Egészséges alternatíva vagy rejtett kockázat
Tény, hogy a túlzott cukorfogyasztás – különösen az édesített üdítőitalok révén – növeli a szívbetegségek, a stroke és az inzulinrezisztencia kockázatát, valamint lerövidítheti az élettartamot. Emiatt sokan váltanak diétás italokra, abban a hitben, hogy ezek egészségesebb alternatívát jelentenek.
Ez a kutatás azonban azt sugallja, hogy a diétás üdítők sem feltétlenül biztonságosak. Sőt, rendszeres fogyasztásuk jelentősen megnövelheti a cukorbetegség kockázatát, vagyis épp az ellenkező hatást válthatják ki, mint amit remélnénk.

Bár az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerhatósága (Food and Drug Administration – FDA) „általánosan biztonságosnak” minősíti őket, az újabb kutatások egyre gyakrabban utalnak rá, hogy az édesítőszerek nem feltétlenül semlegesek a szervezetre nézve – különösen a bélflóra és az anyagcsere szempontjából.
Ez a konkrét tanulmány nem tért ki a cukoralkoholokra (mint a xilit vagy eritrit), de más vizsgálatok arra utalnak, hogy ezek is összefügghetnek véralvadási zavarokkal, stroke-kal vagy szívroham kockázatával.
Fontos megjegyezni: nem tudjuk biztosan, hogy maga az édesítőszer, más adalékanyag, vagy ezek kombinációja növeli-e a rizikót – vagy esetleg a diétás italokban gazdag, de egyébként is egészségtelen étrend az, ami hosszú távon problémát okoz.
Cukros vagy diétás üdítő helyett
Az üdítő– akár cukorral, akár édesítőszerrel készül – nem tekinthető teljes értékű élelmiszernek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy-egy pohárral soha ne férne bele. A kulcs a mértékletesség és a tudatos választás.
Ha délután lecsökken az energiaszinted, nem kell automatikusan koffeines vagy édes italhoz nyúlni.
Érdemes fontolóra venni az alábbi természetes megoldásokat
- Egy marék dió vagy mandula – egészséges zsírok és fehérje
- Szelet kemény sajt – kalcium és energia
- Frissítő séta a szabadban – serkenti a vérkeringést
- Könnyű nyújtógyakorlatok – csökkentik a stresszt
További remek alternatívái lehetnek az üdítóknek
- Ízesítetlen gyógyteák – melegen vagy hidegen
- Citromos vagy mentás víz – frissítő és természetes
- Frissen facsart, 100%-os gyümölcslevek – (mértékkel fogyasztva)
- Kókuszvíz – természetes elektrolit-forrás

A tudatos választás
Az egyik legfőbb tanulság az, hogy a „cukormentes” nem mindig jelent „egészségeset”. A kulcs a mértékletesség és az ételek, italok természetességének előnyben részesítése.
A változás nem kell, hogy egyik napról a másikra történjen – már az is sokat számít, ha naponta csak egy üdítőt váltasz ki egy egészségesebb alternatívával.
Forrás: eatingwell.com