Még a gyomrunk is alig bír megmoccanni, pedig neki kell megkeverni az egész tartalmat, illetve az emésztéshez is hozzá kellene látnia. A túltelített gyomornak sokkal nehezebb dolga van, mint a nagyjából nyolcvan (vagy kevesebb) százalékig megtöltöttnek. Ilyenkor jobb híján, utólag próbáljuk kezelni a bajt. Erre vannak a dizsesztívumok. Amelyek persze igen gyakran alkoholosak.

Meleg, citromos víz: az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb emésztést segítő ital. A citromlé stimulálja az emésztőnedvek termelését, növeli hatékonyságukat és megkönnyíti ürülésüket. Ezenkívül segít fenntartani a szervezet pH-egyensúlyát, lúgosít és csökkenti a gyomorégést. Facsarjuk ki egy fél citrom levét egy csésze meleg (nem forró) vízbe és étkezés után lassan kortyolgassuk.
Gyömbér tea: vegyületei gyorsítják a gyomor kiürülését, hatékonyabbá teszik az emésztést, átmelegít, serkenti a tovahaladást, gátolja az erjedést, illetve az erjedés miatt keletkező gázok termelődését. Elűzi az émelygést és a hányingert. A zsíros, nehezen emésztgető ételekbe már eleve érdemes fűszerként használni. Ha ez nem megoldható, akkor az étkezés után kortyoljunk el egy csésze meleg, gyömbér teát.
Bazsalikom tea: fokozza a gyomor emésztőerejét, megtisztítja a gyomorfalat a lerakódásoktól, ösztönzi a pangó, nehezen emészthető étel továbbjutását.
Borsmenta tea: javítja az emésztést, fokozza a gyomorműködés hatékonyságát, elősegíti a gyomortartalom továbbhaladását, ellazítja a gasztrointesztinális rendszer izmait, csökkenti a puffadást és a gázképződést. Étkezés után rágcsáljunk néhány friss levelet, vagy készítsünk egy teát.
Kamilla tea: gátolja az erjedést, csökkenti a gyulladást, segít kipucolni a lerakódásokat az emésztőrendszerből, illetve nyugtat, ami jól jön, ha stresszesek vagyunk, mivel gyakran éppen ez az egyik fő oka az emésztési zavarokat.
Édeskömény tea: megszünteti az émelygést, nyugtatja a gyomrot, szabályozza a gyomorsavtermelést, segíti a gyomorfal megtisztulását, támogatja az emésztési folyamatokat, csökkenti a gyomor teltségérzetét, illetve a puffadást.
Fahéj tea: a fahéj főzete enyhén fokozza a gyomorsavtermelést, valamint segíti a gyomor és a belek megtisztulását.
Zöld tea: az antioxidánsokban és polifenolokban gazdag zöld tea segíti az élelmek hatékony lebontását, csökkenti az emésztőrendszer gyulladását, tisztán tartja a belső szerveket, elősegíti a salakanyagok kiürülését.
Kakukkfű tea: hatékonyabbá teszi az emésztést, fokozza az emésztőnedvek termelését, megszünteti az erjedést, továbbá segíti a szelek távozását. Fűszerként is érdemes használni.
Kurkumás tej: a kurkuma támogatja az emésztést, közreműködésével a gyomor könnyebben boldogul az elfogyasztott élelemmel, meggátol mindenféle erjedéses folyamatot és elősegíti a nyugodt alvást.

Almaecetes víz: az almaecet megnöveli a gyomor savszintjét, ezáltal segít az élelmiszerek hatékonyabb lebontásában. Mindennapos fogyasztásra nem ajánlott, inkább csak szükség esetén, mértékkel. Keverjünk össze egy evőkanál almaecetet egy pohár meleg vízzel.
Kombucha: lényegében ez egy fermentált tea, ha étkezés után fogyasztunk belőle egy keveset, azzal javíthatjuk az emésztést és a tápanyagok felszívódását.
Azonban étkezés közben, és közvetlenül utána nem ajánlott sokat inni, mivel a folyadékok felhígítják az emésztőnedveket, ezáltal gyengítik az emésztést. A folyadékpótlás az étkezések közötti időszakokban ideális. Egyébként pedig a javunkra válik, ha nem töltjük csurig a gyomrot, illetve étkezés után sziesztázunk legalább 15-20 percet.