek az éhségérzet szabályozásában és elősegítik a szív egészségét. Ezt a rostok emésztést lassító képessége révén érik el, ami étkezés után nagyobb telítettséget és jobb vércukorszint-szabályozást eredményez.