0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 21.

A sertéstenyésztésnek „köszönhetjük” a szalmonella elterjedését

A sertéstenyésztés történelmi változásai az antibiotikumoknak ellenálló szalmonella globális elterjedéséhez vezettek. Ez derült ki egy az egyesült királyságbeli Warwicki Egyetem kutatói által vezetett kutatásból.

Eddig nem volt világos, hogy az intenzív gazdálkodási gyakorlat és a globális kereskedelem milyen hatással van a szalmonella világméretű előfordulására és az antibiotikum-rezisztencia terjedésére. Az új kutatás bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az elmúlt évszázadban folytatott intenzív gazdálkodási gyakorlat tette lehetővé a szalmonella baktérium nemzetközi elterjedését. Az antibiotikumokra való túlzott ráutaltság pedig azt eredményezte, hogy a baktérium az antibiotikumokkal szemben rezisztenssé vált ‒ ami a kutatók szerint világszerte hatalmas probléma az egészségügy számára.

Forrás: MMG archív

A Salmonella enterica egy olyan baktériumtípus, amely évente több millió megbetegedésért felelős, és képes szennyezni az élelmiszereket, a vizet és az élelmiszer-feldolgozó létesítményeket. Bejuthat az élelmiszer-ellátási láncba, a fertőzés fő forrása a sertéshús. A kórokozó „át tud ugrani” a sertésekről az emberre, súlyos, potenciálisan halálos megbetegedéseket okozva. A tanulmányban 362 931 baktériumtörzs DNS-ét elemezték. Ennek eredményeképpen

kilenc olyan szalmonella-populációt mutattak ki, amelyek nagy számban fordulnak elő sertésekben.

A tudósok a baktériumok elterjedését a huszadik század két történelmi eseményéhez kötötték. Az első az intenzív sertéstenyésztés fejlődése a század első éveiben. A második az antibiotikumok túlzott használata miatt történt az 1960-as éveket követően. Európa és az USA járult hozzá leginkább a baktérium nemzetközi terjedéséhez.

forrás: PxHere

A sertéshús globális kereskedelme

Egy sajtónyilatkozatban az Egyesült Királyságban található Warwicki Egyetem orvosi karának professzorát, Sascha Ottot idézték:

„Tanulmányunk kimutatta, hogy a sertéshús globális kereskedelme kulcsszerepet játszott a szalmonella evolúciójában, ami világszerte közvetlen veszélyt jelent az élelmiszerbiztonságra.”

Egyetemi kollégája, Dr. Laura Baxter hozzátette: „Tanulmányunk bemutatja az emberi tevékenységeknek a kórokozók evolúciójára és terjedésére gyakorolt hatását. Valószínűleg nem a szalmonella az egyetlen kórokozó, amelyet az emberi mezőgazdasági gyakorlatok alakítottak át, ezért más kórokozók evolúcióját is meg kell vizsgálnunk.”

A jelentésben a kutatók megállapítják: „A mezőgazdasági termelés az elmúlt fél évszázadban egyre inkább modernizálódott. Egyrészt

a nagyüzemi intenzív sertéstenyésztés kedvezett a sertésekben felszaporodó szalmonella megjelenésének és populációjának terjedésének;

másrészt a sertéseket érintő globalizált kereskedelmi kapcsolatok hasonlóképpen megnövelték a sertésekben felszaporodó Salmonella enterica szerotípusok globális átvitelének valószínűségét. Ráadásul az antibiotikumok használatával egyre több sertésre veszélyes Salmonella jutott új antibiotikum-rezisztencia génekhez, beleértve számos, korábban bejelentett humánspecifikus antibiotikum-rezisztencia gént is. A modern mezőgazdaság fejlődési modelljének a sertésekben felszaporodó szalmonellára gyakorolt hatása átfogó és messzemenő.”

Salmonella enterica ser. Choleraesuis
Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Pig Progress

Magazin ajánló: