0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 16.

Legyen a terasz finom

Itt a tavasz, itt a kertészeti szezon kezdete. A szépség mellett lehet hasznos is az a kis terület, amit kertészkedésre használhatunk. Ültessük be a balkont, a teraszt illatos fűszerekkel, finom zöldségekkel, zamatos gyümölcsökkel.

Ha balkonládákba, vagy dézsákba szeretnénk zöldséget és gyümölcsöt termeszteni, sokszor más fajtákban kell gondolkodnunk, amit a szabadföldi termesztésben használnak. Nézzük, mi a különbség.

Foto: Freepik

Paradicsom

Az egyik legnépszerűbb, és cserépben, dézsában is nevelhető zöldség, a paradicsom. A kertészetekben beszerezhető palánták május-júniusban biztonsággal ki is ültethetők a teraszra. A választásnál a paradicsomok tekintetében elsősorban determinált növekedésű törpe fajtákban gondolkozzunk, mint a Zömök vagy a Manó, amelyek nem foglalnak sok helyet. Aki szereti a kihívásokat, építhet egy komolyabb támrendszert és akkor bártan választhatja a futó koktélparadicsom fajtákat is a Black Cherry-t, a Perun-t vagy a Cherrola-t, de ne csodálkozzon majd, ha a tetejéről a felettünk lakó szomszéd szüretel majd.

Padlizsán

A nyári grillezések egyik kedvence a padlizsán, esetében a teraszon is próbálkozhatunk a  hagyományos fajtákkal, mint a Black beauty, de beszerezhető a mini termésű változat is mint, a Patio.

Foto: Freepik

Paprika

Kihagyhatatlan nyári zöldség a paprika, ebből ízlésünk szerint választhatunk csípős és csemege fajtákat. A paprika szereti a legtöbb vizet a balkonzöldségek közül, a rendszeres tápoldatozást és a nagyobb kaspó méretet is meghálálja. A kaspó kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy minimum 20-30 cm magas legyen, de ne túl keskeny, hogy a szelesebb napokon lehetőleg ne boruljon fel. Ha szeretjük a csípős ízt, jöhetnek a chilik, amelyek szeretik a meleget, így a balkonon is őszig ontják a termést. A Halapeno, vagy a Habanero különböző „színváltozatai” a grillezés sztárjai.

Fűszernövények

A zöldfűszerek nélkülözhetetlenek a nyári ételekből. Ládákba, cserewpekbe, vagy összeültetésekben is gondolkodhatunk. Az oregánónak, a balazsilomnak, a mentánaka, a kaukkfűnek, a rozmaringnek, a snidlingnek, a petrezselyemnek mindenképpen helye van a bbalkonon vagy a teraszon. Dughagymát pedig egész nyáron minden mellé tehetünk, hogy legyen mindig friss hagymaszár és újhagyma.

Foto: Freepik
Forrás: magyarmezogazdasag.hu