0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 12.

Egészséges tejtermékek kellemetlen „mellékhatások” nélkül

Évek óta folyó együttműködést formalizáltak a Ceres Holdinghoz tartozó Makrom Kft. és az Állatorvostudományi Egyetem között. A most induló konzorciumi projekttel az A2 tejtermékek gyártását fejlesztik tovább digitális élelmiszerlánc-menedzsmenttel.

A projektindító ünnepélyes nyitórendezvényen Sótonyi Péter rektor hangsúlyozta, hogy az Állatorvostudományi Egyetemen folyó kutatások nemcsak az állatok, hanem az ember egészségét is szolgálják.

Ma már minden második ember szenved valamilyen allergiában vagy étel-intoleranciában, ezért is lényeges a kevesebb kellemetlen élettani hatást kiváltó A2 tejből készült termékek fejlesztése.

Ez a tej visszalépés az ősi génhez, ami a tenyésztés során nagyrészt elveszett a Holstein-fríz szarvasmarhákból, de például a Jersey fajtában megvan.

Sótonyi Péter rektor és Gyenei Ferenc elnök-vezérigazgató írta alá a konzorciumi kutatási együttműködést
Sótonyi Péter rektor és Gyenei Ferenc elnök-vezérigazgató írta alá a konzorciumi kutatási együttműködést
Fotó: Horváth Csilla

Gyenei Ferenc, a Ceres Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a 2021-ben alapított vállalkozás tagvállalatai összesen 15 millió liter tejet állítanak elő. Elengedhetetlennek tartják a folyamatos innovációt, a cégcsoport egyik ékköve a Zilda tejüzemben készített A2 tejből kifejlesztett prémium minőségű tejtermékcsalád. Azokat a vásárlókat célozták meg vele, akik tudatosabban vásárolnak.

A termékek nem tartalmaznak tartósítószert, teljes tejből készülnek szigorú higiéniai előírások betartásával. A termelési folyamat a takarmányozástól indul, hiszen saját tejelő állományukból származik az alapanyag, és a beérkező adatok kezelése, rendszerezése és felhasználása segíteni fog a folyamatok hatékonyabb, biztonságosabb szervezésében.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal három fókuszterületre hirdetett meg pályázatokat, mégpedig az egészséges élet, a digitalizáció és a zöld átállás témakörében, mondta köszöntőjében Szabados Zsuzsa elnökhelyettes. A Makrom Kft. és az Állatorvostudományi Egyetem konzorciumi pályázat pedig magában foglalja mind a három fókuszterületet. Tavaly összesen 50 milliárd forintot ítéltek meg az új termékek, szolgáltatások fejlesztésére pályázóknak.

Zilda tejüzem termékei A2 tej
A Zilda tejüzem termékei A2 tejből készülnek
Fotó: Horváth Csilla

Ebben az innovatív kezdeményezésben az egyetem legfiatalabb egysége, az élelmiszerlánc-tudományi intézet működik közre, mondta Süth Miklós rektorhelyettes.

Szoros a kapcsolat az ember, a környezet és az állatok egészsége közt, és ebben az állatorvosok állnak a középpontban. Az orvoslásban megérzésre is szükség van, de nagyszámú adatra támaszkodva még biztosabb a diagnózis. Ezeket az adatokat azonban strukturáltan kell gyűjteni és elemezni, amiben a mesterséges intelligencia nagy segítség.

Az intézetben nemcsak adatfeldolgozással foglalkoznak, hanem laboratóriumukban a technológiai szennyezők mindegyikét ki tudják mutatni, ami a projekt eredményeinek ellenőrzésére lesz alkalmas.

A projektről Sudár Gergő, a Ceres Holding pályázati vezetője elmondta, hogy a Makrom Kft. foglalkozott először A2 tejre való szelektálással a Holstein-fríz állományában és éppen az idén érte el, hogy minden tejelő tehenük A2/A2 genetikájú. A Zilda tejüzem 2019-ben épült meg, olasz technológiával, kizárólag a Makrom Kft.-nél fejt tejet dolgoznak föl tartósítószer és színezék nélkül. Magyarországon a becslések szerint a lakosság 3-4%-a érzékeny a tejfehérjére és 14-40% a laktózérzékenyek aránya, egyre több a táplálkozással összefüggő probléma. A most induló, 435 millió forint összköltségű projekt célja, hogy minőségi és élelmiszer-biztonsági szempontból is kiemelkedő termékeket hozzanak létre, amiben mesterséges intelligencia alapú digitális döntéstámogató rendszer segíti a folyamatokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu