Nemrégiben kapott európai uniós engedélyt laboratóriumban előállított hústermék forgalmazására a Bene Meat Technologies nevű startup. A prágai székhelyű biotechnológiai cég egyelőre állateledelekhez fejleszt sejtalapú húst, de hosszabb távon az emberi fogyasztásra szánt kultivált hús piacát is megcélozza.
A Bene Meat Technologies kutatója és PR-koordinátora, Kateřina Dvořák Vašová válaszolt kérdéseinkre a laboratóriumi hús fejlesztésének kihívásairól, az EU-s engedélyezés jelentőségéről, valamint arról, hogyan látják a jövőt a biotechnológia és a hagyományos mezőgazdaság metszéspontjában.

A Bene Meat Technologies egy prágai székhelyű európai biotechnológiai vállalat, amely laboratóriumi (kultivált) hús előállításához szükséges, nagy léptékben is működőképes technológiát fejleszt. A céget 2020-ban alapították, és már a kezdetektől úgy látták, a laborban előállított hús koncepciója egy új opció, amellyel hozzájárulhatnak a táplálkozás fenntarthatóbb jövőjéhez.
Elsődlegesen nem közvetlenül a fogyasztói késztermékek előállítására fókuszálnak, hanem egy komplett technológiai és szolgáltatási csomagot szeretnének nyújtani partnereiknek, hogy ők vihessék piacra a végtermékeket.
Abban különböznek másoktól, hogy átfogó megközelítést alkalmaznak: a sejtvonalak kifejlesztésétől a sejttenyésztési folyamat finomhangolásán át a nagyüzemi termelésig egy teljes technológiai ökoszisztémát biztosítanak.
Egyelőre csak állatoknak
A Bene Meat Technologies 2023-ban Európában elsőként kapott hivatalos engedélyt laboratóriumban előállított hústermékre, igaz, egyelőre csak állateledel-alapanyagként. Elsőként kerültek be az Európai Takarmány-alapanyag Nyilvántartásba egy kultiválthús-összetevővel. Dvořák Vašová úgy véli, ez óriási mérföldkő:

Hosszú távú céljuk, hogy emberi fogyasztásra alkalmas kultivált hústermékeket is ki- fejlesszenek és forgalomba hozzanak. Ehhez további technológiai fejlesztésekre és a szabályozói engedélyezési folyamat sikeres lezárására van szükség.
Bíznak benne, hogy az állateledel-szegmensben szerzett tapasztalat és sikeres piaci jelenlét jó alapot teremt ahhoz, hogy a jövőben – amint a jogi szabályozás is lehetővé teszi – az emberek számára is kínálhassanak laboratóriumi úton előállított húst.