0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 4.

Ha kora tavasszal friss zöldre vágysz, nevelj snidlinget!

A metélőhagyma vagy hétköznapi nevén snidling termesztése pofonegyszerű. Kora tavasztól ellát minket friss zölddel, védi a konyhakertet, sőt a díszkertben is szépen mutat. Minden kertben ott a helye!

Az egyik legrégebben ismert konyhai fűszernövény a snidling (metélőhagyma; Allium schoenoprasum). Évelő növény, melynek nem a hagymagumóját, hanem vékony leveleit fogyasztjuk. Kora tavasztól egész nyáron át vagy akár a téli hajtatási időszakban is ellát friss zölddel.

Könnyen nevelhető kitartó növény, kezdők is bátran próbálkozhatnak vele.
A metélőhagyma levele és virága is ehető (Fotó: PNK)

A snidling vagy metélőhagyma termesztése

Szaporítása magvetéssel vagy tőosztással is lehetséges. Apró fekete magjait március végén – áprilisban néhány centiméter mélyen vessük a jól megmunkált, komposzttal dúsított, nedves talajba. A friss szerves trágyázást kerüljük. Még gyorsabb szaporítási mód, ha az idős, méretesre növő töveket tőosztással 3-4 felé választjuk és új helyre telepítjük. Erre a legalkalmasabb időpont a nyár vége.

Ami a gondozást illeti, hasonlóan a többi hagymaféléhez, meglehetősen igénytelen.

Gondoskodjunk a gyommentes, laza talajról, és ha nagy a szárazság, akkor némi vízutánpótlásról. Napos vagy félárnyékos helyen is szépen fejlődik.

Egy szezonban többször is szüretelhető a snidling ( Fotó: PNK)

A metélőhagyma cserépben

Ha a tél folyamán folyamatosan szeretnénk szedni, akkor ősszel cserepezzünk be egy csomót, tegyük hűvös helyre, hagyjuk szárazon; majd a kívánt fogyasztási időszak előtt 3-4 héttel tegyük meleg és világos helyre, öntözzük, majd ha megerősödött, fogyasszuk kedvünkre.

Vajas kenyér snidlinggel, kihagyhatatlan tél végi csemege

Ha elérte a 20-30 cm-es magasságot, kezdődhet a szüret. Ne féljünk visszavágni a friss hajtásokat, a leveleit visszavágva újra kihajt, s akár 3-4 alkalommal is szüretelhető egy szezonban.

Leveleit leginkább frissen használjuk, de akár le is fagyaszthatók.

A legízletesebbek a tavasszal gyűjtött levelek, melyeket zöldfűszerként salátákhoz, levesekhez, túróhoz keverve vagy vajaskenyérre szórva is használhatjuk. A metélőhagyma lila virágai is ehetőek, díszítésre is használtjuk vendégváró falatoknál.

Biokertben nélkülözhetetlen

Sárgarépa ágyás szélén vagy a sorok közt vegyes kultúrában a két növény jól kiegészíti egymást. Kölcsönösen távolt tartják egymás kártevőit, a sárgarépa- és hagymalegyeket.

Metélőhagyma a fűszerkertben
Metélőhagyma szegély a fúszerkertben (Fotó: PNK)

Metélőhagyma a díszkertben

A metélőhagyma nem csak a konyha- és fűszerkertek növénye, évelőágyásban vagy rózsák tövében is jól mutat. Más, nagyobb termetű díszhagymával is remekül kombinálható. Késő tavasztól nyár végéig virágzik, de az elnyílt virágok visszavágásával másodvirágzásra ösztönözhetjük. Ha meg akarjuk előzni, hogy magról terjedjen, akkor az elnyílás után feltétlen vájuk vissza.

Hálás, kedves növény, ott a helye minden kertben!
Ajánljuk még:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: