0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Egy családi vállalkozás sikertörténete: így kerültek a haltermelés élvonalába

A Tokaji-hegy lábánál, Tokaj és Tiszanagyfalu közigazgatási területén lévő halastavak több mint 100 hektáron terülnek el, ahol egy családi vállalkozás a haltermelés, a halkereskedelem és a horgásztatás hármas egységére építve ért el sikereket.

Fokozatosan felépítettek egy olyan rendszert, amely a haltermelést a horgászattal ötvözi. Ebben kiváló segítség az időközben hozzájuk csatlakozó kisebbik fiú, Péter. A Kovács család szerint a haltermelésben nem azt kell előállítani, amire ma nagy az igény, hanem amire „holnap” lesz nagy igény.

Ha valaki csak követi a piac mozgását a hullámokban elvész, de ha elé megy, akkor eredményes tud lenni.

A tokaji horgásztavakat a 20-30 kilogrammos pontyok és a 40-45 kilogrammos tokhalak jellemzik. A pontyok saját termelőtavakból származnak, éveken keresztül szigorú szelektáláson mennek át, hogy a legalkalmasabb egyedek kerüljenek a horgászok szákjaiba. Egyszer megkérdezték Miklóstól, hogy meddig fog a horgásztó üzemelni. Azt mondta: „Amíg azt látom, hogy a horgászaink boldogabban, mennek el, mint ahogy idejöttek, addig működni fog. Ha ezt már nem látom, megértem majd, hogy vissza kell állítani a termelésbe a horgásztavakat.”

Bár következetesen „szigorú” a horgásztavaknál alkalmazott szabályzat, mindez a halak jóllétén túl biztosítja a sok év múlva is kiváló egészségnek örvendő halak jövőjét. „ Fogd ki, majd évek múlva fogd meg újra, mikor már még nagyobb!”

Igyekeztek olyan rendszert kialakítani, amely egymásra épül. Miért fontos ez, Miklós?

Az árbevételt növelni véges. Van egy pont, amitől nincs feljebb, vagyis nem tudsz több halat termelni, mint a tavak képessége. Nem lehet drágábban értékesíteni, mint amit a kereslet hajlandó megfizetni. Nem tudsz több horgászt fogadni…stb. De. A horgásztóra horgászok járnak. A horgászt érdekli a horgászcikk. Ugyanazzal a személyi állománnyal bolt is horgásztó is üzemelhet.

A magunknak nevelt kapitális halak költsége kedvezőbb, mint ha meg kellene vásárolni. Ha már magunknak nevelünk, akkor értékesíteni is tudunk kapitális halakat. Télen, amikor nincs horgásztatás, a halászatból keletkezik bevétel. Nyáron, amikor nincs halászat, a horgászat és a horgászbolt hoz a konyhára.

Ezek az egymásra épülő rendszerek szépen kiegészítik egymást és a likviditási kérdésekre is megoldást jelentenek. Az energiaárak elszabadulása előtt 120 kW-os naperőművet építettek, amely radikálisan lecsökkentette az energia kiadásokat.

Szintén fontos felismerésnek tekinti Kovács Miklós, hogy a vállalkozás a végfelhasználókhoz saját járművön juttatja el a halakat. Bár jól tudnak együtt dolgozni a kereskedőkkel is, de nincsenek kiszolgáltatva. A rövid ellátási lánc alkalmazása révén a haszon valóban a családi vállalkozásnál marad. Ebből pedig szemmel látható részt forgatnak vissza. A horgásztavak infrastruktúráját folyamatosan fejlesztik.

Természetesen a pályázati forrásokat is felhasználva a kezdetben egy darab motoros etetőcsónaktól eljutottak odáig, hogy ma már mind a 10 tavon külön-külön motoros etetőcsónak van, ami nagyban megkönnyíti a munkatársak feladatát.

Itt kell megemlíteni, hogy fontos a munkatársak megnevezés.

Kovács Miklós azt vallja: „Nálunk nincsenek alkalmazottak! Nálunk munkatársak vannak! Így is tekintünk mindenkire. Kevés olyan nap van, amikor a munka végeztével ne tudjam megköszönni a munkájukat. Mi a munkatársaktól kiváló munkát kapunk minden nap. Ezt azzal honoráljuk, hogy mindenkire partnerként tekintünk és a régió, de talán országosan is kiemelkedő fizetést tudunk adni. Természetesen a munkájuk rá az aranyfedezet”.

Fotó: Csatlós Norbert

Tokaji-Hal ─ egyedi márka, minőségi halak

A minőségi hal előállításához több tényező szükséges. Természetesen alapvető a jó minőségű víz. A Tisza közelsége (200 m) lehetőséget biztosít arra, hogy nyáron természetes vízzel pótolják a párolgási veszteséget. Ez a lehetőség arra is megoldást jelent, hogy az elmúlt aszályos években szinte alig kellet kezelniük az oxigénszegény állapotokat.

A víz mellett fontos a kiváló minőségű takarmány. Soha nem etetnek kétes eredetű vagy gyenge minőségű terményt.

Igyekeznek a legjobb genetikájú növendékek beszerzésére, csak biztonságos helyről.

Olaszországból importálnak egy speciális keveréket, amelynek köszönhetően a halak jobban nőnek és egészségesebbek. A halászatot is modern eszközökkel végzik, és büszkék arra, hogy lehalászáskor nincs egy kosárnyi mennyiségű elpusztult hal sem.

A vállalkozás a Tokaji-Hal név levédésével egyedi márkát épít fel. A védjegy alatt a tervek szerint a jövőben csak egy országos hírű keltető üzemmel való együttműködés keretében, saját termelésű halakat szeretnének értékesíteni.

Fotó: Csatlós Norbert
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: