0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Egy korty badacsonyi New Yorkban

A számos borászatot, kiállítót és magas színvonalú szakmai programot felvonultató „Badacsony New Yorkban” esemény minden évben igazi örömünnep a borvidék életében.

De kezdjük is a kóstolósort, mindjárt egy Budai zölddel, mely a klímaváltozás egyik nyertese lehet. A fajta mára a Balaton mellékén maradt meg, elsősorban a Kéknyelű porzófajtájaként. Közepes érésű, rothadékony, csak szellős, meleg fekvésekben, rövidcsapos metszéssel terem. A felszolgált 2022-es tétel a Békássy Borászatból származott, mely család már az 1840-es évek óta borászkodik a Badacsony déli oldalán. Ma 6 hektár hegyi ültetvényben fehér fajtákkal foglalkoznak, borászati filozófiájuk lényege a természetesség. A 2013-ban elhunyt Békássy Péter a rendszerváltást követően a Badacsonyi Hegyközség megszervezője, első elnöke volt, aki következetesen védelmezte a badacsonyi borminőséget.

A Váli Pincészet egy 2021-es Kéknyelűvel lepte meg a résztvevőket. Ősi magyar fajta, kizárólag a Badacsonyban termesztik, jó évjáratokban finomsavú, elegáns, különleges zamatú bor.

Szinte a pusztulás széléről hozták vissza, ma 46,6 hektár van a borvidéken. Az ezredfordulón indult pincészet, ma 10 hektáron organikusan művelt szőlőkön gazdálkodik. Egy másik Kéknyelű, a Málik Pince termése. A 2000-es évek elejétől működő vállalkozás, s a Ranolder püspök villája feletti borozójuk az egyik legnépszerűbb a borvidéken. Természetes élesztőtörzsekkel dolgoznak, spontán erjesztenek, fahordóban érlelnek. A tulajdonos Málik Zoltán szerint a Kéknyelű nemcsak a borvidék múltját, hanem jövőjét is jelenti.

Sokak szerint a legszebb Olaszrizlingek a Balaton-felvidéken és a Somlón születnek. A Szászi Birtok Rókaluki 2023-as rizling bora erre rácáfolni látszik.

A 18 hektáron organikusan gazdálkodó családi vállalkozás Olaszrizlingből is 5 félét kínál. Azt érdemes megjegyezni, hogy a XX. században ez a fajta volt a legnagyobb területen termesztett fehér borszőlő. Talán kicsit soknak is tartottuk, ma a horvátoknál a miénkhez képest kétszer akkora területen foglalkoznak vele. A Borbély Családi Pincészet Bácshegy Olaszrizlingjét minden borkedvelő ismeri. A ma 30 hektárt művelő Laposa Pincészet borai közt szintén kiemelt szerepet kap az Olaszrizling.

Német eredetű világfajta a Rajnai rizling, amely ugyancsak megkapaszkodott a borvidéken. Az egyik legősibb borszőlő erős, sűrű lombot nevel, közepes termőképességű, igényes fajta, a gondoskodást kiváló minőségű borával hálálja meg. A Villa Tolnay Borház 2021-es tétele halvány aranysárga színű, s már megjelennek benne az idősebb korra oly jellemző petrolos jegyek.

Menjünk vissza 2003-ig, a mikor Philipp Oser svájci borkereskedő a Balaton-felvidéken járt, s beleszeretett a Tolnay villába.

Ma már 26 hektárt művelnek az azóta vendégházzá alakított présház körül. Sokat elárul a tulajdonos tájhoz való kötődéséről, a borok címkéjén megjelenő nagybetűs Csobáncz felirat. A svéd Sanghal család 2004 óta műveli szőlőit a Badacsony legmelegebb dűlőiben. Régi, főúri birtokhoz hasonlóan működnek, ahol nem a pénz, hanem a minőség számít. Egyetlen fajtára, a savait megőrző Rajnai rizlingre koncentrálnak. Freya’s Amulet névre keresztelt 2020-as rajnaijuk az egyedi, elzászi minőség mintapéldája.

Úgy tartják, a Szürkebarát, bár nem magyar fajta, „megérkezett” Badacsonyba, a borvidék ikonikus fajtája. Francia eredetű, IV. Károly császár hozatta 1375 körül Magyarországra, a ciszterciek nagy kedvence volt, ma is 210 szinonim néven emlegetik a világban. A Négy80, a Barcza család mikroborászata – amely a nevét onnan kapta, hogy a traktor szélességéhez, azaz 4,8 méterhez igazították a sortávot, így viszont már nem a metszőollón, hanem a tőszámon múlik a terhelés – 1918-ban, visszavásárolt területeken újult meg.

A Szürkebarát egy másik neve Badacsonyban a Auvergnas gris, azaz az „overnya”, melynek 2022-es tételét kóstolhattuk.

A sort az Éliás Birtok 2021-es Szürkebarát Selection zárta. Mint kiderült, az üzleti élet szigorú világából 2016-ban érkezett meg az Éliás család a szőlőhegyek csodás világába. A pincészet acéltartályokat használ, alacsony nyomáson préselnek, majd hűtött ülepítést követően hidegen erjesztenek.

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: