A cukkini remek alapanyag a konyhában. Kissé semleges ízének köszönhetően jól alkalmazkodik a különféle feltételekhez. Párolhatjuk, grillezhetjük, süthetünk vele szaftos süteményt, és kreatívan fűszerezve lekváralap lehet. Külön jó hír azoknak, akik az alacsony kalóriatartalma miatt egyébként is kedvelik, hogy tészta helyett is használható. Sőt még csipsz is készülhet belőle.
Azért van értelme megenni
A superfood cím elnyerésére legalább annyi esélye van, mint Adam Sandlernek az Oscar- díjra. De attól még lehetnek nagyon jó pillanataink együtt. Bátran fogyaszthatják cukorbetegek és a testtömegcsökkentő étrendbe is ideális, mivel 100 g- jában csupán 3 g szénhidrát, és 1g zsír található. Vitamin- és ásványianyag-tartalma nem igazán számottevő, legnagyobb mennyiségben A- provitamint tartalmaz. Az általa felhalmozott béta- karotinokkal, luteinnel, zeaxantinnal felvértezve harcol a káros szabad gyökök ellen, és vigyáz a látásunk épségére. Ajánlott zsenge héjú példányokat fogyasztani, mert ez a része rejti a legtöbb antioxidánst. Rostjai segítenek lassítani az egyszerű szénhidrátok emésztését, laposítani a vércukorgörbét és puhábbá, könnyebben transzportálhatóvá tenni a székletet.
A következő összeállítás bemutatja, mennyire változatosan használhatjuk.
Lasagne cukkinitésztával
2-3 fiatal cukkiniből vágjunk kb. ½ cm vastag szeleteket. Mivel nagyon magas a víztartalma, használat előtt ajánlott grillezni vagy aszalni. Amint ezzel megvagyunk, rétegezzük gazdagon az ízlésünknek megfelelő töltelékkel és ízletes, sűrű mártással. Forró sütőben készre sütjük.
Cukkini pesztó
200 g extra zsenge cukkinit reszeljünk le héjastól, enyhén sózzuk meg és tegyük félre egy szűrőben, hogy lecsepegjen. Helyezzük át a turmixgépbe és gyűjtsük mellé a többi hozzávalót: 10 g bazsalikomot, 40 g natúr és 40 g pirított napraforgómagot, negyed csésze semleges ízű hidegen sajtolt olajat és szükség szerint vizet. Turmixoljuk az egészet krémes állagúra.