A projektindító ünnepélyes nyitórendezvényen Sótonyi Péter rektor hangsúlyozta, hogy az Állatorvostudományi Egyetemen folyó kutatások nemcsak az állatok, hanem az ember egészségét is szolgálják.
Ez a tej visszalépés az ősi génhez, ami a tenyésztés során nagyrészt elveszett a Holstein-fríz szarvasmarhákból, de például a Jersey fajtában megvan.

Fotó: Horváth Csilla
Gyenei Ferenc, a Ceres Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a 2021-ben alapított vállalkozás tagvállalatai összesen 15 millió liter tejet állítanak elő. Elengedhetetlennek tartják a folyamatos innovációt, a cégcsoport egyik ékköve a Zilda tejüzemben készített A2 tejből kifejlesztett prémium minőségű tejtermékcsalád. Azokat a vásárlókat célozták meg vele, akik tudatosabban vásárolnak.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal három fókuszterületre hirdetett meg pályázatokat, mégpedig az egészséges élet, a digitalizáció és a zöld átállás témakörében, mondta köszöntőjében Szabados Zsuzsa elnökhelyettes. A Makrom Kft. és az Állatorvostudományi Egyetem konzorciumi pályázat pedig magában foglalja mind a három fókuszterületet. Tavaly összesen 50 milliárd forintot ítéltek meg az új termékek, szolgáltatások fejlesztésére pályázóknak.

Fotó: Horváth Csilla
Ebben az innovatív kezdeményezésben az egyetem legfiatalabb egysége, az élelmiszerlánc-tudományi intézet működik közre, mondta Süth Miklós rektorhelyettes.
Az intézetben nemcsak adatfeldolgozással foglalkoznak, hanem laboratóriumukban a technológiai szennyezők mindegyikét ki tudják mutatni, ami a projekt eredményeinek ellenőrzésére lesz alkalmas.
A projektről Sudár Gergő, a Ceres Holding pályázati vezetője elmondta, hogy a Makrom Kft. foglalkozott először A2 tejre való szelektálással a Holstein-fríz állományában és éppen az idén érte el, hogy minden tejelő tehenük A2/A2 genetikájú. A Zilda tejüzem 2019-ben épült meg, olasz technológiával, kizárólag a Makrom Kft.-nél fejt tejet dolgoznak föl tartósítószer és színezék nélkül. Magyarországon a becslések szerint a lakosság 3-4%-a érzékeny a tejfehérjére és 14-40% a laktózérzékenyek aránya, egyre több a táplálkozással összefüggő probléma. A most induló, 435 millió forint összköltségű projekt célja, hogy minőségi és élelmiszer-biztonsági szempontból is kiemelkedő termékeket hozzanak létre, amiben mesterséges intelligencia alapú digitális döntéstámogató rendszer segíti a folyamatokat.