0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 12.

Európa legnagyobb emufarmja: hobbiból komoly vállalkozás

Jelenleg 600 darabos emuállomány él a Viss határában lévő karámokkal, keltetővel felszerelt Bellemu farmon. Futás Levente emutartó szerint ez Európa legnagyobb emufarmja, amelynek kiépítése hat évbe tellett.

Magyarországon mások is tartanak emukat, de a többség elsősorban hobbi szinten.

Futás Levente Budapestről költözött a Bodrogzugban található Vissre azért, hogy a kárpótláson visszakapott családi földeken test- vérével újra felépítse a szüleik régi gazdaságát, amit sikerült megvalósítaniuk némi csavarral: ez pedig az emutartás. Azt mondja, hamar kiderült, hogy a tudatlanok bátorságával fogott hozzá a nálunk ismeretlen állatfaj tartásába, ami igaz a hústermelésre és az értékesítésre is. Az ismeretlenség homályából kinőni nehéz feladat, erre legalább húsz évet kell szánni.

Az emut Ausztráliában az őslakosok évszázadok óta ismerték és vadászták, de tenyésztését haszonállatként csak néhány évtizede kezdték el.

Ezután az Egyesült Államokban terjedt rohamosan a háztáji tartása. Európában a kilencvenes években figyeltek fel rá a marhahús alternatívájaként.

– Egy évig csak hobbiból tartottuk, közben tanulmányoztam a fajtát, sokat olvastam róla, beszélgettem emutartókkal, meg- látogattam külföldi farmokat és gyarapodtak a saját tapasztalataim is, voltak kudarcok és sikerek. Majd eljött az idő, amikor fel kellett tenni a kérdést: menjük-e tovább – meséli a kezdeteket Futás Levente, aki a százhektáros gazdaság nagy részén növénytermesztést folytat, ezért adott volt az állattartás is. Nem gondolkozott tömegesen tartott húsállatokban, és még a struccnál is különlegesebb fajtát keresett.

Az ideális az lenne, ha a madarak szabadon, nagy területen élhetnének, de ez sajnos nem kivitelezhető, ezért karámrendszert építettek ki, amelyeket két méter magasra kellett emelni, hogy megakadályozzák a szökést, hiszen az emu képes helyből 1,5 méter magasra ugrani. Jelenleg egy madárnak 30 négyzetméter élettere van, és 30- 40 egyedet tartanak együtt. Európában nincs rokon fajuk, ezért nem kapnak el betegségeket, például a madárinfluenzára sem érzékenyek.

A vágóállat súlya 30-40 kilogramm, 1,5 éves korukban vágják, a lassan növekedő állatok húsának az összetétele ekkor a legideálisabb.

A madarakat búzával, kukoricával, napraforgóval etetik, a növénytermesztésük teljes egészében lefedi az emuk szükségleteit, a vágóállatok csak saját gazdaságból származó takarmányt kapnak. A tojóknak és a csibéknek Levente összeállított egy magasabb értékű tápot, ebben az eredeti keverék kiegészül lucernával, zeolittal és mésszel, amiből granulátumot készíttet. Erre azért van szükség, hogy a tojókat és az újszülött csibéket felkészítsék a télre, hiszen az emuk az európai évszakok szerint ősztől tavaszig tojnak. A kelés eltarthat júniusig is, így az utolsó csibék még csenevészen indulnak neki a télnek. Levente azt mondja, ahhoz, hogy az emuk genetikailag átálljanak ennek a féltekének az éghajlati viszonyaira, a szakemberek szerint csak 30 generáció után lehetséges. Euró- pában nem tart még itt a folyamat, ehhez legalább még húsz évre van szükség. De figyelemre méltó, hogy teljesen vegyszermentesen felnevelhetők és tarthatók a madarak.

Évente 1000-1500 tojást tudnak keltetni saját keltetőjükben, a csibék 54 nap múlva bújnak ki a tojásból és csíkosan jönnek a világra. A tojások többsége a szaporulatot szolgálja. Ha valaki viszont fogyasztani szeretné – hiszen nagyon finom –, arra kell számítani, hogy 12 tyúktojásnak felel meg egyetlen emutojás. A héja nagyon vastag, ezért alkalmas kézműves dísztárgyak készítésére.

Feldolgozó és mobil szúrópont

Futás Levente kistermelő emuhúsa

A madarak évről évre gyarapodtak, ami egy következő lépést generált: 2010-ben megvalósult egy húsfeldolgozó létesítése..

– Az emufarm mellett vásároltam egy 100 négyzetméteres családi házat, ebbe terveztem kialakítani a húsfeldolgozót.

A tervezők és a hatóság is azt mondta, ez elképzelhetetlen, mert ehhez a tevékenységhez több mint 200 négyzetméteres helyiségre van szükség. Egy kis segítséggel és a magam által készített tervvel sikerült végül meggyőzni az érintetteket, és az eredeti elképzelések alapján tudtam kialakítani a feldolgozót, aminek megvalósításához egy pályázati összeg is segítségemre volt. Azóta több tervező megnézte, hogyan sikerült ekkora területen elhelyezni a szükséges és előírt feltételeket – emlékszik vissza a ki- hívásokra, amiről azt mondja, hogy mindenben úttörőnek kellett lenni, ezek szerint ő a kihívások embere.

Az elkészült komplexum emu és strucc feldolgozására alkalmas, európai uniós jogosítvánnyal rendelkezik, Magyarországon egyedül- állóan. Itt történik a saját állományuk feldolgozása, emellett bérbe struccok vágását és feldolgozását vállalják. Naponta egy műszak alatt 10 állatot dolgoznak fel. A feldolgozó kapacitása évi 20 tonna hús, jelenleg a felére van igény.

Az emukat vágás előtt nem kell szállítani, hiszen a feldolgozó a farm szomszédságában van. A bér- vágás tette szükségessé, hogy be- szerezzen egy mobil szúrópontot, amely Európában is egyedülálló, ezzel az USA-ban elterjedt készülékkel a helyszínen lehet sokkolni a madarakat. Erre azért van szükség, mert az emukat és a struccokat nem lehet élve szállítani, olyan stresszhatás éri őket szállítás közben, hogy el is pusztulhatnak, vagy a szervezetükben kimutathatóan felhalmozódik a stresszhormon, ami a húsminőség rovására megy.

Így megvalósítható, hogy a vágásra kiszemelt állatokat a helyszínről hűtőkocsival a vágóhídra vigyék, ahol kizsigerelik és megnyúzzák, majd szintén hűtőkocsival a feldolgozóba szállítják, ahol megtörténik a bontás.

A madarakat izomcsoportokra szedik, lehártyázzák és szép márványos, vörös húst kapnak. A feldolgozás során általában konyhakész steakhúsokat készítenek, a kisebb darabokat felkockázzák, ami pörköltnek, ragunak alkalmas. A nyakából kiváló levest lehet készíteni, és a májat is érdemes kipróbálni.

A húsokat vákuumcsomagolás után sokkoló fagyasztással tartósítják, ami két év szavatosságot biztosít a termékeknek.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság