Eddig nem volt világos, hogy az intenzív gazdálkodási gyakorlat és a globális kereskedelem milyen hatással van a szalmonella világméretű előfordulására és az antibiotikum-rezisztencia terjedésére. Az új kutatás bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az elmúlt évszázadban folytatott intenzív gazdálkodási gyakorlat tette lehetővé a szalmonella baktérium nemzetközi elterjedését. Az antibiotikumokra való túlzott ráutaltság pedig azt eredményezte, hogy a baktérium az antibiotikumokkal szemben rezisztenssé vált ‒ ami a kutatók szerint világszerte hatalmas probléma az egészségügy számára.

A Salmonella enterica egy olyan baktériumtípus, amely évente több millió megbetegedésért felelős, és képes szennyezni az élelmiszereket, a vizet és az élelmiszer-feldolgozó létesítményeket. Bejuthat az élelmiszer-ellátási láncba, a fertőzés fő forrása a sertéshús. A kórokozó „át tud ugrani” a sertésekről az emberre, súlyos, potenciálisan halálos megbetegedéseket okozva. A tanulmányban 362 931 baktériumtörzs DNS-ét elemezték. Ennek eredményeképpen
A tudósok a baktériumok elterjedését a huszadik század két történelmi eseményéhez kötötték. Az első az intenzív sertéstenyésztés fejlődése a század első éveiben. A második az antibiotikumok túlzott használata miatt történt az 1960-as éveket követően. Európa és az USA járult hozzá leginkább a baktérium nemzetközi terjedéséhez.

A sertéshús globális kereskedelme
Egy sajtónyilatkozatban az Egyesült Királyságban található Warwicki Egyetem orvosi karának professzorát, Sascha Ottot idézték:
Egyetemi kollégája, Dr. Laura Baxter hozzátette: „Tanulmányunk bemutatja az emberi tevékenységeknek a kórokozók evolúciójára és terjedésére gyakorolt hatását. Valószínűleg nem a szalmonella az egyetlen kórokozó, amelyet az emberi mezőgazdasági gyakorlatok alakítottak át, ezért más kórokozók evolúcióját is meg kell vizsgálnunk.”
A jelentésben a kutatók megállapítják: „A mezőgazdasági termelés az elmúlt fél évszázadban egyre inkább modernizálódott. Egyrészt
másrészt a sertéseket érintő globalizált kereskedelmi kapcsolatok hasonlóképpen megnövelték a sertésekben felszaporodó Salmonella enterica szerotípusok globális átvitelének valószínűségét. Ráadásul az antibiotikumok használatával egyre több sertésre veszélyes Salmonella jutott új antibiotikum-rezisztencia génekhez, beleértve számos, korábban bejelentett humánspecifikus antibiotikum-rezisztencia gént is. A modern mezőgazdaság fejlődési modelljének a sertésekben felszaporodó szalmonellára gyakorolt hatása átfogó és messzemenő.”

Forrás: Wikimedia Commons