Egyszerre 200 kilogramm húst képesek fagyasztani, ez a mennyiség 4 órahossza alatt -18 Celsius-fokosra fagy. Ezzel a módszerrel nem roncsolódik a hús szerkezete, kiolvasztás után minősége vetekszik a friss húsokkal. Levente megjegyzi, Magyarországon kevésbé kedvelik a fagyasztott húsokat, ami egy régi beidegződésre vezethető vissza.
Emellett készítenek kolbászt és sonkát, illetve állateledelt is, ami a hipoallergén összetevő miatt kiváló táplálék a kutyáknak és a macskáknak.
Az értékesítés nagy kihívás
Futás Levente szerint az emuhús a húsok gyémántja. Kiváló beltartalmi értékkel rendelkezik, de még nagyon kevesen ismerik.
Elég a statisztikát megnézni, az emu tenyésztett vadnak számít, a vadhús a teljes húsfogyasztásunk 8 százaléka, aminek töredékrésze, 1-2 százaléka emu. Első lépésként a fogyasztók figyelmét kellene ráirányítani erre a különleges húsfajtára, amiben mi egyelőre nem állunk nagyon jól – ismeri be Levente.
A Covid-járvány idején több értékesítési csatorna is megszűnt, ezeket újra kell építeni. Létrehoztak egy webshopot, ahol közvetlenül is meg lehet rendelni a termékeket. Tervezi, hogy ismét szállít majd a SPAR-üzletláncnak, de csak szezonálisan. Ahhoz ugyanis, hogy rendszeres termék legyen, neki is fejlődni kell, ehhez legalább 2000 példányt kitevő állományra lenne szükség. Azt mondja, már eljutottak oda, hogy tudják tartani, keltetni, nevelni, feldolgozni az emut, most a kereskedelem megerősítése a cél.
Ahhoz, hogy megtérülő legyen az emutartás, a gazdának egy személyben állattenyésztőnek, növénytermesztőnek, húsfeldolgozónak, kereskedőnek és marketingesnek kell lenni, és aki erre adja a fejét, feltétlenül legyen kitartó, szögezi le Levente. Szerinte összefogással lehetne az értékesítést megoldani, együtt képesek lennének akkora mennyiségű húst termelni, amivel biztonságosan el lehetne látni a piacot, vagy akár külföldi kereskedelemben is gondolkodhatnának.
Fotók: MMG/Koncz János