0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 19.

Melyik a legegészségesebb tészta?

Szerte a világban a tészta az egyik kedvenc ételt, ami gyakran a hétköznap esti vacsorák egyik főszereplője. A tészta azonban nem feltétlenül a legjobb hírnévnek örvend, ha az egészségről van szó, sokszor kapja meg a hizlaló jelzőt.

De mi most elmondjuk, hogy a tészta abszolút belefér egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendbe – feltéve, hogy a megfelelő fajtát választjuk, ami egészséges összetevőket tartalmaz, és a megfelelő módon főzzük meg.

tészta
Foto: Pixabay

Amikor a tésztafélék egészségügyi előnyeiről van szó, azok valójában a termék alapanyagaira vezethetők vissza. A tészta sokféle formában kapható. A legtöbben a búzalisztből készült fajtákat fogyasztják, ez a  finomított fehér tészta valójában nem nyújt sok táplálékot  a keményítőn, vagyis a gyorsan metabolizálódó szénhidrátokon kívül. Az egyetlen kivétel itt az, ha zöldséggel dúsított fehér tésztát választunk, például spenótosat vagy napon szárított paradicsomosat. Ezek a zöldségek mikrotápanyagokkal dúsítják a tésztát, amelyek gyulladáscsökkentő vagy antioxidáns hatásúak lehetnek, és egy kis lökést adhatnak az immunrendszernek.

A teljes kiőrlésű tészta viszont táplálkozási szempontból sokkal többet nyújtani.
tészta
Foto: Pixabay

A teljes kiőrlésű fajták jó rostforrások, amelyek segítenek az éhségérzet szabályozásában és elősegítik a szív egészségét. Ezt a rostok emésztést lassító képessége révén érik el, ami étkezés után nagyobb telítettséget és jobb vércukorszint-szabályozást eredményez.

Ezenkívül a teljes kiőrlésű tésztában található oldható rostok megkötik a táplálékkal bevitt koleszterint a vékonybélben, segítve annak átjutását a szervezeten ahelyett, hogy a véráramba kerülne – ez pedig támogatja a szív egészségét. A rostok az emésztőrendszer egészségét is megváltoztatják. Ráadásul a teljes kiőrlésű tészta jó forrása a B-vitaminoknak, amelyek fontosak az energiafelhasználás és az anyagcsere szempontjából.
Forrás: realsimple.com

Magazin ajánló: