Ha balkonládákba, vagy dézsákba szeretnénk zöldséget és gyümölcsöt termeszteni, sokszor más fajtákban kell gondolkodnunk, amit a szabadföldi termesztésben használnak. Nézzük, mi a különbség.
Paradicsom
Az egyik legnépszerűbb, és cserépben, dézsában is nevelhető zöldség, a paradicsom. A kertészetekben beszerezhető palánták május-júniusban biztonsággal ki is ültethetők a teraszra. A választásnál a paradicsomok tekintetében elsősorban determinált növekedésű törpe fajtákban gondolkozzunk, mint a Zömök vagy a Manó, amelyek nem foglalnak sok helyet. Aki szereti a kihívásokat, építhet egy komolyabb támrendszert és akkor bártan választhatja a futó koktélparadicsom fajtákat is a Black Cherry-t, a Perun-t vagy a Cherrola-t, de ne csodálkozzon majd, ha a tetejéről a felettünk lakó szomszéd szüretel majd.
Padlizsán
A nyári grillezések egyik kedvence a padlizsán, esetében a teraszon is próbálkozhatunk a hagyományos fajtákkal, mint a Black beauty, de beszerezhető a mini termésű változat is mint, a Patio.

Paprika
Fűszernövények
A zöldfűszerek nélkülözhetetlenek a nyári ételekből. Ládákba, cserewpekbe, vagy összeültetésekben is gondolkodhatunk. Az oregánónak, a balazsilomnak, a mentánaka, a kaukkfűnek, a rozmaringnek, a snidlingnek, a petrezselyemnek mindenképpen helye van a bbalkonon vagy a teraszon. Dughagymát pedig egész nyáron minden mellé tehetünk, hogy legyen mindig friss hagymaszár és újhagyma.
