Tényleg tartalmaz probiotikumokat?
A nyers tej állítólag értékes probiotikumokkal támogatja a bélflórát. Vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az ember számára hasznos bélbaktériumok, például a bifidobaktériumok és a laktobacillusok csak nagyon kis, jelentéktelen mennyiségben vannak jelen benne. A nyers tejben lévő mikroorganizmusok közel 90%-ban a Pseudomonadaceae baktériumcsalád képviselői, amelyek a tej romlásáért felelősek, és károsak lehetnek a bélflórára.
Miért ne igyunk nyers tejet?
Még ha minden higiéniai előírást betartanak, akkor is esélyes, hogy szennyezett E. colival vagy Campylobacter-baktériumokkal, amelyek akár életveszélyes betegségeket is okozhatnak.
A nyers tejminták 2-3 százalékában mutatták ki az E- coli baktériumot, ugyanakkor szalmonellát csak nagyon ritkán. Tartalmazhatja ugyanakkor a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás kórokozóját, ha a tehenek erősen kullancsfertőzöttek voltak, valamint a madárinfluenza vírusa is kimutatható a nyers tejben, és így átvihető az emberre, hívta fel a figyelmet az agrarheute.com cikke.
Ki ne igyon egyáltalán nyers tejet?
A németországi szövetségi kockázatértékelési intézet azt tanácsolja, hogy a különösen érzékeny csoportok, például a gyermekek, a terhes nők vagy az idős és beteg emberek teljes mértékben kerüljék a nyers, forralatlan tej fogyasztását. De még az egészséges felnőttek esetében is megnő az élelmiszer eredetű fertőzések kockázata, ha nem forralt nyers tejet isznak, ami a kórokozó típusától függően enyhe vagy súlyos megbetegedésekhez vezethet.
Zárásként hozzáteszi a cikk, hogy Németországban a nyers tej fogyasztói értékesítése általában tilos. Általában csak közvetlenül a termelőktől szerezhető be ilyen termék, akiknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük.
Magyarországon miként szabályozzák a nyers tej forgalmazását?
A hazai hatóság is hangsúlyosan felhívja ugyanakkor a figyelmet, hogy tudományos vélemény szerint a nyers tej fogyasztása egészségi kockázatot jelent. Jótanácsként – egyebek között – kiemeli a hatóság, hogy csecsemők, gyerekek, terhes nők, idős, valamint legyengült immunrendszerű emberek esetében magasabb a kockázata a megbetegedésnek, ezért ők semmiképpen ne fogyasszanak nyers tejet; valamint, hogy vidéki állattartó helyek (tanyasi, falusi gazdasági udvar, tehenészet, tejház stb.) látogatásakor se kóstoljunk forralás nélküli nyers tejet!
Szuperital vagy túlértékelt lé? Ezt tudja valójában a kókuszvíz – Magyar Mezőgazdaság
Termesszük meg kávénkat saját kertünkben – Magyar Mezőgazdaság