0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 22.

Tényleg egészséges a nyers tej, vagy veszélyes őrület terjed a neten?

A német nyelvű közösségi médiában a nyers tej az egyik legújabb trend, szuperegészséges élelmiszerként ünneplik éppen. Az agrarheute.com szakportál körbejárta, mennyi az igazságtartalma a dolognak, és mire kell ügyelni.

Tényleg tartalmaz probiotikumokat?

A nyers tej állítólag értékes probiotikumokkal támogatja a bélflórát. Vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az ember számára hasznos bélbaktériumok, például a bifidobaktériumok és a laktobacillusok csak nagyon kis, jelentéktelen mennyiségben vannak jelen benne. A nyers tejben lévő mikroorganizmusok közel 90%-ban a Pseudomonadaceae baktériumcsalád képviselői, amelyek a tej romlásáért felelősek, és károsak lehetnek a bélflórára.

Miért ne igyunk nyers tejet?

A nyers tej veszélye, hogy a jó baktériumok mellett károsakat is tartalmazhat.

Még ha minden higiéniai előírást betartanak, akkor is esélyes, hogy szennyezett E. colival vagy Campylobacter-baktériumokkal, amelyek akár életveszélyes betegségeket is okozhatnak.

A nyers tejminták 2-3 százalékában mutatták ki az E- coli baktériumot, ugyanakkor szalmonellát csak nagyon ritkán. Tartalmazhatja ugyanakkor a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás kórokozóját, ha a tehenek erősen kullancsfertőzöttek voltak, valamint a madárinfluenza vírusa is kimutatható a nyers tejben, és így átvihető az emberre, hívta fel a figyelmet az agrarheute.com cikke.

Ki ne igyon egyáltalán nyers tejet?

A németországi szövetségi kockázatértékelési intézet azt tanácsolja, hogy a különösen érzékeny csoportok, például a gyermekek, a terhes nők vagy az idős és beteg emberek teljes mértékben kerüljék a nyers, forralatlan tej fogyasztását. De még az egészséges felnőttek esetében is megnő az élelmiszer eredetű fertőzések kockázata, ha nem forralt nyers tejet isznak, ami a kórokozó típusától függően enyhe vagy súlyos megbetegedésekhez vezethet.

Zárásként hozzáteszi a cikk, hogy Németországban a nyers tej fogyasztói értékesítése általában tilos. Általában csak közvetlenül a termelőktől szerezhető be ilyen termék, akiknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük.

tej

Magyarországon miként szabályozzák a nyers tej forgalmazását?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyers tejjel kapcsolatos tájékoztatója szerint a magyarországi szabályozás alapján nyers tej, illetve nyers tej felhasználásával készült, nem hőkezelt tejtermékek értékesítésének helyén, jól látható módon fel kell tüntetni a „nyers tej, forralás után fogyasztható”, illetve a „nyers tejből készült” jelölést. Hazánkban jogszabály lehetőséget ad arra is, hogy forralás után a termelői nyers tejet közétkeztetők és vendéglátók felhasználják.

A hazai hatóság is hangsúlyosan felhívja ugyanakkor a figyelmet, hogy tudományos vélemény szerint a nyers tej fogyasztása egészségi kockázatot jelent. Jótanácsként – egyebek között – kiemeli a hatóság, hogy csecsemők, gyerekek, terhes nők, idős, valamint legyengült immunrendszerű emberek esetében magasabb a kockázata a megbetegedésnek, ezért ők semmiképpen ne fogyasszanak nyers tejet; valamint, hogy vidéki állattartó helyek (tanyasi, falusi gazdasági udvar, tehenészet, tejház stb.) látogatásakor se kóstoljunk forralás nélküli nyers tejet!

Szuperital vagy túlértékelt lé? Ezt tudja valójában a kókuszvíz – Magyar Mezőgazdaság

Termesszük meg kávénkat saját kertünkben – Magyar Mezőgazdaság

Forrás: magyarmezogazdasag.hu