0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Meglepő kapcsolat: A diétás üdítők növelhetik a cukorbetegség kockázatát

Egy 30 éves utánkövetéses tanulmány összefüggést talált az édesítőszerekkel készült italok és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között.

Egészséges alternatíva vagy rejtett kockázat

Tény, hogy a túlzott cukorfogyasztás – különösen az édesített üdítőitalok révén – növeli a szívbetegségek, a stroke és az inzulinrezisztencia kockázatát, valamint lerövidítheti az élettartamot. Emiatt sokan váltanak diétás italokra, abban a hitben, hogy ezek egészségesebb alternatívát jelentenek.

Ez a kutatás azonban azt sugallja, hogy a diétás üdítők sem feltétlenül biztonságosak. Sőt, rendszeres fogyasztásuk jelentősen megnövelheti a cukorbetegség kockázatát, vagyis épp az ellenkező hatást válthatják ki, mint amit remélnénk.

A tudományos közösség évek óta megosztott az mesterséges édesítőszerek biztonságosságát illetően.
hideg diétás üdítő
Fotó: Bruno , Pixabay

Bár az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerhatósága (Food and Drug Administration – FDA) „általánosan biztonságosnak” minősíti őket, az újabb kutatások egyre gyakrabban utalnak rá, hogy az édesítőszerek nem feltétlenül semlegesek a szervezetre nézve – különösen a bélflóra és az anyagcsere szempontjából.

Ez a konkrét tanulmány nem tért ki a cukoralkoholokra (mint a xilit vagy eritrit), de más vizsgálatok arra utalnak, hogy ezek is összefügghetnek véralvadási zavarokkal, stroke-kal vagy szívroham kockázatával.

Fontos megjegyezni: nem tudjuk biztosan, hogy maga az édesítőszer, más adalékanyag, vagy ezek kombinációja növeli-e a rizikót – vagy esetleg a diétás italokban gazdag, de egyébként is egészségtelen étrend az, ami hosszú távon problémát okoz.

Cukros vagy diétás üdítő helyett

Az üdítő– akár cukorral, akár édesítőszerrel készül – nem tekinthető teljes értékű élelmiszernek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy-egy pohárral soha ne férne bele. A kulcs a mértékletesség és a tudatos választás.

Ha délután lecsökken az energiaszinted, nem kell automatikusan koffeines vagy édes italhoz nyúlni.

Érdemes fontolóra venni az alábbi természetes megoldásokat

  • Egy marék dió vagy mandula – egészséges zsírok és fehérje
  • Szelet kemény sajt – kalcium és energia
  • Frissítő séta a szabadban – serkenti a vérkeringést
  • Könnyű nyújtógyakorlatok – csökkentik a stresszt
Ha pedig a buborékok miatt szereted a szénsavas italokat, válts cukrozatlan szénsavas ásványvízre vagy ízesítetlen bubis vizekre – így megmarad az élmény, de nem terheled a szervezeted mesterséges adalékanyagokkal.

További remek alternatívái lehetnek az üdítóknek

  • Ízesítetlen gyógyteák – melegen vagy hidegen
  • Citromos vagy mentás víz – frissítő és természetes
  • Frissen facsart, 100%-os gyümölcslevek – (mértékkel fogyasztva)
  • Kókuszvíz – természetes elektrolit-forrás
színes smoothiek
Fotó: Silvia , Pixabay

A tudatos választás

Az egyik legfőbb tanulság az, hogy a „cukormentes” nem mindig jelent „egészségeset”. A kulcs a mértékletesség és az ételek, italok természetességének előnyben részesítése.

Bár további kutatásokra van szükség, ez az új tanulmány is arra ösztönöz, hogy tudatosan válasszunk, és ha lehet, inkább természetes, kevésbé feldolgozott italokat részesítsünk előnyben.

A változás nem kell, hogy egyik napról a másikra történjen – már az is sokat számít, ha naponta csak egy üdítőt váltasz ki egy egészségesebb alternatívával.

Forrás: eatingwell.com

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatingwell.com

Magazin ajánló: