Az emberiség több száz éve ismeri a kávét, először megette, majd áttért az ivására. Az ökológusok elképzelhetőnek tartják, hogy néhány évtized és az éghajlatváltozás ellehetetleníti ennek a kicsiny tűrőképességű növénynek a termesztését.
Kávé kontra klímaváltozás
Az Egyenlítő vonalában található az a kávéövnek nevezett keskeny szakasz, ami minden szempontból megfelelő a kiváló minőségű kávé termesztésére. A változás itt is éreztette már a hatását, és a törékeny egyensúly megbomlásának következtében kávéültetvények szűntek meg és további növények is áldozatul eshetnek. Esetükben néhány fok hőmérsékleti emelkedés is végzetes lehet.

A szuperérzékeny növénynek eléggé speciális igényei vannak. Szóval a kávé igencsak érzékeny a klímaváltozásra, de emellett a kávétermelés is fokozza az éghajlatváltozást. A kávéültetvényeket gyakran trópusi esőerdők helyére telepítik, ami erdőirtáshoz és az élővilág pusztulásához vezet. A termesztés nagy mennyiségű vizet igényel, ami vízhiányt okozhat a termőterületen. A felhasznált műtrágya és peszticidek szennyezik a talajt és a vizeket. A kávé szállítása -a termőterületekről a fogyasztókig- pedig hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás növekedéséhez. Csak hogy néhány problémát említsünk.
Mezei katáng (Cichorium intybus)
Az emberi befolyásnak köszönhetően szinte mindenfelé sikerült megvetnie a gyökereit, kedveli a bolygatott területeket, de mivel elég nehéz a magja, nem túl erőszakos hódító. Évszázadok óta használják élelemként, gyógynövényként, kávépótlóként és takarmányozásra. Étvágyjavító, emésztést serkentő, enyhén diuretikus hatású, fokozza az epetermelést és -ürítést, illetve segíti a máj méregtelenítését. Azonban vigyázzunk, mert túlzott fogyasztása a retinafunkciók károsodását vonhatja maga után.
Kora tavasszal vessük el a magokat sekélyen. Kb. 20°C ideális a csírázáshoz. A gyökérzet kifejlődése után ültessük ki a palántákat egymástól 30 cm távolságra. Laza, mélyrétegű, termékeny, jó vízáteresztésű talajra van szüksége, az agyagos talajt érdemes homokkal és érett komposzttal lazítani, dúsítani ültetés előtt. Elviseli a részleges árnyékot, de jobban szeret a napon sütkérezni. A növények szeretik, ha egyenletesen nyirkos, de nem tocsogósan nedves a talaj.