0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 17.

Melyik a legegészségesebb tészta?

Szerte a világban a tészta az egyik kedvenc ételt, ami gyakran a hétköznap esti vacsorák egyik főszereplője. A tészta azonban nem feltétlenül a legjobb hírnévnek örvend, ha az egészségről van szó, sokszor kapja meg a hizlaló jelzőt.

Gluténmentes tészta

A gluténmentes tésztaváltozatok, például a csicseriborsóból vagy más hüvelyesekből készültek, még nagyobb előrelépést jelentenek a táplálkozás szempontjából. A csicseriborsó tészta nemcsak a teljes kiőrlésű tészták rostjait és B-vitaminjait kínálja, hanem figyelemre méltó mennyiségű fehérjét is tartalmaz. A rostokhoz hasonlóan a fehérje is lassítja az emésztést, támogatva a teltségérzetet és a stabilabb vércukorszintet. A fehérje segíti a legtöbb szövet növekedését, fenntartását és javítását a testben, különösen az izmokét. Ez az extra fehérje különösen csábító annak, aki növényi alapú étrendet követ, mivel az így táplálkozók számára a fehérje néha nehezebben elérhető. A csicseriborsó tészta, a legtöbb más, hüvelyesekből készült fajta emellett figyelemre méltó mennyiségű vasat, káliumot, foszfort, cinket, magnéziumot, sőt némi kalciumot is tartalmaz. Ezek a szív, az immunrendszer és a csontok egészségét támogatják. További előnye, hogy általában gluténmentesek.

Foto: Freepik

A tészta főzése vízben, egy csipetnyi sóval a legegészségesebb módja a tésztafőzésnek, mivel nem kerül bele zsíradék, vagy túlzott mennyiségű nátrium. A tészta elkészítésekor csak körülbelül egy teáskanálnyi sót használjunk a vízben, hogy alacsonyabb legyen a nátriumtartalma.

Miután a tésztát megfőztük és lecsöpögtettük, rengeteg módja van annak, hogy még tovább javítsuk a pozitív egészségügyi hatásait, például ha sok zöldséggel tálaljuk.

Olvasztott sajtos ételek a világból – Magyar Mezőgazdaság

Edd magad jókedvűre tél végén! 9 szuperélelmiszer a boldogságért – Magyar Mezőgazdaság

Forrás: realsimple.com

Magazin ajánló: