0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 21.

Miért annyira ellenszenves a növényi alapú étkezés?

A vegetáriánus és a növényi alapú élelmiszerek népszerűsítéséhez mindenki erős képzeteket társít, legyenek azok pozitívak vagy negatívak. De hogyan lehetne elfogadtatni a társadalommal ezeket az irányzatokat?

A húspótló termékek még mindig sokszor a boltok polcain maradnak, pedig egyre szélesebb körben ismert tény: vissza kell fognunk a húsfogyasztást, és több növényi alapú élelmiszert beiktatunk az étrendünkbe. A finn Vaasai Egyetem marketingkutatói, Roosa-Maaria Malila PhD kutató, Kyösti Pennanen kutatási igazgató és Harri Luomala, az egyetem fogyasztói magatartással foglalkozó professzora ezzel kapcsolatban tanulmányozták a vegetarianizmushoz való hozzáállást.

A hús kontra húspótlók fogyasztása igen erős visszhangokat vált ki a társadalomban. A mostani kutatás rámutatott, hogy akik a növényi alapú alternatív élelmiszereket kedvelik, azokat a társadalom különcnek tartja – számol be a Phys.org.

vegetáriánus hamburger növényi alapú
Fotó: Freepik

Félelem és gyűlölet

Malila és kollégái kutatása alapján azok az emberek, akik inkább a vegetáriánus élelmiszerek felé húznak, egy sor pozitív képpel társíthatók. Általában csodálják és nagyra becsülik őket. Környezetbarát, egészségtudatos és erkölcsös embereknek tartják őket.

Emellett azonban a vegetarianizmus haragot is képes kiváltani. A fenti pozitív képek mellett megjelent a félelem, az irigység, a megvetés és a düh is velük szemben.

„A kutatásunkból kiderült, hogy az emberek közül többen agresszíven lépnének fel a vegetáriánusokkal szemben, vagy kizárnák őket a társadalmi csoportokból”

– mondta el Malila.

A kutatás során a résztvevőknek kitalált karaktereket kellett megítélniük azok bevásárlólistái alapján.

A résztvevők Finnországból, az Egyesült Királyságból, Németországból és Svédországból származtak. Mindenki három különböző bevásárlólistát kapott, melyeken vagy állati eredetű termékek, vagy annak növényi alapú megfelelői voltak. Ezek mellett minden listán szerepelt öt alapélelmiszer: tészta, kenyér, almalé, répa és banán, ezzel igyekezve tompítani a kutatás valódi célját. Az eredmények a Food Quality and Preference szaklapban jelentették meg.

nő zöldséget vásárol a boltban növényi alapú
Fotó: Freepik

A listák közül az egyik egy húsevőé volt, amin olyan tételek voltak, mint például a felvágott, kolbász és darált hús. A második egy flexiteriánusé, melyen együtt szerepeltek a húsos készítmények a növényi alapú alternatíváikkal, mint a vegán felvágottak a pulykapárizsival. A harmadik listán rengeteg növényi alapú húspótló szerepelt, mint a zöldséges töltött tészták, vega kolbászok, stb.

A kutatók szerint a vegetáriánusokkal szembeni vegyes érzelmek egyfajta frusztrációt tükröznek. Közismert tény, hogy csökkenteni kellene a húsfogyasztást a környezettudatosság jegyében. A berögzült szokásokon azonban nehéz változtatni. Ez a frusztráció vetülhet ki azokra, akik már elindultak a változás rögös útján.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: