0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 12.

Zéró kibocsátás az állattenyésztésben: így élik meg a gazdák az átállást

Gyakran hallani, hogy az állattartás jelentős környezetszennyező. Folyamatosan kutatják azokat a lehetőségeket, hogyan lehetne ezen szektor károsanyag kibocsátását csökkenteni. De vajon hogy működnek ezek a gyakorlatban?

Egy öt éves kutatás eredménye látott napvilágot, melyben ausztrál gazdák és kutatók együtt vizsgálták a zéró kibocsátásra való átállást. A cél az volt, hogy ezt a folyamatot az állattartók szemszögéből vizsgálják.

„Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogyan választhatnánk szét a mezőgazdaság termelékenységét az üvegházgázok kibocsátásától” – idézi a tanulmány vezető szerzőjét, Matthew Harrisont, a Tasmán Mezőgazdasági Intézet (TIA) professzorát a Phys.org.

tehén szarvasmarha
Illusztráció
Fotó: MMG archív

Ehhez Harrison és csapata helyi gazdákkal együttműködésben vizsgáltak több olyan stratégiát, melyek a kibocsátások csökkentésére irányultak. A modelleik alapján azt állapították meg, hogy

a kibocsátás csökkentésének költsége igen változatos lehet: akár a gazdaság éves jövedelmének fele is rámehet, viszont el lehet érni azt is, hogy ne járjon extra költséggel. Mindez attól függ, hogy milyen módszereket alkalmaznak.

A tanulmány egyik fő tanulsága, hogy nem lehet egy metódusra alapozni a zéró kibocsátást. Azonban megfelelően összeválogatva a módszereket akár csökkenhetnek is a kiadások, miközben klímasemlegessé válik a gazdálkodás.

A három legjobb stratégia, amit a gazdák együtt alkalmazhatnak: a tenyésztés során a jobb takarmányhasznosítású egyedekre szelektálni, olyan takarmányok etetése, melyektől csökken az üvegházgázok kibocsátása, valamint minél több szén megkötése a légkörből fákban illetve a talajban.

faültetés kibocsátás szén-dioxid
Fotó: Thirdman/Pexels
„A legnagyobb csökkenést metánkibocsátást gátló takarmánykiegészítők és a faültetés hozta, eközben pedig a legnagyobb profitot a bevételek diverzifikálása hozta például szélturbinákkal, vagy olyan genotípusú fajták választásával, melyek jobb takarmányhasznosítással rendelkeztek.”

A legköltségesebb megoldás a kibocsátás ellensúlyozására az volt, ha valaki inkább karbon-krediteket vásárolt ahhoz, hogy tovább folytathassa az eddigi tevékenységét ugyanolyan kibocsátások mellett. Érdemes tehát gazdasági okokból is megfontolni az átállást.

Harrison azonban rámutatott, hogy igen nehéz lenne a teljes állattenyésztési ágazat számára elérni a zéró kibocsátást. Sokkal gyakorlatiasabb lenne megcélozni az évenkénti csökkentést.

„A gazdálkodóknak a saját gazdaságuk korábbi évekbeli kibocsátásaihoz viszonyítva kell megítélniük a kibocsátásukat. Nem szabad a saját üvegházhatású gázkibocsátásukat más termelőkéhez viszonyítaniuk” – hangsúlyozta Harrison.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: