0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 12.

A citromfű, ami akár zöldségként is használható

A citromfű hazánkban is egyre népszerűbb fűszer- és gyógynövény. Karrierje valószínűleg a kellemes ízének köszönhető, mely miatt teaként is fogyasztható.

A legújabb kutatások szerint a citromfű gátolja a vírusok szaporodását, ezért számos vírusellenes készítmény összetevője. Emellett nyugtató hatású növényi gyógyszerek egyik alapanyaga is.

A Kis-Ázsiából, Közép- és Dél-Európából, valamint a Földközi-tenger térségéből származó citromfű az ajakosok családjába tartozó Mellissa nemzetség 3 fajának egyike. Évelő növény, amely a föld alatt fokozatosan vastagodó gyöktörzzsel rendelkezik.

Ebből vízszintesen futó tarackok indulnak, amikkel egyre nagyobb területet foglal el magának. Közepesen melegigényes, melegtűrése jobb, mint a hidegtűrése.

A vetését 8-10 °C alatti hőmérsékleten nem ajánlott megkezdeni, mivel az amúgy is hosszú csírázás még tovább tart. Optimális növekedéséhez tartósan 20 °C feletti hőmérséklet szükséges. A többéves töveket a száraz, 15-20 °C-os fagyok erősen megviselik. Hosszú, kemény tél esetén az egész állomány elpusztulhat.
Erősen fényigényes. A félárnyékot rosszul tűri, a rá eső árnyék elől a napfény felé fordulnak a hajtásai. Az árnyékoló hatások elől föld alatti indáival évek alatt kúszik ki. A leveleken levő ritka, pillásszőrök is a fény gyűjtésében játszanak szerepet. Virágzásához a napsütésen kívül a hosszú nappalok is szükségesek.
Viszonylag jól bírja a szárazságot. Az aszályos évek jobban kedveznek neki, mint a hűvös, csapadékos nyarak. Nem is a túlzott vízmennyiség okoz gondot, hanem az alacsony hőmérséklet és a kevés fény. Ilyenkor a növekedése lelassul, alig hoz virágot, és az illóolaj-tartalma is csökken.

Kifejezetten a meszes talajt kedveli. Szélsőséges talajtípusok (futóhomok, szik) kivételével mindenütt termeszthető, még a kötött, de nem hideg talajokon is.

A citromfű gondozása egyszerű

Szaporítása történhet szabadföldi magvetéssel, palántázással vagy tőosztással. Évelő, 7-8 évig maradhat egy helyen, utána a talajuntság elkerülése érdekében ültessük át máshova. Minden növény után telepíthető, nincs kimondottan kedvező, vagy kedvezőtlen előveteménye, ha a terület nem túl gyomos, akkor az megfelel számára.
Az őszi, tél alá vetés ideje november. A sorok között 50-60 cm-es távolságot hagyjunk, a magot kb. 1 cm mélyre vessük. Érdemes a sorokat megjelölni, mert tavasszal a gyomok előbb megerősödnek, és könnyen elnyomják a citromfüvet, ha nem emlékszünk hol várjuk a kelését.
A helyrevetés nehézségei miatt a palántázás javasolt. A palántanevelés történhet február végi-márciusi vetéssel fólia alatt, vagy áprilisi vetéssel szabad földön. De egész nyáron vethető, sőt az elszórt magokból magától is kikelnek utódai.

A több éves ültetvények növényei tőosztással is szaporíthatók. Ezt a munkát nyár végén végezzük, hogy a tél beálltáig megerősödjenek a szétosztott részek. A tövet ásóval emeljük ki, majd fejlettségétől függően annyi részre osszuk szét, ahány önálló növény nevelhető belőle.

Így gyűjtsük, használjuk citromfű

Az első évben a virágzás kezdetén (júniusban), majd a második évtől szeptemberben már másodjára is szedhetők hajtásai, levelei.
A körülbelül fél méter magasra nőtt hajtásokat 4-5 cm-es csonk meghagyásával vágjuk le, és szárral együtt, vagy csak a szárról lefosztott leveleket szárítsuk meg száraz, szellős, napfénytől védett helyen.
Fűszerezésre a tenyészidőben bármikor szedhetünk friss leveleket. A citromfüvet télen a lakásban cserépben, ládában tovább tarthatjuk. Többéves tövekről kisebb gyökeres hajtásokat is szedhetünk, és ezeket szaporíthatjuk tovább.

A gyógyászatban néhány vírusellenes készítmény alkotórésze, a vélemények szerint lassítja, illetve gátolja a vírusok szaporodását.

A görögökön, rómaiakon kívül az arabok is már korán ismerték, elismerték. Európában az 1500-as évektől kezdtek foglalkozni vele. A citromra emlékeztető illatú levelében 0,05-0,3 % között változik az illóolaj mennyisége. Ezen kívül tartalmaz még cserzőanyagot (rozmarinsav), fahéjsav-származékokat, triterpéneket (kávé-, urzol-, oleánolsav). Illóolajának fő összetevői a citrál, citronellál, geraniol. Ezek az illóolaj-komponensek fontosok az illatszeriparban. Gyakran hamisítják macskamenta-vagy erdei csombor levéllel.

A gyógyászatban ízjavítóként, étvágygerjesztőként és enyhe nyugtatóként alkalmazzák. A népi gyógyászatban kellemes illata miatt számos teakeverék része, emellett reuma elleni bedörzsölő szerekben is szerepel. A 17-18. században igen népszerű volt. Az úgynevezett karmelita cseppek egyik fő összetevője, emiatt Franciaországban nagy becsben tartották. Zöld állapotában fűszerként is használják. Salátákhoz, gyümölcslevesekhez, süteményekhez kiváló, szükség esetén jól helyettesítheti a citromot. Nemcsak mint fűszer- és gyógynövény állja meg a helyét, hanem nagy nektár tartalma miatt kiváló méhlegelő is. Levele ételízesítő, magját a gyógyszeripar, a likőripar, illóolaját az illatszeripar hasznosítja. Gyümölcslevesekhez, szószokhoz, salátákhoz, főzelékekhez, vadasételekhez, továbbá savanyúságokhoz kiváló fűszer.

Zsenge levelei akár zöldségként is fogyaszthatók, salátába, szendvicsfeltétnek főleg édes, például lekváros szendvicsekhez, de zöldségszerű konyhai felhasználásai is ismertek.

Citromfüves gyümölcsleves

Hozzávalók: 50 dkg alma vagy vegyes gyümölcs, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, tejföl, fahéj, citromfű, só.
A meghámozott és nyolcadokra vágott almára öntsünk annyi vizet, hogy ellepje, tegyük bele a fahéjat, 2 evőkanál citromfű levelet, sót és főzzük 10-15 percig, amíg az alma meg puhul. Turmixoljuk át, és adjunk hozzá cukrot, mazsolát. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

Citromfüves töltött alma

Hozzávalók: 8-10 alma, 15 dkg juhtúró, 10 dkg tehéntúró, 10 dkg margarin, 2-3 gerezd fokhagyma, metélőpetrezselyem, só.
A meghámozott és a magházától megtisztított almákat vízben citromfűvel együtt megfőzzük, lecsurgatjuk. Összekeverjük a juhtúrót, a tehéntúrót, a margarint a fűszerekkel (fokhagyma, metélőhagyma és petrezselyem) és a sóval. Néhány óra állás után az almákba töltjük, és hűtőszekrénybe tesszük tálalásig.

Citromfüves almapuding

Hozzávalók: 50 dkg alma, 10 dkg cukor, 5 db tojás, 8 dkg vaj, 10 dkg pirított olajtökmag, citromfű, fahéj.
A megtisztított almából kivájjuk a magházat és durván lereszeljük. Hozzáadjuk a kissé felaprított citromfüvet, majd cukros, fahéjas, szegfűszeges vízben főzzük. A cukrot a vajjal és a tojássárgájával együtt jól összekeverjük. Ezt is ízesíthetjük apróra vágott citromfűvel vagy fahéjjal. A lecsepegtetett almát és a darált olajtökmagot is hozzáadjuk a tojások keményre felvert fehérjéivel együtt. Pohárba töltve hagyjuk kihűlni. Porcukorral, reszelt csokoládéval díszíthetjük.

Készíthető még forrázással belőle gyógytea, lehűtve jegestea, hidegen kivonatolva ízesített víz, emellett jól illik a citromos limonádékhoz az íze, de szirupban kifőzve gyorsan kész belőle a citromfű szörp is.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu