A Sauvignon blanc-ból készült ital – aminek gyöngyözőbor változatával koccinthattunk, amikor az Év bortermelője lett – fele nyerspezsgő, fele extra dry. A szakember úgy tartja, a szén-dioxid hozzáadása csak emeli a termék értékét, s a fajta sem lehet korlátozó tényező. Viszont a 2021-es Pinot noir – Kadarka nyerspezsgője, egy francia és egy magyar fajta házasítása, igazi kuriózum. Ahogyan megjegyezték, mintha Hunyadi János állt volna össze Julia Viscontival.
A Nyakasnál az Olaszrizlinget igyekeznek a következő év elejéig értékesíteni. A Naplopó az Aligvárom magasabb alkoholtartalmú, teltebb párja, amit 2024-ben a minőségre való hivatkozással nem készítenek. Sokan tévesen vélekednek úgy, hogy a reduktív borokat egy éves korukig el kell fogyasztani, pedig számtalan példa van az ellenkezőjére.
A rozék kapcsán elhangzott, az illatokat elsősorban a borászati technológia és a talaj határozza meg. A tapasztalatok azt mutatják, bár kampány folyik a rozék ellen, a népszerűségük mégsem csökkent. Színük piacfüggő, hazánkban elsősorban a világosabb rozékat keresik. A boltok polcain sok a középszerű tétel, melyeket csak nehezen lehet értékelni. Régebben elég volt egy fehérborral a vörösboros hordót kiöblíteni, hogy elhitessék a fogyasztóval, rozé bort kapott. Éppen ezért rozé „hittérítőnek” kell lenni, hogy segíthessünk az eligazodásban.
Az évjáratokat, az éréscsoportokat a klímaváltozás tükrében lassan elfelejthetjük. Éppen ezért ma már szinte sehol nem számít szentségtörésnek a kombájn használata, ha minden jól megy, a géppel reggel 9 órára lezajlik a szüret. Enélkül bizonyos területnagyság felett nem lehet megfelelő időben és minőségben leszedni a szőlőt.
Bár Tökön 85 hektáron termelnek Irsai Olivért, tehát sikerült elég tapasztalatot szerezni, véleményük szerint ha alacsonyabb alkoholok felé mennek el, eltűnik a bor közepe. A Cserszegi fűszeres sokkal inkább gasztrobornak számít, mint az Irsai. Az Irsai Olivér egy év után „összeesik”, ezért tettek mellé Chardonnay-t, s így született meg a Don Olivér. Azt viszont mindkét pincészet büszkeségnek tartja, hogy a Chardonnay de Monde versenyen boraik az első tízes csapatban szerepeltek.
Mint kiderült, a Nyakasnál a bio szinte kényszer volt.
Ugyanakkor a kvevri Nyulné Puhra Bea számára régi vágy volt. Tapasztalata szerint ha a bort szűretlenül és derítetlenül hagyják benne, sokkal szebb lesz, ráadásul, a hordós tételekhez képes a készrekezelés költségei is kisebbek.
Az idei kolbászversenyre mintegy tucatnyi tételt neveztek a borász szakemberek. A legjobb töltelékáru tulajdonosának Zilai Zoltánnak, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nomnprofit Kft. ügyvezetőjének sikerült az aranyérmet megszereznie, míg a dobogó maradék két fokát Gál Csaba egy-egy kolbásza foglalhatta el.