0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Ne most próbálja ki a cápahúst: visszahívták a magas higanytartalma miatt

Szlovák hatóság határérték feletti mennyiségű higanyt mutatott ki egy Spanyolországból származó fagyasztott, szeletelt kékcápa termékben, amelyből Magyarországra is érkezett több vállalkozás részére

Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyors riasztási rendszerén (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) érkezett bejelentés után a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) felvette a kapcsolatot az érintett vállalkozásokkal, hogy minél előbb megtegyék a szükséges intézkedéseket, gondoskodjanak a kifogásolt tételek forgalomból történő kivonásáról, valamint a fogyasztóktól történő visszahívásról.

A vállalkozások által megtett intézkedéseket, a visszagyűjtött termékek további sorsát, megsemmisítését, elszállítását a hatóság nyomon követi.

A közlemény szerint a visszahívott kékcápa-steak csontos, bőrös, vákuumcsomagolt, fagyasztott termék. Kiszerelése 130-300 gramm darabonként, a csomagban két steak van. Tételszáma L117810, minőségmegőrzési ideje 2026. augusztus 17. A termék szárazási helye Spanyolország. A kereskedő a Projekt-Market S.R.O.. (Szlovákia).
cápa hús
Illusztráció
Fotó: Pixabay

A hatóság azt kérte, hogy ha valaki a visszahívásban érintett termékből vásárolt, azt ne fogyassza el.

A higany egy természetben előforduló elem, a levegőben, a vízben és a talajban is megtalálható. Leginkább a tengerekben, óceánokban koncentrálódik, halakban és tenger gyümölcseiben fordul elő, különösen nagyobb ragadozó halakban. Az üzletekben forgalmazott halak higanytartalma általában a határértékek alatt van, és azt rendszeresen ellenőrzik. A higany, különösen a metilhigany negatívan hathat az idegrendszerre és az agyműködésre, terhes nők és kisgyermekek érzékenyebbek lehetnek a toxikus hatásaira – ismertette a hatóság.

Forrás: MTI

Magazin ajánló: