Kihasználják a melengető napsugarakat, kifeszítik szirmaikat, feltöltik virágpor-raktáraikat és várják az éhes méheket.
De a méhek mellett mi is rajongunk ezekért a virágokért. És végre most szabad a kéznek is nemcsak a szemnek. Több tavaszi virág is ehető, pompás vitamin-, ásványi anyag- és fitonutriensforrás, így érdemes megengedni, hogy kellemes napok kicsalogassanak minket egy kis virágszedésre.
Ibolya
Az illatos ibolya lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, nyugtató, vértisztító, nyálkaoldó és köptető hatású. Lenyűgöző illatú színfolt a salátákban, elképesztően finom gyógyszirup, illatos cukor, fagylalt, aromás ecet és még sok minden más készíthető belőle.
Lila cukor: hagyjuk, hogy a harmat teljesen felszáradjon a virágokról. Tépdessük ki a lila szirmokat, kb. 1:1 arányban keverjük kristálycukorral és őröljük meg kissé. Terítsük szét a lila színű cukrot egy tepsiben és kíméletesen szárítsuk meg. Légmentesen zárjuk be egy olyan edénybe, amelyben fényt sem kap. Felhasználhatjuk sütemények, édességek készítésénél, illetve szórócukorként.
Gyermekláncfű
Virágai különféle karotinoidokat, flavonoidokat és lecitint tartalmaznak, ezáltal antioxidáns, immunerősítő, látásvédő és agyfényesítő hatással bírnak. Tea formájában is fogyaszthatjuk, úgy segít csillapítani a különböző fájdalmakat, javítja a hangulatot, nyugtatja az idegeket és védi a szívet. Készíthetünk belőlük vegán mézet és sütiket. Díszítésre nem alkalmas, mert hamar összecsukódik.
Gyermekláncfüves muffin: a sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Négy evőkanál őrölt csiamagot keverjünk össze négy evőkanál vízzel és tegyük félre néhány percre. Szedjünk annyi gyermekláncfűvirágot, hogy egy csészényi szirmunk legyen. Egy tálkában keverjük össze a szirmokat, egy bio citrom reszelt héját és fél csésze kókuszjoghurtot. Egy nagyobb tálban keverjük össze egy-egy csésze 630-as típusú, és 1050-es típusú tönkölylisztet, két teáskanál sütőport és egy csipet sót. Adjunk a csiatojáshoz 50g cukrot, negyed csésze gyermekláncfűszirupot, 125 ml növényi tejet, 80 ml napraforgóolajat, 1 evőkanál vaníliaesszenciát és keverjük az egészet habosra. Keverjük el a virágszirmos keverékkel és végül néhány határozott mozdulattal forgassuk bele a liszteket. Adagoljuk muffinformákba és süssük kb. 20 percig.
Vegán méz: egy liter hideg vízben lassú tűzön forraljunk fel két nagy maréknyi, rovarmentes virágfejet, majd hagyjuk pihenni egy napig. Másnap szűrjük át, nyomkodjuk ki a virágokat, és tegyünk a kapott folyadékhoz 1 kg barna cukrot. Gyenge tűzön főzzük fel, majd a legkisebb lángon folytassuk a hőkezelést, ameddig kellőképpen besűrűsödik, és kialakul a sűrű, szirupos állag. Töltsük tiszta üvegekbe és tegyük száraz dunsztba kihűlni.
Árvácska
Árvácskás répatorta: 150 g kesudiót tegyünk egy hőálló edénybe, öntsünk rá forró vizet és hagyjuk ázni, puhulni egy órán keresztül. Készítsünk elő egy 20×20 cm-es sütőformát, ha nem szilikonos béleljük ki sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Egy nagyobb tálban keverjünk össze 125 ml növényi tejet, 75 ml napraforgóolajjal, egy bio narancs reszelt héjával, és felének levével, valamint 125 g kristálycukorral. Egy másik tálban keverjünk össze 200 g teljeskiőrlésű tönkölylisztet, egy teáskanál sütőporral, egy csipet sóval, egy teáskanál őrölt fahéjjal, fél teáskanál őrölt gyömbérrel, negyed teáskanál reszelt szerecsendióval. Reszeljünk finomra 125 g sárgarépát. Vágjunk durvára 50 g dióbelet. Keverjük a nedves egyveleghez a reszelt sárgarépát, a diót és 50 g mazsolát. Aztán épp csak forgassuk össze a fűszeres-lisztes keverékkel és már simítsuk is bele a sütőformába. Süssük kb. 30 percig, tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellőképpen átsült-e. Hagyjuk a formában még 15 percig, majd tegyük ki egy rácsra hűlni. A lecsepegtetett kesudiót turmixoljuk simára 100 ml ízlés szerint választott növényi tejjel, 1-2 evőkanál gyermekláncfűsziruppal, a narancs másik felének levével, egy-egy csipet sóval és fahéjjal. Kenjük ezt a mázt a kihűlt sütemény tetejére, vágjuk 12 részre és mindegyikre fektessünk egy-egy csodaszép árvácskavirágot.
És ez csupán néhány ötlet volt ízelítőül, hogy szárnyra kapjon a fantázia…