0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Dobja föl a grill-élményt! -így készülhet házilag mustár, ketchup, mentamártás

Már kaptunk egy kis ízelítőt a nyárból, de elvileg a java még csak ezután jön. Eljött a szabadtéri sütések időszaka, amihez a hozzávalókat, mint a mustárt, ketchupot, BBQ szószt nem csak a boltokból lehet beszerezni...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finomabbnál finomabb csemegéink

Ketchup (alaprecept): egy rozsdamentes acélból készült lábaskában keverjünk össze szilikonbevonatú kanállal ½ csésze paradicsompürét, ½ csésze vizet, 20 g fehérborecetet, 2 teáskanál nádcukrot, ½ teáskanál fokhagymaport, ½ teáskanál hagymaport, ½ teáskanál sót és egy csipet őrölt szegfűborsot. Főzzük 4 percig, folyamatos kevergetés mellett. Öntsük tiszta üvegbe, majd hagyjuk kihűlni és összeérni az ízeket.

BBQ szósz titkos hozzávalóval: egy kisebb lábasban keverjünk össze 1 ½ csésze ketchupot, ½ csésze almaecetet, ¼ csésze Worcestershire szószt, ¾ csésze barna cukrot, 1 evőkanál pirospaprikát, 1 evőkanál reszelt vöröshagymát, 4 gerezd finomra reszelt fokhagymát, 1 teáskanál őrölt fekete borsot, és ½ csésze erős lapsang soushong teát. Pároljuk kis lángon, fedő nélkül kb. 30 percen keresztül.

Mentamártás: 15 megmosott és megszárított mentalevelet daraboljunk fel finomra. Öntsünk rájuk 3 evőkanál forró vizet, várjuk meg, amíg kihűl. Keverjünk hozzá 3 kávéskanál cukrot, és 4 evőkanál borecetet. Legalább 30 percig érleljük felszolgálás előtt.

Finomabbnál finomabb csemegéink emésztése közben érdekes elmerengeni azon, hogy hajdanán éppen a tűz megszelídítése volt evolúciós ugródeszkánk.

A mustár levele ehető: süthető, főzhető, párolható…is ! – Magyar Mezőgazdaság

A citromfű, ami akár zöldségként is használható – Magyar Mezőgazdaság

Forrás: magyarmezogazdasag.hu