Sokan választják a diétás üdítőket, hogy elkerüljék a felesleges cukorfogyasztást, kontroll alatt tartsák testsúlyukat, vagy egészségesebb alternatívát keressenek a cukros italok helyett. Egy friss kutatás azonban arra utal, hogy ezek a „cukormentes” választások nem feltétlenül jelentik a jobb utat – sőt, akár a cukorbetegség kockázatát is növelhetik.
Az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság éves konferenciáján bemutatott tanulmány alapján úgy tűnik, ideje újragondolni a diétás italok szerepét az étrendünkben.

A kutatás menete
A kutatók egy nagy volumenű, hosszú távú tanulmány – a CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults) – adatait elemezték. Ez a kutatás még 1985-ben indult, és több mint 30 éven át követte nyomon 4 654 fiatal felnőtt egészségi állapotát, akik a vizsgálat kezdetén átlagosan 25 évesek voltak. A résztvevők csaknem 55%-a nő volt.
A kutatás során három időpontban (a kezdetkor, majd 7 és 20 évvel később) rögzítették a résztvevők étrendjét. A vizsgálat főként az édesítőszerek, a diétás üdítők, valamint az aszpartám és szukralóz fogyasztására koncentrált. Az alanyokat a fogyasztott mennyiség alapján különböző csoportokba sorolták.
A diagnózist több kritérium alapján állapították meg: éhgyomri vércukorszint (126 mg/dl fölött), terheléses vércukorérték (200 mg/dl vagy több), emelkedett HbA1c-érték (6,5% fölött), vagy cukorbetegségre felírt gyógyszer szedése alapján.
Az eredmények
A kutatók statisztikai elemzéseik során figyelembe vették a résztvevők életkorát, nemét, etnikai hátterét, iskolai végzettségét, az elfogyasztott kalóriák mennyiségét, fizikai aktivitását, dohányzási és alkoholfogyasztási szokásait, étrendjük minőségét, valamint a családi cukorbetegség-előfordulásokat is.
A tanulmány eredményei azonban így is figyelemre méltók:
- Azoknál, akik a legtöbb diétás üdítőt fogyasztották, 129%-kal nőtt a cukorbetegség kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebbet itták.
- Az egyik leggyakrabban használt mesterséges édesítőszer, a szacharin esetében a legnagyobb fogyasztói csoport 110%-kal magasabb cukorbetegség-kockázatot mutatott a legalacsonyabb fogyasztási szinthez képest.
Fotó: Pamula REEVES-BARKER , Pixabay