0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Aki még a struccoknál is különlegesebbet akart

Futás Levente Budapestről költözött a Bodrogzugban található Vissre azért, hogy a kárpótláson visszakapott családi földeken testvérével újra felépítse a szüleik régi gazdaságát. Ezt sikerült némi csavarral megvalósítania, mégpedig emutartással.

A húsokat vákuumcsomagolás után sokkoló fagyasztással tartósítják, ami két év szavatosságot biztosít a termékeknek. Egyszerre 200 kg húst képesek fagyasztani, ez a mennyiség 4 óra hossza alatt -18 Celsius-fokosra fagy. Ezzel a módszerrel nem roncsolódik a hús szerkezete, kiolvasztás után minősége vetekszik a friss húsokéval.

Levente megjegyzi, Magyarországon nagy probléma, hogy kevésbé kedvelik a fagyasztott húsokat, ami a régi beidegződésre vezethető vissza.

Emellett készítenek kolbászt és sonkát, illetve állateledelt, ami a hipoallergén összetevő miatt kiváló táplálék a kutyáknak és a macskáknak.

Egészséges az emu húsa, de kevesen ismerik

Futás Levente szerint az emuhús a húsok gyémántja kiváló beltartalmi értékei miatt. Legjobb tulajdonsága, hogy 75 százalékban telítetlen zsírokat tartalmaz, és csak kisebb mértékben találhatók benne telített zsírok – a sertésnél például ez éppen fordítva van. Így tökéletesen megfelel a mai étkezési szokásoknak, emellett betegségekkel küszködők is fogyaszthatják, mert könnyebben emészthető, mint a marhahús, és a koleszterinszintet sem emeli meg. Kimutatták, hogy vas-, magnézium-, szelén- és B-vitamin-tartalma jóval magasabb a marha- és a pulykahúsban találhatónál, és egyáltalán nem tartalmaz antibiotikumokat. Ízre pedig a marha, a vad és a pulyka keverékére hasonlít.

– Még nagyon kevesen ismerik, egyelőre senki nem megy úgy be egy hentesüzletbe, hogy kérek egy kiló emuhúst. A húsfogyasztók vékony rétege nyitott olyan különlegességekre, mint az emu, őket megtalálni, hozzájuk eljuttatni a termékeket a legnagyobb kihívás – válaszolja Futás Levente arra a kérdésre, hogy nehéz-e értékesíteni a húsokat.

Elég a statisztikát megnézni, az emu tenyésztett vadnak számít, a vadhús az összes húsfogyasztás 8 százaléka, aminek töredékrésze, 1-2 százaléka emuhús.

– Első lépésként a fogyasztók figyelmét kellene ráirányítani erre a különleges húsfajtára, amiben mi egyelőre nem állunk nagyon jól – ismeri be Levente. – A megismertetés nagyon nehéz út, sokat segített ebben például, hogy megjelentünk Borbás Marcsi tv-műsorában, és az is, hogy egy rövid ideig az Intersparban is elérhető volt az emuhús. Igaz, ez számunkra nem volt gazdaságos, de marketingszempontból sokat jelentett. Felfigyeltek rá a testépítők is, egy-két étteremben szerepel az étlapon és lehet rendelni webshopból is.

A Covid-járvány idején több értékesítési csatorna is megszűnt, amelyeket újra kell építeni. Tervezi, hogy ismét szállít majd a Spar-üzletláncnak, de csak szezo­nálisan. Ahhoz ugyanis, hogy rendszeres termék legyen, neki is fejlődnie kellene, ehhez legalább 2000 példányra kellene növelnie az állományt. Azt mondja, már eljutottak oda, hogy tudják tartani, keltetni, nevelni, feldolgozni az emut, most a kereskedelem megerősítése a cél.

– Ahhoz, hogy megtérülő legyen az emutartás, a gazdának egy személyben állattenyésztőnek, növénytermesztőnek, húsfeldolgozónak, kereskedőnek és marketingesnek kell lennie, és aki erre adja a fejét, feltétlenül legyen kitartó

– szögezi le Levente. – Ha a tartási feltételeket biztosítani tudja a gazdálkodó, tud karámokat készíteni, mer beruházni, akkor érdemes megfontolni, mert a tartásukkal kevés gond van. Viszont a megismertetése és az értékesítése egyelőre nem könnyű. – Szerinte összefogással lehetne ezen segíteni, ha többen közeli farmon tartanák a madarakat, és kidolgoznák a tartás, feldolgozás, szállítás, értékesítés rendszerét, így együtt képesek lennének akkora mennyiségű húst termelni, amivel biztonságosan el lehetne látni a piacot, például üzletláncokat, vagy akár külföldi kereskedelemben is gondolkodhatnának.

Fotók: Koncz János/Kistermelők Lapja

Ajánljuk még:

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: