0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Vegán szalonna nem lehet, de vegán kolbász igen?

Az Európai Bizottság javaslattervezete korlátozni kívánja a hagyományos henteskifejezések használatát a növényi alapú termékekre, de nem tervezi betiltani a vegán steak, hamburger vagy vegán kolbász megjelölést.

A Bizottság kezdeményezése az uniós mezőgazdasági miniszterek és jogalkotók nyomására született, hogy a növényi eredetű alternatívák ne használhassák a hagyományos húsneveket.

A javaslat a közös piacszervezésről szóló rendelet szélesebb körű bizottsági felülvizsgálatának része, és 29 védett termékelnevezést sorol fel, ezek között olyanok vannak, mint a „hús”, a „csirke”, a „marhahús”, a „mell”, a „szárny” és a „szelet” kifejezés.

A listáról azonban hiányzik például a  „steak” – egy olyan kulcskifejezés, amelyet néhány miniszter és európai parlamenti képviselő kifejezetten célba vett.

forrás: PxHere.com

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács legutóbbi ülésén Annie Genevard francia mezőgazdasági miniszter a fehérjékről szóló vita során ismét a „vegán steak” kifejezést vette célba. A Parlamentben Céline Imart, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) francia képviselője a „steak” védelmét szorgalmazza a KPSZ-rendelet párhuzamos felülvizsgálata során.

A hústermékek közkeletű nevei közül csak a „szalonna” szerepel a kifejezetten állati eredetű termék jelölésére, az olyan kifejezések, mint a „steak”, a „kolbász” és a „hamburger” nem.

A tervezet kimondja, hogy a védett neveket a forgalmazás minden szakaszában „kizárólag” húsból származó termékeknek kell fenntartani. Azt is tisztázza, hogy más anyagokat is hozzá lehet adni, feltéve, hogy azok nem hivatottak helyettesíteni egyetlen húsösszetevőt sem.

forrás: PxHere.com

Előzmények

A szemantikai csata nem újkeletű a növényi alapú steakek és növényi „hús”gombócok körül. 2022 június végén az állattenyésztők védelme érdekében

a francia kormány rendeletben tiltotta meg az úgynevezett hentes kifejezések használatát a növényi alapú termékek megjelölésére. Az európai bíróság azonban 2024. október 4-én hatályon kívül helyezte ezt a tilalmat.

Az állati termékeket címkéző élelmiszerjelölések körüli eljárások és viták Mindez hasonló a „tej” és a „sajt” kifejezés használata körül az 1980-as években, a szója-, mandula- és egyéb növényi eredetű italok megjelenése idején kialakult vitához. annak akkor az lett az eredménye, hogy a „tej”, a „sajt” megnevezések 1987 óta uniós jogvédelem alatt állnak, de ugyanez nem vonatkozik a húskészítményekre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Euractiv/Le Monde

Magazin ajánló: