0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Kert a lelke mindennek!

"A kertészet, maga a kert szeretete gyerekkoromtól kísér, már 12 évesen tudtam, hogy kertész szeretnék lenni" - mesélte Varga-Lőkös Krisztina, aki mára ötven-hatvan-féle terméket készít, szezontól és szabadidejétől függően.

Ősszel Pumpkin Farm a Christine’s Garden

Kertjében már 120 tő vágórózsája van minden színben, ezekből csokrokat szokott készíteni. Az emberek szeretik virágkötészeti stílusát. Kétezer négyzetméteren tökkülönlegességek is helyet kapnak kertjében, szeptemberben igazi „Pumpkin Farm” a Christine’s Garden. Igyekszik az összhangot megtalálni a családja és a munka között, de az egész életét átszövi a Garden-életérzés. Elégedett azzal, hogy sokan ismerik, szeretik és tudatosan keresik termékeit. Ez a siker, a gondos munkáján kívül annak is köszönhető, hogy napjainkban egyre nagyobb az igény a helyi, megbízható forrásból származó termelői finomságokra.

– Véleményem szerint egyre keresettebbek a termelői termékek, legyen szó friss áruról, tésztáról, sajtról vagy bármiről, ami élelmiszer. Van az a fogyasztói és vásárlói réteg, amely hajlandó több pénzt áldozni ezekre a termékekre, ha tudja, hogy egy ember, egy család, egy választott életút áll mögötte.

Szeretnek az emberek találkozni, beszélgetni, kapcsolódni. Talán könnyebben hoznak döntést, ha tudják, van kihez fordulni a termékek kapcsán. A vásárlók a minőséget keresik elsősorban egy termelői terméknél. Rengeteg okot hallottam már, miért éppen ezeket választják a vásárlók. Elvárás, hogy egészséges legyen, vagy például a málnalekvár csak málnából készüljön, ne legyen dúsítva semmi egyébbel. A bodzavirágszörp idézze a nagymama szörpjének az ízét, mert az emlékeket idéz. Ezek mind életszerűek és szívet melengetőek, ezért is szeretem csinálni. Termékeim közül nem tudnék favoritot kiemelni, mert ha kiteszek egy elérhető terméket vagy újítást, bizony pillanatok alatt gazdára talál az összes üveg. Hozzá kell tennem, őstermelő-kistermelőként készítem a termékeimet, nem készül nagyüzemi mennyiség semmiből.

Varga-Lőkös Krisztina azt is elmondta, miként képzeli el a vállalkozás további fejlődését.

– Terveim vannak szép számmal a jövőre nézve, de boldog vagyok már most is, hogy itt tart a Christine’s Garden 2025-ben. A következő néhány évben elsődlegesen a termelési mennyiség növelésére összpontosítok. Ezt a célt fokozatosan kívánom elérni, ahogy a gyerekek melletti teendők és az életünk engedi. Egy biztos, az én lelkesedésemen és munkakedvemen nem fog múlni. Édesapám szavaival élve, amíg élünk és egészségünk van, csináljuk.

Vargányás szendvicskrém
Vargányás szendvicskrém

Varga-Lőkös Krisztina szerint az értékesítést sosem erőltette. Abban a szerencsés helyzetben volt, hogy szinte észrevétlenül épült ki körülötte egy stabil vásárlói közösség. Sok visszatérő vásárlója van, és aki először ajándékba kapja meg valamelyik termékét, szinte biztos, hogy később maga is vásárol majd tőle. Ez nem véletlen: a termékek minősége és egyedisége mögött valódi elhivatottság áll. Ragaszkodik a kiváló alapanyagokhoz, melyet saját maga termel.

Három kertet is gondoz, hogy biztosan a legjobbat adhassa tovább. Sok gyümölcsfa kapott helyet a kerten, a zöldségpalántákat minden évben magának neveli, és ezekkel telepíti be a paprika- és paradicsomágyásokat.

Az itt termelt zöldségekből és gyümölcsökből saját receptjei alapján készíti el a finomabbnál finomabb termékeket, amelyekkel egyre több ember szívét és ízlelőbimbóját hódítja meg. A receptek nem titkosak, szívesen segít, ha valaki önmagának szeretne otthon valami finomságot készíteni. Meggyőződése, hogy ezzel vásárlói köre nem sérül. Hisz benne, hogy a valódi érték nem a titokban, hanem a szívből végzett munkában rejlik.

– Valamennyi termékem hagyományos eljárással készül, nem használok színezéket, ízfokozót, sok esetben tar- tósítószert sem. Mi tisztítjuk, készítjük elő az alapanyagot, és én az üvegbe varázsolom. A legnagyobb gondossággal készítek minden terméket. Ön- magammal szemben nagyon magas a mérce, maximalista vagyok, ebből nem is szeretnék engedni.

Rostási Nikolett

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság