0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 21.

Március végére várják az első zsenge hajtásokat, berobbanhat a szezon

Az idén sem kezdődik túl korán Németország kedvenc zöldségének szedése: február végéig még nagyon hideg volt a talaj, nem indult meg a spárga növekedése. Március végén indulhat be érdemben a szezon.

A délnémet spárga- és szamócatermesztők szövetségének tájékoztatására hivatkozva a fruchthandel.de szakportál arról számolt be, hogy március első hetében tudott megtörni a spárga mélynyugalmi állapota, addig alig sütött a nap és a talaj igen hideg volt, nem ösztönözte semmi a töveket, hogy kihajtsanak.

Ugyanakkor még most sem érkezett meg robbanásszerűen a tavasz, kevés a napsütéses órák száma és alacsony a hőmérséklet, vagyis meglehetősen vontatottan indulhat a szedés. Március végére várják az első érdemleges mennyiségeket.
Fotó: Pixabay

Nyolc éve volt utoljára ilyen hideg

Idéznek egy spárgatermesztési szaktanácsadót is a cikkben: dr. Ludger Aldenhoff felidézi, hogy február vége körül átlagosan 3,9 °C-os volt a talajhőmérséklet. Összehasonlításképpen: a korábbi években ez az érték csak 2017-ben volt alacsonyabb, 2,9 °C, az elmúlt években inkább 4-5 °C felett alakult. Mint elmondta, február végén késői szezonkezdetre volt kilátás, aztán miután március eleje gazdagabb volt napsütésben, kicsit korábbi kezdetben kezdtek reménykedni, de most újra az említett hónap vége látszik reálisnak.

A termesztők mindenesetre már startra készek.

Tavaly sem volt korai

2024 tavaszán a rengeteg eső miatt aggódtak a németországi spárgatermesztők, hogy az egész szezonjuk dugába dől, aztán nem túl korai szezonkezdettel, de nagyjából rendben mentek a dolgok, húsvétra már belföldi spárgát vihettek haza a németországi vásárlók.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy a húsvétnak óriási szerepe van a spárgavásárlási kedv alakulásában, bár ez a jelenség Magyarországon sem ismeretlen, lásd például az újhagymát, fejes salátát, hónapos retket. Tavaly viszonylag korai volt a húsvét, március utolsó napjaira esett, míg az idei április 20–21. éppen ellenkezőleg, ez az elméleti legkésőbbi húsvétdátumot súrolja.

Kedvenc zöldségük

Az agrárpiaci információkat gyűjtő és elemző németországi AMI adataira hivatkozva a fruchthandel.de azt írta, hogy a Németországban piacra kerülő spárgának már a 85 százalékát az ország határain belül termesztik meg (nagyon kevés zöldségről mondható ez el a spárgán kívül). Nem volt ez mindig így, óriási importőrök voltak, ami motorként szolgált a magyarországi spárgatermesztés fellendüléséhez is, de szépen lassan kiépült a belföldi termesztésük. A marketingben sem mulasztják el hangsúlyozni, hogy a helyi spárga vásárlása nemcsak a helyi gazdaságnak segít, hanem fenntartható is, a rövid szállítási útvonalaknak köszönhetően ugyanis rengeteg CO2 takarítható meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: