„Ez teljesen logikus, mivel tudjuk, hogy a testi érzetek hatással vannak az álmokra. A rémálmok nagyon zavaróak lehetnek, különösen, ha gyakran fordulnak elő, mivel sokszor kellemetlen hangulatban riadnak fel belőle az emberek. Emiatt alváskerülő viselkedés is kialakulhat. Mindkét tünet a pihenés rovására mehet” – mutatott rá Nielsen.
Egészségtudatos étkezés – jobb alvás?
Nielsen és kollégája, Dr. Russel Powell, a MacEwan Egyetem kutatója már 11 éve is végzett hasonló felmérést a diákok közt. Emiatt lehetséges, hogy a mostani diákok között kevesebben számoltak be az étkezés és a rossz álmok közötti kapcsolatról. Minél inkább tudatában van valaki, hogy ételintoleranciában szenved, annál valószínűbb, hogy kevésbé esznek olyan ételeket, melyek miatt éjszakai diszkomfort alakul ki náluk, ami hatással van az alvás minőségére.
Azonban a robusztus összefüggéstől eltekintve, amit a laktózintolerancia és a rossz álmok között mutattak ki, nem teljesen világos, hogy milyen összefüggés van az alvás és az étkezés közt.

Elképzelhető, hogy akik rosszabbul alszanak, a táplálkozásukra sem figyelnek annyira oda. Az sem kizárt, hogy akik kevésbé egészségesen táplálkoznak, rosszabbul is alszanak, de lehetséges, hogy más faktorok játszanak közre, melyek mindkét dologra hatással vannak. Ennek kiderítésére további kutatásokra lesz szükség.
mutatott rá Nielsen.
„Kísérleteken alapuló kutatásokra is szükség van, hogy ténylegesen meg lehessen állapítani, milyen ételek vannak hatással az álmokra. Például végezhetünk egy olyan kutatást, melyben az emberek egy csoportja sajtos ételeket fogyaszt alvás előtt, míg egy kontroll csoport másokat, és ebből következtethetünk arra, hogy tényleg befolyásolják-e az álmokat a tejtermékek.”