0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 20.

Az első EU-ban engedélyezett kultivált hús

EU-s engedélyt kapott laboratóriumban előállított hústermék forgalmazására a Bene Meat Technologies. A prágai cég egyelőre állateledelekhez fejleszt sejtalapú húst, de a jövőben az emberi fogyasztásra is fókuszálna.

Nemrégiben kapott európai uniós engedélyt laboratóriumban előállított hústermék forgalmazására a Bene Meat Technologies nevű startup. A prágai székhelyű biotechnológiai cég egyelőre állateledelekhez fejleszt sejtalapú húst, de hosszabb távon az emberi fogyasztásra szánt kultivált hús piacát is megcélozza.

A Bene Meat Technologies kutatója és PR-koordinátora, Kateřina Dvořák Vašová válaszolt kérdéseinkre a laboratóriumi hús fejlesztésének kihívásairól, az EU-s engedélyezés jelentőségéről, valamint arról, hogyan látják a jövőt a biotechnológia és a hagyományos mezőgazdaság metszéspontjában.

kutyaeledellel teli tál alvó kutya
Fotó: Gentle Dog Trainers , Pixabay

A Bene Meat Technologies egy prágai székhelyű európai biotechnológiai vállalat, amely laboratóriumi (kultivált) hús előállításához szükséges, nagy léptékben is működőképes technológiát fejleszt. A céget 2020-ban alapították, és már a kezdetektől úgy látták, a laborban előállított hús koncepciója egy új opció, amellyel hozzájárulhatnak a táplálkozás fenntarthatóbb jövőjéhez.

– A vállalat célja az elérhető fehérjeforrások bővítése egy olyan új lehetőség kínálatával, amely segíthet diverzifikálni a fehérjeellátást. A céget azzal a vízióval hoztuk létre, hogy gyakorlati megoldásokat nyújtsunk a jövő táplálkozási kihívásaira, mint például a hús iránt növekvő kereslet, a korlátozott természeti erőforrások vagy a magas élelmiszer-biztonsági elvárásoknak történő megfelelés – magyarázza Dvořák Vašová.

Elsődlegesen nem közvetlenül a fogyasztói késztermékek előállítására fókuszálnak, hanem egy komplett technológiai és szolgáltatási csomagot szeretnének nyújtani partnereiknek, hogy ők vihessék piacra a végtermékeket.

Abban különböznek másoktól, hogy átfogó megközelítést alkalmaznak: a sejtvonalak kifejlesztésétől a sejttenyésztési folyamat finomhangolásán át a nagyüzemi termelésig egy teljes technológiai ökoszisztémát biztosítanak.

Nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a technológiájuk gyakorlati, gazdaságilag életképes legyen, és közben alkalmazkodjon a piaci, környezeti változásokhoz.

Egyelőre csak állatoknak

A Bene Meat Technologies 2023-ban Európában elsőként kapott hivatalos engedélyt laboratóriumban előállított hústermékre, igaz, egyelőre csak állateledel-alapanyagként. Elsőként kerültek be az Európai Takarmány-alapanyag Nyilvántartásba egy kultiválthús-összetevővel. Dvořák Vašová úgy véli, ez óriási mérföldkő:

Kutya kultivált húsból készült állateledel mintával
Fotó: Bene Meat
– Tudomásunk szerint globálisan is egyedülálló, hogy a hatóságok hivatalosan engedélyezik kultivált hús előállítását és értékesítését, még ha eleinte csak macskák és kutyák számára is. Ez az engedély zöld utat ad számunkra a termékünk továbbfejlesztéséhez és piaci bevezetéséhez, hiszen immár jogszerűen, kereskedelmi céllal előállíthatunk kultivált húst Európában – emelte ki a kutató.

Hosszú távú céljuk, hogy emberi fogyasztásra alkalmas kultivált hústermékeket is ki- fejlesszenek és forgalomba hozzanak. Ehhez további technológiai fejlesztésekre és a szabályozói engedélyezési folyamat sikeres lezárására van szükség.

Bíznak benne, hogy az állateledel-szegmensben szerzett tapasztalat és sikeres piaci jelenlét jó alapot teremt ahhoz, hogy a jövőben – amint a jogi szabályozás is lehetővé teszi – az emberek számára is kínálhassanak laboratóriumi úton előállított húst.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság