Kinek ajánlott a vaspótlás?
Vegyes, de még vegetáriánus táplálkozás esetén sem túl valószínű a vashiány kialakulása. Az állati eredetű ételek is tartalmaznak vasat, de ez növényi alapanyagokból is pótolható. Növényi vasból annyi szívódik fel, amennyire a szervezetnek szüksége van, ez étrendi praktikákkal tovább ösztönözhető (például a C-vitamin akár 85 %-kal képes megnövelni a nem hem vas felszívódásának mértékét), illetve a felszívódását gátló tényezőknek (például oxálsav, csersav, fitátok) hála sokkal könnyebben el tudja hagyni a testet. Tehát még egy tudatosan összeállított vegán étrend is tartalmazhat elegendő vasat.

És ha mégis vashiányunk van?
Mindenekelőtt azt lenne ésszerű kideríteni, hogy milyen ok áll a vashiány mögött, ugyanis egyáltalán nem evidens, hogy ez csak a vasbevitelen múlik. Bárhogy is legyen, jobb táplálékkal bevinni ezt az elemet, mint táplálékkiegészítőkkel. Helyesebb, jobban odafigyelni az étrendre, több természetes, nem hem vasban gazdag összetevőt beiktatni és odafigyelni a C-vitamin-bevitelünkre is. Türelemmel és szervezettséggel messzebb juthatunk. Növények segítségével meglepően gyorsan és biztonságosan rendezni lehet ezt a problémát.
Hibiszkusz
Többnyire forrázatot készítünk belőle, de gyengéden főzhető is. A hibiszkusztea íze fanyarkás, hasonlít áfonyára és gazdag antioxidánsokban. Hűtő hatása miatt ideális nyári ital. Általában a kedvtelésből fogyasztott gyümölcsteák alkotórésze, de nem szabad elfelejteni, hogy milyen csodálatos hatású gyógynövény. Tisztítja a vért, csökkenti a vérnyomást, és a gyulladást, erősíti az immunrendszert, valamint segít megszabadulni a kínzó köhögést okozó, letapadt váladéktól.