0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 22.

Tényleg egészséges a nyers tej, vagy veszélyes őrület terjed a neten?

A német nyelvű közösségi médiában a nyers tej az egyik legújabb trend, szuperegészséges élelmiszerként ünneplik éppen. Az agrarheute.com szakportál körbejárta, mennyi az igazságtartalma a dolognak, és mire kell ügyelni.

A nyers – vagyis a nem hőkezelt – tejet magasztalják jelenleg a Tiktokon, az Instán és hasonló felületeken szerte a német nyelvű közösségi médiában, azt hirdetve róla, hogy természetesebb, mint a pasztőrözött tej, magasabb a vitamintartalma és egy sor egyéb jótékony egészségi hatása is van.

Amint az igazából sejthető, a dolog egyáltalán nem ilyen egyszerű,

írja az agrarheute.com cikke, amelynek szerzői tudományos kutatások, tanulmányok alapján igyekeztek megerősíteni vagy megcáfolni a nyers tejjel kapcsolatos leggyakoribb állításokat.

A probléma ott kezdődik, hogy kezelés nélkül a tej nem sokáig áll el – egyebek között ez az oka, hogy a kereskedelemben kizárólag pasztőrözött formában vásárolhatjuk meg a friss tejet. De nem ez az egyetlen ok, ami miatt nem tanácsos nyers tejet fogyasztani, írják.
tej
Fotó: MMG archív

Miért egészségesebb a nyes tej?

Sokan, akik a nyers tejre esküsznek, úgy vélik, hogy az nemcsak egészségesebb, de sokkal befogadhatóbb is az emberi szervezet számára. Állítólag több tápanyagot tartalmaz, és a tápanyagok biológiai hozzáférhetősége hőkezelés nélkül állítólag jobb. Rendszeres fogyasztás esetén a nyers tej állítólag még az allergiát is megelőzi. A nyers tej rajongói úgy vélik, hogy az probiotikumokat is tartalmaz, amelyek javítják a bélflórát.

Tényleg több benne a vitamin?

Ez az állítás történetesen tényleg megállja a helyét valamilyen szinten. A nyers tej valóban több vitamint tartalmaz, mint a pasztőrözött, mivel a hőkezelés csökkenti a hőérzékeny vitaminok mennyiségét. A vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a pasztőrözéssel a B-vitaminoknak mindössze 5-10 százaléka vész el, a C-vitamin esetében pedig körülbelül 10-25 százalék ez az arány. A többi vitaminnak és tápanyagnak nem árt a hőkezelés.

Jobban emészthető?

Erre így nincs tudományos bizonyíték. Laktóztartalom tekintetében nincs különbség a nyers és a pasztőrözött tej között; és az állításokkal szemben laktáztermelő baktériumokból sem tartalmaz többet a nyers tej. Ezért nem állítható, hogy a laktózérzékenyek jobban tolerálják.

Megelőzi az allergiát a nyes tej?

Valóban van néhány kisebb tanulmány, amelyek eredményei arra utalnak, hogy a nyers tej fogyasztása, különösen a gyermekek esetében, csökkentheti az allergia, akár még az asztma kockázatát is. A tudósok azt gyanítják, hogy a nyers tejben található bizonyos fehérjék, például a laktoferrin vagy a béta-laktoglobulin lehetnek ezért felelősek. A nyers tejben más lehetséges összetevők is vannak, amelyek támogathatják az immunrendszert.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu