Vitathatatlan, hogy a víz a legjobb választás folyadékpótláshoz, de lássuk be, néha mindenki vágyna egy kis változatosságra. Rengeteg üdítőital, tea és gyümölcslé sorakozik a polcokon, de ezek cukor- és adott esetben szénsavtartalma nem feltétlenül kedvez egészségünknek. Ám van egy ital, mely természetességének köszönhetően jobb opciónak tűnhet: ez a kókuszvíz. Vajon tényleg egészséges választás?

Mi fán terem a kókuszvíz?
A kókuszvíz nem más, mint a fiatal, zöld kókuszdióban található tiszta folyadék. Gazdag elektrolitokban, például káliumban és magnéziumban, valamint szénhidrátot is tartalmaz – írja a TODAY.
100 ml hozzáadott cukrot nem tartalmazó kókuszvízzel nagyjából 20 kalóriát és 3,7 gramm szénhidrátot viszünk be, zsírt pedig elenyésző mennyiségben (0,1-0,2 gramm). Rostot és fehérjét nem, ugyanakkor nátriumot, káliumot, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz a frissítő.
Kutatások bizonyították, hogy a víz és az elektrolitok kombinációja miatt egyfajta természetes sportitalként is fogyasztható, kiváltva a mesterségesen előállított, adalékanyagokkal teli funkcionális üdítőket. Antioxidáns-hatásának köszönhetően védelmet nyújt a sejtek számára az oxidatív stressz ellen, segíthet csökkenteni a gyulladásos folyamatokat.

Fogyasztható önmagában, készülhet vele smoothie, limonádé, sőt még curry ételekhez is jól passzol.
Víz helyett ezt kellene szürcsölni?
Bármennyire is jól hidratál, a szakértők szerint nem szabad a víz helyettesítőjeként tekinteni rá. Mivel a kókuszvízben természetes módon előforduló cukrok, szénhidrátok is vannak, ha sokat iszunk belőle, jelentősen megnőhet napi energiabevitelünk.
Fogyasztható akár minden nap is, ám fontos, hogy csak mértékkel!
Ellenkező esetben ugyanis túl sok elektrolit kerül a szervezetbe. Kálium esetében ez például hiperkalémiát jelent, mely akkor alakul ki, amikor túl magas a vér káliumszintje. Ez pedig rosszat tesz a szívnek, sőt még az izmoknak is. Akiknek magas a káliumszintjük, ne fogyasszanak kókuszvizet – figyelmeztet a TODAY szakembere.
