0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 22.

Termesszük meg kávénkat saját kertünkben

Ugye milyen nagyszerű lenne, ha megtermeszthetnénk kávénkat méghozzá abszolút fenntartható módon? Ez bizony lehetséges.  Rengeteg hazai növényfaj alkalmas pótkávénak...

Az emberiség több száz éve ismeri a kávét, először megette, majd áttért az ivására. Az ökológusok elképzelhetőnek tartják, hogy néhány évtized és az éghajlatváltozás ellehetetleníti ennek a kicsiny tűrőképességű növénynek a termesztését.

Kávé kontra klímaváltozás

Az Egyenlítő vonalában található az a kávéövnek nevezett keskeny szakasz, ami minden szempontból megfelelő a kiváló minőségű kávé termesztésére. A változás itt is éreztette már a hatását, és a törékeny egyensúly megbomlásának következtében kávéültetvények szűntek meg és további növények is áldozatul eshetnek. Esetükben néhány fok hőmérsékleti emelkedés is végzetes lehet.

espresso
Fotó: Freepik

A szuperérzékeny növénynek eléggé speciális igényei vannak. Szóval a kávé igencsak érzékeny a klímaváltozásra, de emellett a kávétermelés is fokozza az éghajlatváltozást. A kávéültetvényeket gyakran trópusi esőerdők helyére telepítik, ami erdőirtáshoz és az élővilág pusztulásához vezet. A termesztés nagy mennyiségű vizet igényel, ami vízhiányt okozhat a termőterületen. A felhasznált műtrágya és peszticidek szennyezik a talajt és a vizeket. A kávé szállítása -a termőterületekről a fogyasztókig- pedig hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás növekedéséhez. Csak hogy néhány problémát említsünk.

A jó hír viszont az, hogy vannak olyan növények, amelyek évszázadok óta kitűnő helyettesei a kávénak és még a termesztésük is sokkal fenntarthatóbb módon megvalósítható. Íme, két lehetőség a közel tucatnyi közül.

Mezei katáng (Cichorium intybus)

Az emberi befolyásnak köszönhetően szinte mindenfelé sikerült megvetnie a gyökereit, kedveli a bolygatott területeket, de mivel elég nehéz a magja, nem túl erőszakos hódító. Évszázadok óta használják élelemként, gyógynövényként, kávépótlóként és takarmányozásra. Étvágyjavító, emésztést serkentő, enyhén diuretikus hatású, fokozza az epetermelést és -ürítést, illetve segíti a máj méregtelenítését. Azonban vigyázzunk, mert túlzott fogyasztása a retinafunkciók károsodását vonhatja maga után.

A legegyszerűbb és legkifizetődőbb magról szaporítani. A közönséges mezei katáng magja is jó, de még jobb, ha sikerül találni a nemesített fajtákból (pl.: Magdeburg).

Kora tavasszal vessük el a magokat sekélyen. Kb. 20°C ideális a csírázáshoz. A gyökérzet kifejlődése után ültessük ki a palántákat egymástól 30 cm távolságra. Laza, mélyrétegű, termékeny, jó vízáteresztésű talajra van szüksége, az agyagos talajt érdemes homokkal és érett komposzttal lazítani, dúsítani ültetés előtt. Elviseli a részleges árnyékot, de jobban szeret a napon sütkérezni. A növények szeretik, ha egyenletesen nyirkos, de nem tocsogósan nedves a talaj.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: