0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Dobja föl a grill-élményt! -így készülhet házilag mustár, ketchup, mentamártás

Már kaptunk egy kis ízelítőt a nyárból, de elvileg a java még csak ezután jön. Eljött a szabadtéri sütések időszaka, amihez a hozzávalókat, mint a mustárt, ketchupot, BBQ szószt nem csak a boltokból lehet beszerezni...

Ha minden idegszála tiltakozik a benti sütés ellen, állítson fel egy sütögetőt árnyékos helyen, izzítsa be a parazsat és élvezze a napsütötte ízeket.

Mese a tűz megszelídítéséről

A tűz kontrollált használatának megtanulása, illetve a főzés kialakulása az emberi evolúció egyik legmeghatározóbb, ám egyben legvitatottabb és legnehezebben bizonyítható lépése. A tűz ellenőrzött használatára vonatkozó legkorábbi, legbiztosabbnak tekinthető régészeti leleteink nagyjából 1 millió évesek és a dél-afrikai Wonderwerk-barlangból származnak.

Ezek a maradványok arra engednek következtetni, hogy elődeink, a Homo erectus faj képviselői már képesek voltak 500 °C-nál magasabb hőmérsékletre hevíteni dolgokat. Ami arra utal, hogy nem természetes tűzről, hanem szándékos tűzgyújtásról lehetett szó. A tűz használata azonban nem jelenti azt, hogy akkor már főztek is. A legvalószínűbb, hogy eleinte csak meleget, fényt, és védelmet nyújtott számukra, vagy eszközök készítéséhez használták. A tűz segítségével történő ételkészítés bizonyítása, ha lehet azt mondani, még egy fokkal nehezebb. A legrégebbi és leghihetőbbnek tűnő emlék a főzésről kb. 780 000 éves és egy izraeli lelőhelyről származik. A parázson sütés, illetve nyílt láng erejével történő főzés tehát minden valószínűség szerint az ételkészítés legősibb módjai. És ez az újítás jelentősen átformálta az emberfélék testfelépítését és az emberi civilizáció alapvető hajtóereje lett.

Mára ez az ősi módszer is sokkal technikásabb lett, mind több eszköz, szerszám, ízesítőanyag, stb. áll rendelkezésünkre. De egy biztos, akármit grillezünk, valamilyen szósz, vagy mártogatós jól fog jönni hozzá. És ha már itt tartunk, íme néhány különleges élményt ígérő szósz, mártás a szabadtéri sütögetés megkoronázásához. Vagy csak úgy…

mostár, BBQ

Rusztikus mustár: egy üvegtálban keverjünk össze 2 evőkanál barna és 4 evőkanál sárga mustármagot, 1 evőkanál reszelt vagy apróra vágott vöröshagymát, ¾ teáskanál sót, ¼ teáskanál fehér borsot, ½ teáskanál barna cukrot, 1/3 csésze fehérborecetet és ¼ csésze vizet. Fedjük le a tálat és tegyük hűtőszekrénybe legalább 8 órára. Turmixoljuk és ha szükséges, utóízesíthetjük.

Barackos mustár: hámozzunk meg és daraboljunk fel 2 őszibarackot. A gyümölcsdarabokat kb. 4-5 percig pároljuk egy serpenyőben közepes lángon, állandó keverés mellett. Amint levet engedtek, további 5 percig főzzük. Keverjünk el 50 g mustárport 150 ml tiszta vízzel, 90 ml almaborecettel, 2 teáskanál reszelt bio narancshéjjal és ízlés szerint sóval. Alacsony hőfokon addig főzzük, amíg elérjük a lekvársűrűséget. Ekkor zárjuk el a gázt, öntsük bele negyed citrom levét és hagyjuk kihűlni. Kanalazzuk kis üvegekbe, zárjuk le és felhasználásig tartsuk hűtőszekrényben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu