A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!
- Termék neve: Csípős füstölt kolbász
- Bejelentő: Hajnal Húskombinát Kft.
- Minőségmegőrzési idő: 2025.07.03.
- Tételszám: G5134
- Gyártó: Hajnal Húskombinát Kft.
A szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.
A baktérium nem éli túl a magas hőmérsékleteket, így védekezni ellene legjobban alapos sütés-főzéssel lehet: ha az étel belseje is eléri a 75 Celsius fokot, már biztonságos a fogyasztása. Nagyon fontos, hogy az elkészült ételt hűtve tároljuk! Szobahőmérsékleten ugyanis elősegítjük a baktérium megtelepedését és szaporodását.